LIVE. Strijd om Witte Huis draait uit op thriller, licht voordeel voor Biden

Volg hier alle nieuws rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie haalt het? Joe Biden of Donald Trump?

Onze live verslaggeving van de verkiezingen vindt u hieronder. Met bijdrages van Ruben Van Lent, Pieterjan Neirynck, Kim Evenepoel, Willem De Maeseneer, Sofie Van Waeyenberghe, Emmanuel Vanbrussel en Dominique Dewitte vanuit Fort Lauderdale, Florida. Herlaad dit scherm regelmatig voor de meest recente updates.

02.54: Het blijft wachten op volledige uitslagen in Pennsylvania, Nevada, North Carolina, Georgia en Arizona

Rond drie uur ’s ochtends Belgische tijd behoudt Joe Biden een duidelijke voorsprong in de staten Arizona en Nevada, lijkt hij Trump in te gaan halen in Georgia, terwijl hij achter staat in North Carolina en Pennsylvania.

De situatie in Arizona is onduidelijk. Zowel de Associated Press als Fox News zetten de staat van wijlen John McCain al een tijd in de kolom van Biden, CNN en MSNBC doen dat niet. Fox en AP hebben Biden momenteel op 264 kiesmannen, CNN en MSNBC geven hem er 253. Trump staat momenteel op 213.

Biden heeft indien hij Arizona kan vasthouden nog 6 kiesmannen nodig om de vereiste 270 te halen. Exact het aantal kiesmannen dat de staat Nevada levert, maar waar de uitslag pas donderdagnamiddag Belgisce tijd wordt verwacht.

De nagelbijter van de Amerikaanse avond wordt Georgia (16 kiesmannen), waar Trumps voorspong op 24 uur is gezakt van 372.000 tot een kleine 33.000 stemmen, met 95% van de stemmen geteld. Een einduitslag daar zou tussen 6 en 9 uur ’s ochtends Belgische tijd worden bekendgemaakt. Als biden Georgia kan winnen, moet Trump de vijf resterende staten binnenhalen om gelijk te eindigen met Biden (269/269).

Tenslotte is er Alaska, een staat die 3 kiesmannen levert en traditioneel Republikeins stemt.

22.50 – Trump start rechtszaak in Pennsylvania en Wisconsin ‘wegens grootschalige fraude’

Eric Trump, de zoon van president Donald Trump, en Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York en advocaat van de president, hebben tijdens een persconferentie aangekondigd rechtszaken te zullen aanspannen in de staten Wisconsin en Pennsylvania. De eerste staat is door Biden gewonnen, de tweede is nog altijd ’too close to call’. Beide hielden een agressief pleidooi zonder bewijzen aan te voeren, maar stelden dat er sprake was van ‘50.000, misschien wel 100.000 valse stembiljetten’ die overnacht door de Democraten in de staat Wisconsin waren binnengesmokkeld. ‘Het is duidelijk dat de verkiezing wordt gestolen en dat zullen we niet laten gebeuren’, aldus zoon Trump.

22.15 – Michigan gaat naar Biden

CNN heeft nu ook een overwinning voor Michigan genoteerd. Die staat ging in 2016 nog naar Trump.

Dan moet Biden enkel nog Nevada, waar Clinton vorige keer won, en Arizona binnenhalen. Dat maakt hem president, zelfs als Pennsylvania, waarvan de resultaten mogelijk pas op vrijdag binnenkomen, naar Trump gaat.

22.10 – Biden spreekt voor het eerst sinds de verkiezingen

Biden kwam samen met Kamala Harris naar voor in zijn thuisstaat Delaware. ‘Ik wil de overwinning niet claimen, maar ik denk dat als alle stemmen geteld zijn, dat we de 270 kiesmannen zullen hebben die we nodig hebben.’

Het was bijna een overwinningsspeech. Maar Biden wou, niet zoals Trump, geen overwinning afroepen terwijl er nog stemmen worden geteld. ‘Elke stem telt. Niemand gaat de Amerikanen hun democratie afpakken. Niet nu, nooit.’

‘Als ik president wordt, zal ik niet alleen de president van de Democraten zijn. Het presidentschap is de enige onpartijdige functie in het land. Er zijn dan geen blauwe of rode staten, enkel de Verenigde Staten.’

21.30 – Trump wil nu ook een hertelling in Pennsylvania

Trump eist ook de overwinning in de staat op, terwijl de resultaten daar nog niet bekend zijn. Hij staat er wel nog voor op Joe Biden. Daarmee heeft Trump al drie kleine rechtszaken aangekondigd.

  • Een hertelling in Wisconsin. Dat valt volledig binnen de procedure van de verkiezingen.
  • Een stopzetting van de tellingen in Michigan.
  • Een stopzetting van de tellingen in Pennsylvania.

20.15 – Wisconsin is nu echt in handen van Biden

Dat bevestigt persagentschap AP. De officiële resultaten in Wisconsin zullen pas aangekondigd worden op 1 december, dus dit is de meest officiële uitslag tot dan.

20.01 – Trump spant rechtzaak aan tegen Michigan, wil resultaten inkijken

Het campagneteam van Donald Trump laat weten dat ze onvoldoende toegang hebben gekregen tot de telcentra van Michigan. In die staat is de race voor de kiesmannen bijzonder nipt, Biden heeft er een voorsprong.

Alle partijen krijgen normaal gesproken toegang tot de telcentra, om toe te zien op het proces. Zo kunnen ze er zich van verzekeren dat er geen fraude plaatsvindt. Trump lijkt nu alles uit de kast te halen in staten waar hij onzeker is van de overwinning.

19.45 Trump wint tweede district in Maine

Het gaat om 1 kiesman. Dat is goed nieuws voor Trump, maar in Nebraska, waar de kiesmannen ook in twee worden gedeeld, kon Biden Trump zijn vorige overwinning omkeren.

19.01 – Trump zal resultaten Wisconsin aanvechten

De campagnemanager van Donald Trump zegt dat de president de resultaten van Wisconsin, die nog niet officieel zijn, zal aanvechten. Hij kan dat ten vroegste tien dagen nadat alle biljetten geteld zijn. Hertellen mag als de kandidaat die de hertelling aanvraagt, op 1 procent van de winnende kandidaat zit.

18.40 Resultaten in Wisconsin nog niet bevestigd

Meagan Wolfe, de verantwoordelijke in Wisconsin, zegt nu aan CNN dat er nog 1 county in Wisconsin geen eerste resultaten heeft gepost. Die onofficiële resultaten geven Biden die voorsprong, maar moeten nu voor een derde keer gecontroleerd worden. Dat is de officiële procedure.

