Erdogan krijgt zijn zin: Turkse centrale bank verlaagt rente, tegen advies van economen in

De Turkse centrale bank heeft donderdag de beleidsrente onverwacht verlaagd van 19 naar 18 procent. Volgens economen is er echter geen renteverlaging, maar een renteverhoging nodig om de oplopende inflatie in Turkije in te dammen.

Volgens de centrale bank is de hoge inflatie, die recent is gestegen tot 19,25 procent, het gevolg van factoren van voorbijgaande aard. Aan de andere kant ziet de centrale bank dat het krappe monetaire beleid de zakelijke leningen sterker heeft laten krimpen dan was voorzien.

Verwijzend naar het aanhoudende ondersteunende monetaire beleid van andere centrale banken in de ontwikkelde economieën, die ook het tijdelijke karakter van de hoge inflatie benadrukken, besloot de Turkse centrale bank dat de rente moest worden verlaagd.

Turkije streeft naar een inflatie van 5 procent op middellange termijn.

De Turkse lira daalde naar een nieuw dieptepunt tegenover de dollar, na de renteverlaging. De dollar steeg naar 8,7709 lira.

Druk van Erdogan

“Het lijdt geen twijfel dat er ontzettend veel druk op de centrale bank is geweest om de rente te verlagen, aangezien de inflatie in het land door het dak gaat”, stelde analist Naeem Aslam van Ava Trade.

“De renteverlaging door de Turkse centrale bank is een moment waarvoor al lang werd gevreesd door beleggers, omdat dit een signaal is dat de voorkeur van de Turkse president Erdogan voor een lagere rente zich nu materialiseert”, stelde valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. De markt verwachtte dat de rente onveranderd zou blijven.

De aanhoudende inflatie leidde tot druk om het monetaire beleid krapper te maken. De renteverlaging – dus een tegenovergestelde stap – leidt tot zorgen in de markt, omdat het een signaal is dat voorzitter Kavgioglu niet langer de controle heeft over de besluitvorming bij de centrale bank. Mogelijk zou hij zijn ontslagen als hij de rente niet had verlaagd, speculeert Sammani.

Lees ook: Turkije verbiedt betalingen met cryptomunten

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20