Voedselprijzen in Turkije zijn in een jaar tijd verdubbeld

De Turkse inflatie (op jaarbasis) is in oktober voor de zeventiende maand op rij gestegen. Zo zijn de consumentenprijzen met maar liefst 85,5 procent toegenomen. Voor voedsel moeten de Turken zelfs 99 procent meer betalen dan een jaar geleden.

Waarom is dit belangrijk?

In niet veel landen stijgt de inflatie zo fors als in Turkije. Dat komt onder meer omdat de centrale bank van het land onder druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan een soepel geldbeleid blijft voeren.

De essentie: de Turkse inflatie verliest maar niet aan kracht. Zo kwam de geldontwaarding aldaar in oktober uit op 85,5 procent op jaarbasis, tegenover 83,5 procent in september. Dat is het hoogste inflatiecijfer sinds juni 1998.

  • Op maandbasis is de inflatie toegenomen met 3,54 procent.
  • Het is de zeventiende maand op rij dat de inflatie stijgt.
  • De kerninflatie – zonder voedsel en energie – bedraagt 70,5 procent, tegenover 68,1 procent in september.
  • De inflatie ligt momenteel 17 keer hoger dan de doelstelling van de centrale bank. In Istanbul, de dichtstbevolkte en welvarende stad van Turkije, steeg de inflatie op jaarbasis vorige maand tot 109 procent. Dat meldt het persagentschap Bloomberg.

Forse stijging voedselprijzen

Wat er meteen opvalt als we de inflatie van dichterbij bekijken, is dat de voedselprijzen fors zijn gestegen. Die zijn in oktober zelfs verdubbeld in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In september was er ook al sprake van een stijging met 93,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis zijn de voedselprijzen gestegen met 5,09 procent. Groenten, pasta, eieren en kaas zijn enkele producten die fors duurder zijn geworden in vergelijking met september.

Soepel geldbeleid centrale bank

Ondanks de torenhoge inflatie blijft de centrale bank van Turkije een soepel geldbeleid voeren. Die heeft vorige maand de rente verlaagd met maar liefst 150 basispunten tot 10,5 procent. Begin dit jaar bedroeg die nog 14 procent.

  • De monetaire instelling doet dat onder druk van Erdogan. Volgens de Turkse president zorgen renteverhogingen net voor nog meer inflatie.
  • Erdogan wil overigens dat de rente tegen het einde van het jaar onder de grens van 10 procent duikt.
  • Voorts komen de presidentsverkiezingen (juni) almaar dichterbij. Erdogan wil graag zichzelf opvolgen. Daarom probeert hij de kiezers gerust te stellen dat de inflatie in het eerste kwartaal van volgend jaar zal beginnen te dalen. Hij heeft ook beloofd dat de regering de last van de hogere kosten van levensonderhoud zal verlichten met aanzienlijke verhogingen van het minimumloon, betaalbare huisvesting en goedkope leningen.

(bg)

Meer