17.59 – Wisconsin zou naar Biden gaan

Verschillende bronnen geven aan dat het tellen in Wisconsin afgelopen is en dat Joe Biden de 10 kiesmannen daar heeft binnengehaald. Biden zou winnen met een voorsprong van 20.697 stemmen. Dat bevestigt NBC News. Als Biden ook nog Michigan en Nevada binnenhaalt, wordt hij president.

17.33 – Biden haalt het hoogste aantal stemmen ooit

Joe Biden is de presidentskandidaat die het meeste aantal stemmen ooit heeft gehaald. En nog niet alle stembiljetten zijn geteld of zelfs binnen. 69.759.833 Amerikanen stemden op Biden, dat is nu al meer dan de 69.498.516 van Barack Obama in 2008. De bronzen medaille gaat naar de huidige president Donald Trump.

Ook Trump overtreft intussen wel al zijn eigen aantal uit 2016. Hij haalde al 67.160.633 stemmen binnen. Dat toont aan dat de opkomst immens hoog ligt. Meer dan 100 miljoen Amerikanen hebben hun stem op voorhand uitgebracht.

Daarmee is de verkiezing niet beslecht. Het is wachten op een zevental staten. Op dit moment beweren zowel Trump als Biden dat ze in de overwinning geloven. Mathematisch kan het allebei nog.

16.46 – Trump tweet over de poststemmen, die niet in zijn voordeel zijn

‘Gisteren stond ik vaak voor in veel kantelstaten, in bijna alle gevallen. Toen verdwenen ze op magische wijze, een voor een terwijl er plotse massa’s verassingsstemmen arriveerden. HEEL VREEMD en de ‘peilingen’ hadden het volledig mis’, staat er te lezen op de tijdlijn van Trump. Hij heeft het over de binnenlopende, legale, stemmen per post. Die mochten in vele staten pas vanaf vandaag geteld worden. Twitter heeft de tweet van Trump aangeduid als misleidend.

16.26 – Wat Trump alvast bereikt heeft

  • Na 8 maanden pandemie en vier jaar lang de middelvinger te hebben opgestoken naar de helft van de Amerikanen blijft Donald Trump even populair als 4 jaar geleden toen hij voor de verrassing zorgde. Trump slaagde er ook in grote groepen nieuwe kiezers aan te spreken.
  • De herpositionering van de Latino-stem lijkt een feit. De volgende dagen zal het waarom van die shift duidelijker worden, maar de vermeende en imminente dreiging van socialisme, communisme, Castro en Maduro-achtige regimes lijkt vele Latino’s te hebben afgeschrikt. Indien dit wordt bevestigd zet het alle toekomstige hypotheses gebaseerd op demografie op hun kop.
  • Het verschil in een aantal staten kan in de honderden, kleine duizenden stemmen lopen, wat aanleiding kan geven tot ‘recounts’, een lawine aan rechtszaken en de inmenging van het Hooggerechtshof. 
  • Voor de peilingbureaus was het opnieuw een dramatische avond. Peilingen in ‘swing states’ volgen is gewoon tijdverlies geworden.

15.57 – De Amerikaanse beurzen zijn open

En die gaan hoger, hoewel de uitslag van de verkiezingen natuurlijk nog nit bekend is.

15.40 – Biden loopt in op Trump, maar …

  • Bij de bookmakers heeft Biden de situatie op enkele uren tijd volledig in zijn voordeel omgedraaid. Gokkers geven hem nu 80% kans om te winnen.
  • Zelfs als Biden wint blijft de Senaat Republikeins en is zijn manoeuvreerruimte beperkt. Geen bijkomende opperrechters aan het Hooggerechtshof, geen afschaffing van het Kiescollege, geen einde filibuster…)
  • Eerder dan van een ‘blauwe golf’, is sprake van een ‘rode golf’, met Republikeinse winst in de Senaat en een sterke prestatie in het Huis van Afgevaardigden.

15.06 – Michigan kantelt (nipt) naar Biden, nog niet alle stemmen geteld

Met nog niet alle stemmen binnen heeft Joe Biden net zijn achterstand op Donald Trump ingelopen. De Democraat leidt er nu met een marge van 0,1 procent. Het staat  49,2 procent voor Joe Biden versus 49,1 procent voor Trump. Als Biden Michigan binnenhaalt, en er moeten nog veel poststemmen geteld worden, maakt hij meteen een grotere kans op het presidentschap.

15.00 – Zo hebben Biden en Trump gescoord (en dit moeten ze nog doen om president te worden)

  • Joe Biden won de landelijke early vote met bijna 25% (North Dakota uitgezonderd). Donald Trump won de landelijke Election Day vote met bijna 25% (New York uitgezonderd)
  • Als Biden Wisconsin, Nevada en Michigan wint is hij de 46ste president van de VS. In de eerste 2 staten heeft hij een lichte voorsprong, in Michigan schuift hij steeds verder richting overwinning op. De uitslag in het fel gecontesteerde Pennsylvania – uitslag niet voor vrijdag – zou dan wel eens irrelevant kunnen worden.
  • Als Trump Georgia, North-Carolina, Pennsylvania en Wisconsin of Michigan wint is hij president. 

14.35 – Er werd ook over drugs gestemd in enkele staten

Vier extra Amerikaanse staten hebben gestemd over het legaliseren van recreatief gebruik cannabis. Oregon decriminaliseert in een slag het gebruik van harddrugs. Lees er hier alles over.

12.03 – Nog niet gewonnen, maar Trump heeft een eerste felicitatie op zak

Momenteel is geen van de kandidaten al zegezeker, maar Donald Trump heeft alvast een eerste felicitatie op zak. De Sloveense premier Janez Jansa stuurde zijn gelukwensen aan het adres van de zittende president. ‘Het is vrij duidelijk dat het Amerikaanse volk Donald Trump en Mike Pence voor nog vier jaar hebben gekozen’, klinkt het op Twitter. ‘Verdere vertraging en ontkenning van de feiten door de reguliere media zouden de uiteindelijke triomf van de president alleen maar vergroten.’

