Nog een internetbank verhoogt de spaarrente

Het aantal banken dat de spaarrente verhoogt, neemt toe. Deze keer is het de internetbank NIBC Direct die sleutelt aan de spaartarieven.

Waarom is dit belangrijk?

Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) bedraagt de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de nationale centrale banken - 1,5 procent. Daardoor hebben de financiële instellingen meer ruimte om hun spaarders een hogere rente te geven. De internetbanken nemen daarbij het voortouw.

De essentie: meer en meer banken stellen de spaarrente naar boven bij. Ook de internetbank NIBC Direct verhoogt nu de spaartarieven. De aanpassingen gelden vanaf 9 november.

 • Om te beginnen verhoogt de bank de rente op de niet-gereglementeerde spaarrekening Flex van 0,16 naar 0,5 procent bruto. Op die vergoeding moet je wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor je netto 0,35 procent overhoudt.
 • NIBC Direct past ook de rente op de Getrouwheidsrekening aan. De basisrente stijgt van 0,05 naar 0,10 procent en de getrouwheidspremie van 0,15 naar 0,60 procent. Het totaalrendement komt daardoor uit op 0,7 procent. Dankzij die renteverhoging zal de Getrouwheidsrekening vanaf 9 november een plekje in de top 3 van de meest lucratieve spaarboekjes veroveren.
 • De bank biedt ook nog een gewone spaarrekening aan. De rente op die formule blijft 0,11 procent, het wettelijke minimum voor gereglementeerde spaarboekjes in ons land.

Vanaf 9 november zijn dit de vijf meest lucratieve spaarrekening in ons land:

 1. Vision Max van Santander Consumer Bank: 1,2 procent (voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart).
 2. Vision+ van Santander Consumer: 1 procent.
 3. Getrouwheidsrekening van NIBC Direct: 0,7 procent
 4. Spaarrekening van CKV: 0,7 procent
 5. Fidelity Sparen van MeDirect: 0,65 procent

Ook rente termijnrekening stijgt

Meer en meer financiële instellingen verhogen ook de vergoeding die je krijgt als je spaart via een termijnrekening. Dat is een formule waarbij je je geld voor een bepaalde periode vastklikt. Hoe langer de looptijd van dat contract, hoe hoger de vergoeding. Dit zijn de wijzigingen die NIBC Direct doorvoert:

 • 3 maanden: 0,01 stijgt tot 0,25 procent
 • 6 maanden: 0,02 stijgt tot 0,30 procent
 • 9 maanden: 0,03 stijgt tot 0,50 procent
 • 1 jaar:  0,45 stijgt tot 1,60 procent
 • 2 jaar: 0,75 stijgt tot 1,75 procent
 • 3 tot en met 8 jaar: 0,75 stijgt tot 1,90 procent
 • 9 en 10 jaar: 0,75 stijgt tot 2 procent

Stijgende rentes kunnen inflatie niet bijbenen

De hogere vergoedingen die je krijgt voor je spaarinspanningen (zowel spaar- als termijnrekening) schieten tot op vandaag ruimschoots tekort om de inflatie te kloppen. Zo zijn de Belgische consumentenprijzen in oktober met 12,3 procent gestegen tegenover een jaar geleden. Dat is ruim een tienvoud van wat je krijgt op het beste spaarboekje in ons land.

Als je je geld kan missen voor tien jaar, krijg je van een vergoeding van netto 1,925 procent als je een termijnrekening opent bij Izola Bank. Voor die looptijd is dat de beste termijnrekening. Het inflatiecijfer ligt weliswaar zes keer hoger.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20