Federal Reserve blijft schieten, maar mist nog altijd haar doel: inflatie koelt niet af. Sterk banenrapport schept ruimte voor verdere renteverhogingen

De Federal Reserve heeft deze week voor de vierde keer op rij de rente opgetrokken met 75 basispunten. Tot op vandaag blijft een effect van dat verstrakkend geldbeleid uit: de Amerikaanse inflatie koelt nauwelijks af. Maar de arbeidsmarkt in de VS blijft sterk presteren, zo leren de jongste cijfers van het ministerie van Arbeid, wat de Fed extra manoeuvreerruimte geeft.

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve is dit jaar begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Bedoeling is om de inflatie te laten zakken tot 2 procent. De Amerikaanse centrale bank is nog ver verwijderd van die doelstelling. De inflatie in de Verenigde Staten kwam in september uit op 8,2 procent.

In het nieuws: de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober sterker dan verwacht opgelopen. Dat blijkt uit het officiële Amerikaanse banenrapport. Afgelopen maand was er sprake van een banengroei van 261.000. De markt had een stijging met 205.000 banen verwacht.

  • De banengroei ligt daarmee nog ruim boven het niveau van 2019, het jaar voor de start van de coronapandemie. Toen zijn er gemiddeld 164.000 jobs per maand bijgekomen.
  • Uit de cijfers blijkt ook dat de werkloosheids
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20