11.45 – Beleggers schuiven richting Big Tech

Het is veilig om te zeggen dat we in het minst ideale scenario zijn aanbeland. De uitslag is troebel, hertellingen zijn mogelijk en rechtszaken niet uitgesloten. Sommige beurshuizen hadden maanden geleden al gewaarschuwd voor dit ‘chaos-scenario’. De onzekerheid kan leiden tot schommelingen in de koersen, waarschuwen beursexperts, maar van grote turbulentie op de financiële markten is vooralsnog niets te merken. Een eerste blik leert dat Big Tech woensdag in trek is.

11.00 – Wat u moet weten:

Biden meer kiesmannen. Op dit moment heeft de Democratische uitdager Joe Biden 238 kiesmannen achter zich, tegenover 213 voor de zittende president Donald Trump, op basis van de gegevens van persagentschap Associated Press. Er zijn 270 kiesmannen nodig om de overwinning binnen te halen.

De slag om de cruciale staten. De komende uren draait het allemaal om de resultaten in de doorslaggevende staten Michigan, Pennsylvania, Nevada, Wisconsin, Georgia en North Carolina. In de meeste van die staten staat Trump momenteel op kop, maar alle stemmen zijn nog niet geteld. Op veel plaatsen worden nu echter de stemmen per post geteld, en volgens analisten zouden die zeer blauw moeten kleuren.

Zo heeft Joe Biden in Wisconsin de voorbije uren een serieuze achterstand goedgemaakt, en is hij daar nu op weg naar winst. In de cruciale staten Georgia en North Carolina zijn bijna alle stemmen geteld, en staat Trump op voorsprong.

Trump trekt democratisch gehalte van de stembusgang in twijfel en claimt overwinning. De president zaaide verwarring door tijdens een speech voor zijn aanhangers op te roepen om te stoppen met het tellen van de stemmen, iets waarvoor hij het Hooggerechtshof zou inschakelen. In één adem riep hij zichzelf ook tot overwinnaar uit. Aangezien die uitspraken geen enkele wettelijke basis hebben, en tot onrusten kan leiden in een al zeer gepolariseerde maatschappij, regende het kritiek op de toespraak van de president. Zowel tegenstanders als medestanders van Trump veroordeelden de uitspraken.

Parlementsverkiezingen. Het ziet er naar uit dat de situatie in het Congres grotendeels ongewijzigd zal blijven, ook al zijn ook daar nog niet alle stemmen geteld. In het Huis van Afgevaardigden behoudt de Democratische partij haar meerderheid, maar verliest wel enkele zetels aan de Republikeinen. In de Senaat behoudt de partij van president Trump het overwicht, en moet die op haar beurt een zetel prijsgeven aan de Democraten.

10.27 – Stand van zaken in de resterende strijdstaten, zowat alles neigt naar Trump

Nu Trump met Florida en Ohio twee belangrijke strijdstaten heeft binnengehaald, en ook Texas heeft weten behouden zijn alle ogen gericht op de nog resterende strijdstaten.

De uitslagen in Michigan, Pennsylvania, Nevada, Wisconsin, Georgia en North Carolina zullen bepalen wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. En de voorlopige resultaten voorspellen weinig goeds voor Joe Biden:

09.58 – Campagne van Biden reageert op speech Trump: ‘Schandalig, ongezien en onjuist’

De campagnemanager van Joe Biden heeft middels een persbericht gereageerd op de uitspraken van president Trump waarbij hij vroegtijdig de overwinning uitriep.

‘De verklaring van de president vanavond over het stoppen van het tellen van de uitgebrachte stembiljetten was schandalig, ongezien en onjuist’, aldus Campagneleider Jen O’Malley-Dillon.

Ze heeft het over een ‘gratuite poging om de democratische rechten van Amerikaanse burgers af te pakken’.

Bidens team lijkt niet onder de indruk van Trumps voornemen om de uitslag te betwisten via de rechtbanken. ‘Als de president zijn dreigement om naar de rechtbank te trekken om een correcte telling van de stemmen te voorkomen, uitvoert, hebben wij juridische teams klaarstaan om die poging in de kiem te smoren. En zij zullen overwinnen.’

09.12 – Verontwaardiging alom over Trumps overwinning- en fraudeclaim

Hoewel er hoegenaamd nog geen winnaar kan benoemd worden, betwiste Trump de uitslag al, tijdens een toespraak voor zijn aanhangers.

Volgens hem werden de verkiezingen gestolen ‘door een beklagenswaardige groep mensen’.

‘Dit is fraude, dit is beschamend voor ons land’, zei de zittende president. Daarmee legde hij een bom onder deze verkiezingen, terwijl het niet eens duidelijk is waar hij het over heeft. Hij claimde zelfs vroegtijdig de overwinning, en zou naar het Hooggerechtshof stappen om het tellen te laten stilleggen. Daar is voor alle duidelijkheid geen enkele wettelijke basis voor. Er is ook geen enkele wettelijke grond om de overwinning al uit te roepen.

Al tijdens zijn campagne probeerde Trump de legitimiteit van deze presidentsverkiezingen te ondergraven. Zijn uitspraken van vanavond kunnen erop wijzen dat hij een juridische strijd zal aangaan in het geval hij verliest.

Het regent dan ook reacties van verontwaardiging op de foutieve beweringen van de president, van beide kanten van het politieke spectrum.

‘Het is schrijnend moment voor mij, als overtuigde Republikein, om een oproep te zien die de burgerrechten van zoveel mensen negeert’ zei Ben Ginsberg, een belangrijke Republikeinse verkiezingsadvocaat, op CNN.
‘Wat de president vanavond zei, is niet alleen ongekend en het mist niet alleen wettelijke grond, het doet alle mannen en vrouwen die vandaag als Republikeinen op het stembiljet staan oneer aan.’

‘De voorbarige claims van de overwinning van Donald Trump zijn onwettig, gevaarlijk en autoritair. Tel de stemmen. Respecteer de resultaten’, zei het progressieve congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op Twitter.

Ook Ben Shapiro, een invloedrijke conservatieve commentator en een medestander van Trump, zette de puntjes op de i: ‘Nee, Trump heeft de verkiezingen nog niet gewonnen, en het is zeer onverantwoordelijk dat hij zegt dat hij dat wel heeft gedaan.’

Zelfs bij de conservatieve nieuwszender Fox News, tijdens de campagne zowat de persoonlijke spreekbuis van president Trump, gingen de reacties van ‘verwarrend en onnodig’ tot ‘toch een stap te ver’.

08.57 – Strijdstaat Arizona gaat naar Biden

De persagentschappen AP en Bloomberg verklaren de overwinning voor Joe Biden in de kantelstaat Arizona. Biden is daarmee nog maar de tweede Democratische presidentskandidaat sinds 1948 die het Republikeinse bastion kan veroveren. Het is een overwinning die Biden broodnodig had, nadat eerder belangrijke strijdstaten naar Trump gingen. Dat brengt de stand op 236 kiesmannen voor Biden tegenover 213 voor Trump.

08.22 – Trump speecht: ‘Wat mij betreft hebben we deze avond al gewonnen’

Trump spreekt zijn aanhangers kort toege, en in één adem claimt hij de overwinning, wil hij dat het tellen stopt, en roept hij verkiezingsfraude in

De president steekt van wal door te alluderen op verkiezingsfraude. ‘Sommige trieste mensen willen niet dat de miljoenen mensen die voor ons gestemd hebben gehoord worden.’

Daarna benadrukt hoe ‘fenomaal’ zijn resultaten al waren, en blikt hij vooruit op de uitslagen in de belangrijke swingstaten.

Hij claimt de overwinning in North Carolina. Nochtans zijn de stemmen daar nog niet allemaal geteld, en heeft nog geen enkele analist die staat ook effectief toegewezen aan de Republikeinen.

Hij beweert dat er in Arizona nog mogelijk winst te halen was, waar Joe Biden momenteel op kop staat.

Hij benadrukt dat hij de belangrijke strijdstaten, Michigan en Pennsylvania zal binnenhalen. Zo ziet het er naar uit, hoewel ook daar nog niet alle stemmen geteld zijn.

Dan begint de zittende president te beweren dat het kiessysteem vervalst is: ‘We wonnen alles. En ineens werd het afgeblazen’, zegt Trump. Het is niet duidelijk waar hij het over heeft. ‘Dit is fraude, dit is beschamend voor ons land.’

Hij sluit af door te zeggen dat hij naar het Hooggerechtshof zal stappen om het tellen van de stemmen in het volledige land stil te leggen, want ‘wat mij betreft hebben we al gewonnen’. Dat is een ongegronde uitspraak, en er is geen enkele wettelijke grond om te eisen dat het Hooggerechtshof het tellen stopt.

08.09 – Ondertussen in de parlementsverkiezingen…

Amerikanen brachten gisteren ook hun stem uit voor het Congres, het parlement. In het Huis van Afgevaardigden lijkt het erop dat de Democraten een meerderheid behouden, maar dat de Republikeinen wel enkele zetels veroveren. Momenteel zijn er 176 zetels voor de Democraten, en 168 zetels voor de Republikeinen.

In de Senaat, de andere kamer van het Congres, is het een nek-aan-nekrace. De Democraten moeten hier vier zetels kunnen ‘kantelen’, veroveren op de Republikeinen dus, om de controle over de Senaat te garanderen na een zesjarige Republikeinse meerderheid. Als Joseph R. Biden Jr. het presidentschap wint, zouden democraten slechts drie zetels nodig hebben, omdat de vice-president een gelijkspel kan uitbrengen. Momenteel staat de stand op 46 zetels voor de partij van Biden, en 47 voor de partij van Trump.

08.00 – Kanye West heeft zijn nederlaag ingezien

De hiphopartiest gooit de handdoek in de ring via Twitter. West deed ook een gooi naar het presidentschap, maar schreef zich te laat in waardoor hij slechts in 12 staten op het stembiljet stond. Hij kreeg veel kritiek omdat hij zo afro-Amerikaanse stemmen zou afsnoepen van Joe Biden.

07.40 – Trump gooit stok in het hoenderhok, maar krijgt lik op stuk van partijgenoot: ‘Ze proberen de verkiezingen te stelen’

In een zeer spannende race, waar de president het veel beter doet dan de peilingen voorspelden, verhit Trump de gemoederen via Twitter.

‘We staan veruit op voorsprong, maar ze proberen de verkiezingen te stelen’, post hij op het sociale mediakanaal. Op dat moment had Trump nochtans maar 174 kiesmannen tegenover 213 voor Biden. Er zijn ook hoegenaamd geen aanwijzingen van verkiezingsfraude.

Twitter heeft het bericht dan ook gelabeld als misleidend. Trump kreeg zelfs kritiek van een partijgenoot, iets wat gedurende zijn ambtstermijn nauwelijks gebeurde. Adam Kingzinger, een Republikeins congreslid, pikte het niet dat hij het verloop van de stembusgang in twijfel trok: ‘Hou op. Punt. De stemmen worden geteld en ofwel win je, ofwel verlies je. En Amerika zal dat accepteren. Geduld is een mooie eigenschap.’

07.22 – Ook Texas gaat naar Trump, kloof met Biden wordt zeer klein

De 38 kiesmannen van de grootste Amerikaanse staat gaan naar de zittende president. De ‘Lone Star State’ is traditioneel een Republikeins bastion, maarde peilingen gaven Biden een goede kans om Trump hier schade toe te brengen. Dat zou een opmerkelijke prestatie geweest zijn. Maar de peilingen waren verkeerd, wat opnieuw een rode draad is doorheen deze presidentsverkiezingen.

Dat brengt het aantal kiesmannen voor Trump op 209, tegenover 219 voor Biden. Er zijn 270 kiesmannen nodig voor de eindoverwinning. De uitslag in de strijdstaten Michigan, Pennsylvania en Wisconsin zal de doorslag geven. In alledrie die staten staat Trump momenteel op voorsprong, maar nog niet alle stemmen zijn geteld.

06.57 – Biden wint Minnesota

Met 10 kiesmannen een bescheiden prijs voor de Democratische uitdager van Trump, maar desalniettemin cruciaal. Net als in New Hampshire, dat ook naar Biden ging, voerde Trump ook hier campagne om te winnen.

06.47 – Cruciale staat Florida nu zeker voor Trump

CNN, New York Times en persagentschap Associated Press verklaren nu dat Florida naar Trump gaat. Dat is al de derde, en de belangrijkste, strijdstaat die naar de zittende president gaat. Die neemt daarmee een belangrijke hindernis op weg naar een tweede ambtstermijn.

Florida is goed voor 29 kiesmannen. De kloof met Biden is dus in één klap een stuk kleiner. Trump heeft nu 174 kiesmannen, tegenover 213 voor Biden. Er zijn 270 kiesmannen nodig om de overwinning binnen te halen.

De afgelopen 50 jaar werd de winnaar in Florida ook effectief de president van de VS. Opvallend: de latino-stem bleek doorslaggevend voor Trumps overwinning in Florida. In het belangrijke kiesdistrict Miami-Dade scoorde Biden 20 procent slechter dan Hillary Clinton 4 jaar geleden.

6.44 – Biden spreekt aanhangers toe: ‘We wisten dat het lang kon duren’

De uitdager van president Trump drukte zijn aanhangers op het hart dat het nog even kan kan duren eer alle stemmen geteld zijn. Biden bleef positief, en zat volgens hem in een comfortabele positie. De realiteit is genuanceerder.

6.33 – Strijdstaat Iowa voor Trump

President Trump wint in Iowa, dat goed is voor zes kiesmannen. De zeer landelijke en witte staat neigde in de peilingen wel naar Trump, maar is toch één van de strijdstaten. Biden had hier dus mogelijk kiesmannen kunnen afsnoepen van zijn tegenstander, maar dat is niet gebeurd.


6.05 – Virginia en New Hampshire naar Biden, Ohio naar Trump

CNN projecteert dat Biden wint in Virginia, dat goed is voor 13 kiesmannen. New Hampshire gaat met 4 kiesmannen ook naar de Democratische kandidaat.

Zowel New York Times als CNN projecteren nu ook dat Ohio, met 18 kiesmannen een zeer belangrijke strijdstaat, naar president Trump gaat.

Dat betekent dat Joe Biden momenteel 213 kiesmannen achter zich verzameld heeft, tegenover 136 voor Trump. Wie 270 kiesmannen heeft, wordt president.

Wat een comfortabele voorsprong lijkt voor de Democraten, is in realiteit een vertekend beeld. Omdat de stembureaus aan de Westkust al gesloten zijn door het tijdsverschil, gaan die stemmen naar Joe Biden. Washington, Oregon en California zijn echter traditioneel Democratische staten, en zullen weinig wegen op het eindresultaat. Het gaat om de zogeheten strijdstaten, waarvan enkel Ohio en New Hampshire al bekend zijn. Florida is ook zo’n doorslaggevende staat. Trump lijkt daar te winnen, maar dat moet nog bevestigd worden.

5.46 – Trumpaanhanger Lindsey Graham behoudt senaatszitje

CNN projecteert dat Lindsey Graham, een belangrijke medestander van president Trump, zijn Democratische tegenstander verslaat in de senaatsrace van zijn thuisstaat Zuid-Carolina. Dat is traditioneel een Republikeinse staat, CNN projecteerde eerder al dat Trump ook de 9 kiesmannen van deze staat achter zich krijgt.

Tijdens deze verkiezingen stemmen Amerikanen ook voor de twee kamers van het Congres, het Amerikaanse parlement. Kiezers stemmen voor het hele Huis van Afgevaardigden, en voor een derde van de Senaat.

Intussen is al bekend dat de Democraten een meerderheid behouden in het Huis van Afgevaardigden. Wat de Senaat betreft moeten er nog 16 zetels gekozen worden.


5.37 uur – New Jersey kiest ervoor om recreationeel cannabisgebruik te legaliseren

In de buurstaat van New York moesten kiezers naast een president, zich ook uitspreken over recreatief cannabisgebruik. 66 procent van de kiezers was voor. Gelijkaardige maatregelen staan ook op het stembiljet in Arizona, Montana en Zuid-Dakota. Op dit moment is cannabis voor recreatief gebruik legaal in 11 staten, en voor medische doeleinden in 33 staten.

5.30 uur – Fox News projecteert dat Arizona naar Biden gaat

Dat zou Arizona de eerste staat zijn die ‘flipt’, dus vorige keer naar de Republikeinen ging en nu naar de andere partij. Fox News is voorlopig wel de enige nieuwszender die dat voorspelt.


4.54 uur – Van een ‘blue wave’ is geen sprake

De Amerikaanse verkiezingen hebben niet de ‘blue wave’ opgeleverd die door de media en de peilingbureaus was voorspeld. Al vroeg op de avond werd duidelijk dat Florida naar Trump zou gaan. Trump haalt er met 93 procent van de stemmen geteld een pak meer stemmen dan in 2016. Die trend heeft zich daarna herhaald in alle staten die op het spel stonden en die Trump alleszins moest winnen om zijn kansen op het Witte Huis te behouden. Texas, Georgia, North Carolina, Ohio… alle stonden snel en overtuigend in de kolom van Biden, tot de ‘early votes’ opgebruikt waren en de stemmen werden geteld die vandaag werden uitgebracht.

Rond 5 uur ’s ochtends Belgische tijd is de verkiezingskaart een kopie van 2016, waarbij geen enkele staat is ‘geflipt’. Vanwege de pandemie verloopt het tellen van de stemmen trager en anders dan normaal, maar niets wijst op de door de media aangekondigde ‘blue wave’.

Ziet het ernaar uit dat de einduitslag pas in de volgende dagen bekend zal worden, wanneer de stemmen in Pennsylvania, Michigan en Wisconsin geteld zijn, dan rijst vooral de vraag wat de media en de peilingbureaus hebben geleerd van het debacle van 4 jaar geleden.  Niet veel blijkt, want net als vier jaar geleden lijken ze op weg naar een blamage.

4.35 uur – Trump haalt Missouri binnen

Donald Trump wint de meerderheid in de staat Missouri.

4.28 uur – Democraten houden het Huis in handen

De Democraten zouden volgens voorlopige resultaten de controle houden over het Huis van Afgevaardigden. Dat zat er al aan te komen, maar de grote vraag was of ze hun meerderheid ook konden vergroten. In het huidige Huis leiden de Democraten met 232 tegen 197 verkozenen.

4.13 uur – Alexandria Ocasio-Cortez herverkozen in het Huis

Alexandria Ocasio-Cortez, of kortweg AOC, raakte opnieuw verkozen in het Huis van Afgevaardigden. De populaire Democrate begint daarmee aan haar tweede termijn. Ze kwam nog op als presidentskandidaat, maar schaarde zich uiteindelijk volledig achter Joe Biden.

4.02 uur – Trump haalt Kansas binnen

De staat Kansas gaat naar Trump, volgens AP.

3.39 uur – Trump eist overwinning op in Florida

Het campagneteam van Trump tweette zonet dat Trump gewonnen heeft in de cruciale staat Florida, terwijl nog 10 procent van de stemmen moet geteld worden. En in Florida kan het snel omslaan.

Eerder op de dag had Trump gezegd dat hij alleen de overwinning zou claimen als er een overwinning was. Hij staat momenteel 3 procentpunten voor op Biden in de staat.

3.34 uur – Blauwe golf waar beleggers op hoopten zit er voorlopig niet aan te komen

Het ziet er volgens de voorlopige resultaten niet naar uit dat er een blauwe golf op til is. Beleggers hopen op een overwinning van Biden omdat die beter zou zijn voor de beurzen.

Diezelfde beleggers hebben de hoop op die blauwe golf intussen ook al opgegeven en sturen aandelen naar beneden in de voorbeurshandel.


Click the map to create your own at 270toWin.com

3.31 uur – Biden haalt Washington DC binnen

Biden wint in het federale district Washington DC, waar het Witte Huis staat. Daarmee heeft Biden 89 kiesmannen en Trump 54.

3.27 uur – Biden heeft al meeste kiesmannen binnengehaald

Volgens CNN zou Joe Biden 80 kiesmannen hebben, tegenover 51 voor Donald Trump. Er zijn 270 kiesmannen nodig om de verkiezingen te winnen.

3.07 uur – Een update van de kaart

Volgens de voorspellingen van AP ziet de kaart er nu als volgt uit:


Click the map to create your own at 270toWin.com

3.05 uur – Virginia slaat om

Eerder op de avond zei het persbureau AP dat Biden Virginia had binnengehaald, maar dat blijkt nu toch een twijfelgeval. Met 39 procent van de stemmen geteld staat Trump met 57,7 procent voor op Biden.

3.02 uur – Nog een hoop staten tegelijk

Trump wint in North Dakota, South Dakota, Wyoming, Louisiana en Nebraska. Biden haalt New York en New Mexico binnen.

2.42 uur – Post gaat niet in op bevel van rechtbank

De Amerikaanse post negeert het bevel van de rechtbank om zijn postgebouwen te laten doorzoeken op achtergebleven stembrieven. De rechter had dat gevraagd om aanvechting van de uitslag achteraf te vermijden.

De post gaat daar niet op in en zegt dat zijn eigen inspectie goed genoeg is.

2.39 uur – Florida blijft nipt

Met 88 procent van de stemmen geteld in Florida staat Trump aan de leiding met 50,8 procent tegenover 48,3 procent voor Joe Biden. Dat is nipt en de ervaring leert dat dat nog helemaal kan veranderen.

2.34 uur – Trump wint Arkansas

Arkansas gaat naar Trump.

2.23 uur – Zo ziet de kaart er op dit moment uit


Click the map to create your own at 270toWin.com

2.03 uur – Een hoop staten lopen binnen

De resultaten van 11 staten liepen tegelijk binnen. Twee daarvan gaan naar Trump, de rest is voor Biden. Trump krijgt Alabama, Mississipi, Tennessee en Oklahoma, Biden wint in Connecticut, Delaware, Illinois, Maryland, Massachussetts, New Jersey en Rhode Island.

Biden haalt daarmee zijn thuisstaat Delware binnen.

1.59 uur – Trump heeft South Carolina binnen

Trump heeft zijn vierde staat binnengehaald. In South Carolina stemt de meerderheid voor de Republikein.

1.55 uur – Republikeinen verhuizen campagnehoofdkwartier naar onbekende locatie

De Republikeinen zullen geen campagne voeren vanuit het Witte Huis, maar om veiligheidsredenen gaat het hoofdkwartier naar een onbekende locatie. Dat zeggen bronnen aan Fox News.

1.45 uur – Joe Biden roept op om te blijven aanschuiven aan stemkantoren

‘Blijf aanschuiven, mensen’, tweette Joe Biden zonet. De stemkantoren gaan bijna overal dicht, maar op sommige plekken zijn ze nog steeds open. De regel is ook dat ze je moeten laten stemmen als je in de rij staat voor het kantoor sluit.

1.38 uur – Biden wint in Virginia

In de staat Virginia gaat de winst naar Joe Biden.

1.32 uur – West Virginia is voor Trump

Trump heeft West Virginia binnengehaald, voorspelt het persbureau AP.

1.27 uur – Iedereen kijkt naar Florida

De eerste resultaten uit de cruciale staat Florida stromen binnen en het is een rollercoaster. Eerst leek Biden aan de leiding te staan, maar later had Trump meer stemmen. De kans is groot dat dat nog de hele nacht over en weer gaat.

In 2008 en 2012 stemde de staat voor de Democraat Obama, vorige keer won Trump er nipt van Hillary Clinton.

1.06 uur – Vermont is voor Biden

De staat Vermont stemt voor de Democraat Joe Biden, zegt AP.

01.00 uur – Indiana en Kentucky gaan naar Trump

Het is niet echt een verrassing, maar de staat Indiana zal volgens de voorspelling van CNN naar Trump gaan. Geen verrassing, want dat is de thuisstaat van vicepresident Mike Pence.

Die vermoedelijke overwinning levert Trump 11 kiesmannen op.

Ook Kentucky zou naar Trump gaan, volgens het persbureau AP.

00.19 uur – Trump ziet het helemaal zitten

23.56 uur – Nu al historisch hoge opkomst

Wat de nasleep van deze verkiezingen ook wordt, het is nu al een historische gebeurtenis. Zoals het er nu naar uitziet, zal 67 procent van de stemgerechtigde bevolking ook effectief stemmen. Dat is een opkomst die de VS al in meer dan een eeuw niet meer gezien hebben.

23.32 uur – Big Oil en banken duimen voor Trump, Tesla en groene energie voor Biden

Beleggingsexperten zijn het grosso modo eens welke sectoren baat hebben bij welke kandidaat, al zijn er enkele twijfelgevallen. De beursvloer volgt de verkiezingsdag met spanning. Wie inzette op de verkeerde kandidaat, dreigt zijn broek te scheuren.

23.21 uur – Weinig late beslissers volgens eerste exit polls

Onze voorzichtigheid met exitpolls indachtig, toch interessant om deze mee te geven. Volgens peilingen van CNN heeft amper 4 procent van de kiezers pas deze week beslist op wie ze gaan stemmen.

Bij de vorige presidentsverkiezingen was die groep ‘undecideds’ meer dan drie keer groter. Dat verklaart voor een stuk waarom de peilingen toen zo de bal misten, en waarom ze tot dusver deze keer heel consistent bleven.

22.46 uur – ‘Swing state’ Pennsylvania ontpopt zich tot (eerste) hotspot van fake news

De eerste golf van misleidende of ronduit valse berichten over onregelmatigheden lijkt uit de cruciale strijdstaat Pennsylvania te komen. Die staat geldt als een van de cruciale ‘swing states’. Analisten hebben al gesteld dat Donald Trump niet kan winnen zonder die staat.CNN maakt melding van meerdere verhalen die de ronde doen op social media, die vooral uit Republikeinse hoek komen, over vermeende onregelmatigheden.

De openbare aanklager van de stad Philadelphia viseert onder meer een tweet van een medewerker van de Republikeinse partij over een campagnebord van Joe Biden dat te dicht in de buurt van een stembureau zou staan.

Twitter greep zelf al enkele keren in. En onafhankelijke factcheckers merken op dat ‘veel mensen die niet eens op het terrein aanwezig zijn, beweringen maken over microgebeurtenissen aan stembureaus waar ze geen rechtstreekse informatie over hebben’. Ze raden aan voorzichtig om te springen met beweringen van nationale figuren over zeer lokale gebeurtenissen in Pennsylvania.

22.43 uur – Opletten met exit polls

Er wordt nu volop gestemd in de VS en het is uitkijken naar de eerste trends. Die worden doorgaans verzameld uit zogenaamde exit polls. Dat zijn peilingen naar uitgebrachte stemmen door letterlijk mensen te bevragen wanneer ze een stembureau verlaten.

Een vrij betrouwbare methode, maar toch is voorzichtigheid geboden. Zeker door het uitzonderlijke kenmerk van deze verkiezing: de miljoenen stemmen die al per post zijn uitgebracht, die niet kunnen gepeild worden. Let dus, met andere woorden, op met die eerste trends. Of om het met een kwinkslag te zeggen:

22.42 uur – ‘Leger zal zich niet moeien met verkiezingen’

Onder geen beding zal het Amerikaanse militaire apparaat zich in de presidentsverkiezingen mengen. Dat heeft Mark Milley, de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, het voorbije weekeinde gezegd in een videoconferentie met de legertop. Details over de gesprekken werden door twee bronnen gelekt naar de nieuwssite Axios.

In het gesprek verduidelijkte Milley dat de rol van de militairen apolitiek is en dat het leger op geen enkele manier een rol zal spelen in een felbevochten verkiezing of in een beslissing om een president uit het Witte Huis te verwijderen. Ook in een vredevolle transitieperiode kan voor het leger geen enkele rol zijn weggelegd, aldus de leider van het militaire adviesorgaan van de Amerikaanse federale overheid.

Het was Joe Biden die onlangs in de avondshow van Trevor Noah had gesteld ‘dat hij er niet aan twijfelde dat het leger een onwillige Donald Trump in een handomdraai uit het Witte Huis zou verwijderen’.

22.34 uur – Meer dan 100 miljoen mensen stemden op voorhand

Er kwamen al meer dan 100 miljoen stemmen binnen van mensen die de voorbije dagen stemden, volgens de dataverzamelaar TargetSmart. In de VS is het mogelijk om voor verkiezingsdag te stemmen via post. De Democraten zouden in de vroege stemmen aan de leiding staan. Volgens de gegevens zou 43 procent Democratisch gestemd hebben en 37 procent Republikeins.

22.25 uur – Wall Street sluit verkiezingsdag goedgezind af

De Amerikaanse beurzen hebben er alvast een goede verkiezingsdag opzitten. Ze gaan tot meer dan 2 procent hoger de dag uit. ‘Ze hopen op een duidelijke en onbetwiste verkiezing’, zeggen strategen.

21.48 uur – Kanye West nog steeds in de race om president te worden

Ook rapper Kanye West staat nog steeds op de stembiljetten in enkele staten. De muzikant kondigde zijn deelname aan de verkiezingen enkele maanden geleden aan, maar werd nooit echt serieus genomen. Hij komt op in Arkansas, Colorado, Idaho, Iowa, Kentucky, Louisiana, Minnesota, Mississippi, Oklahoma, Tennessee, Utah en Vermont.

Isopix

21.42 uur – Rechter eist dat post gebouwen uitkamt voor achtergebleven stembrieven

Het verloop van het stemmen per post blijft een heet hangijzer in deze verkiezing. Zopas heeft een federale rechter in Washington beslist dat de Amerikaanse post in een aantal cruciale staten de sorteercentra grondig moet inspecteren op achtergebleven stembrieven. Het bevel geldt onder meer voor enkele cruciale ‘swing states’ zoals Florida en Michigan.

21.31 uur – Volgens Instagram zijn het morgen pas verkiezingen

Instagram laat weten dat een melding op de fotodienst verwarring kan zaaien. Door een technisch probleem staat er bij een aantal gebruikers ‘Morgen is het verkiezingsdag!’.

‘Hoewel we voorbije nacht de melding hebben uitgeschakeld, is hij bij sommige gebruikers blijven staan door caching (een manier om gegevens op te slaan, red.)‘, zegt Instagram in een mededeling. ‘Vandaag krijgen mensen normaal gezien de boodschap dat het de laatste dag is om te gaan stemmen bovenaan hun feed.’

21.23 uur – VS stappen woensdag uit klimaatakkoord

Wat ook de uitslag van de verkiezingen wordt, de Verenigde Staten stappen woensdag officieel uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat is een gevolg van een beslissing die Donald Trump op 1 juni 2017 nam. Formeel kon die terugtrekking niet eerder ingaan dan op 4 november 2020.

Sinds de aankondiging van Trump, tekenden gouverneurs en burgemeesters van ondertussen 25 staten een verklaring waarin ze beloofden zich wél aan het akkoord te houden: de zogenaamde United States Climate Alliance.

Joe Biden beloofde wel dat hij bij een overwinning op de eerste dag van zijn presidentschap zijn land terug bij het klimaatakkoord aansluit. Dat kan pas één maand na een hernieuwde officiële aanvraag, dus rond 20 februari 2021.

21.13 uur – Ivanka Trump roept op om voor haar vader te stemmen

Trumps dochter Ivanka tweette dinsdag steun voor haar vader. ‘Hij leidt met kracht en stopte eindeloze buitenlandse oorlogen!’, zegt ze. Bij de tweet staat een foto van Trump tussen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en vertegenwoordigers van de Bahreinse staat. Hij onderhandelde een vredesdeal tussen de twee landen.

20.59 uur – Recessies lijken een slecht teken voor herverkiezing

In de recente Amerikaanse geschiedenis zijn maar vier presidenten niet herverkozen. Het gaat om Herbert Hoover, Gerald Ford, Jimmy Carter en George W.H. Bush. Alle vier gingen de verkiezingen in tijdens een recessie en werden met grote marges geklopt.

Daaruit afleiden dat Donald Trump – zoals de peilingen suggereren – hetzelfde lot wacht, is niet noodzakelijk juist. Waarom? 44 procent van de Amerikanen zegt een positief beeld te hebben van Trump. Dat is exact hetzelfde aantal als bij zijn overwinning in 2016.

De toenemende polarisering van het Amerikaanse politieke debat mag dan al het meest opgemerkte feit van zijn mandaat zijn, Hoover, die aantrad aan het begin van de Grote Depressie in 1929, en Richard Nixon, die moest aftreden door het Watergateschandaal in 1972, hadden een verlies van 20 tot 30 procent van hun populariteitsquota moeten incasseren. 

Trumps populariteit blijft ondanks alles onaangetast.

20.27 uur – Trump: ‘Nog geen enkele speech voorbereid’

Eerder op de avond sprak huidig president Donald Trump zijn troepen toe op het hoofdkwartier van zijn campagne in Arlington in de staat Virgiana. Op de vraag van journalisten of hij al een overwinningsspeech had voorbereid zei hij: ‘Ik ben nog niet bezig met een speech als ik win of verlies. Hopelijk doen we één van die twee. Winnen is gemakkelijk, verliezen is dat niet. Of toch niet voor mij’, klonk het.

20.17 uur – Resultaten in swing state North Carolina later binnen

In de belangrijke staat North Carolina zullen de resultaten iets later zijn omdat veel stemlokalen later geopend zijn ‘om verschillende redenen’ en dus waarschijnlijk ook later zullen sluiten. Over dat laatste lopen nu nog gesprekken.

19.54 uur – Mysterieuze ‘robocalls’ roepen op niet te gaan stemmen

In meerdere staten hebben mogelijke kiezers een anoniem telefoontje gekregen waarbij een robotstem hen oproept thuis te blijven en niet te gaan stemmen, zo melden verscheidene Amerikaanse media. ‘Dit is een test, blijf veilig en blijf thuis’, is de boodschap die een werknemer van CNN zelf ontving. Het is niet duidelijk wie achter de geautomatiseerde ‘robocalls’ zit. De inlichtingendienst FBI onderzoekt de zaak.

19.38 uur – ‘Trump heeft 10 procent kans’

Donald Trump heeft 10 procent kans om zichzelf op te volgen. Dat is de slotvoorspelling van de bekende statisticus Nate Silver van de website FiveThirtyEight. Biden heeft volgens zijn wiskundig model 89 procent kans en het scenario van een onbesliste kiesstrijd krijgt 1 procent kans toegedicht. Maar ook Silver houdt een slag om de arm, nadat vier jaar geleden vrijwel alle peilingen ernaast zaten. ‘Als de ‘polls’ zich even erg vergissen als vier jaar geleden, dan wordt het nog spannend.’

18.55 uur – Beurzen niet allergisch voor Biden

Is de Republikein Trump een grotere garantie op stijgende beurzen dan de Democraat Biden? Nee, antwoordt Wim Vermeir, de beleggingsstrateeg van AG Insurance. ‘Intuïtief zou men verwachten dat een Republikeinse president beter is voor aandelenbeurzen, omdat die een beleid voert dat meer in het voordeel speelt van de bedrijfswereld. De statistieken spreken dat echter tegen. Sinds 1947 steeg de Amerikaanse beurs 5,6 procent per jaar onder een Republikeinse president, maar bijna dubbel zoveel, 10,8 procent, onder een Democratische president’, schrijft hij in zijn vooruitblik.

‘Ook deze keer denken we dat een Democratische president niet onmiddellijk negatief moet zijn voor de aandelenbeurzen. Biden heeft weliswaar al een verhoging van de vennootschapsbelasting aangekondigd, maar belooft anderzijds overheidsinvesteringen die positief zijn voor de economische groei.’

18.01 uur – Melania Trump brengt stem uit, zonder mondmasker

First Lady Melania Trump bracht haar stem uit in Palm Beach, Florida. Ze was de enige van de aanwezigen die geen mondmasker droeg.

Melania Trump brengt stem uit – Isopix

17.45 uur – Burgemeesters van Boston en Atlanta roepen op om op Biden te stemmen

In een opiniebijdrage voor ons zusterblad Newsweek roepen Keisha Lance en Martin J. Walsh, respectievelijk burgemeester van Atlanta en Boston, de Amerikanen op om voor Biden te stemmen.

‘Als burgemeesters hebben we een president nodig die in het Witte Huis een partner is: iemand die steden ziet als een aanwinst voor dit land, niet als een vijand’, schrijft het duo.

17.29 uur – Trump mobiliseert ‘Army for Trump’

De Trump-campagne deed tot laat maandagavond en deze ochtend nog inspanningen om aanhangers te rekruteren voor een organisatie die de naam ‘Army for Trump’ meekreeg.

Het gaat volgens team Trump om mensen die zich vrijwillig melden bij stembureaus om een oogje in het zeil te houden en verdachte zaken gaan rapporteren. Ze worden gevraagd video-opnames en foto’s te maken van elke verdachte activiteit.

Maar team Biden ziet daarin weinig meer dan een wanhopige actie om daarna sociale media  te gaan overspoelen met een tsunami van misleidende foto’s en videoclips, waarbij elke context ontbreekt en met als enig doel de Amerikanen ervan te overtuigen dat ‘de verkiezingen wel degelijk vervalst werden’.

16.45 uur – Manhattan dichtgetimmerd uit vrees voor rellen

Het lijkt wel alsof New York zich schrap zet voor de komst van een orkaan. Op heel wat plekken in Manhattan werden houten wanden opgetrokken voor hotels en winkels, uit vrees voor rellen in reactie op de verkiezingsuitslag.

16.00 uur – Definitieve uitslag kan even op zich laten wachten

Wanneer wordt de winnaar van deze historische Amerikaanse presidentsverkiezingen uitgeroepen? In dit uitzonderlijke jaar is dat niet zo eenvoudig te beantwoorden. Business AM schetst voor u de mogelijke scenario’s.

15.33 uur – Stemmen in coronatijden

Hallucinante beelden uit St. Louis, waar kiezers die positief testten wel heel vastberaden moesten zijn om hun stem uit te brengen:

15.15 uur – Kennen we vanavond al een winnaar?

Niet noodzakelijk, maar toch zullen we ons vanavond al een goed idee kunnen vormen van waar het naartoe gaat. Dit is wat belangrijk is: Aangenomen mag worden dat 11 staten de sleutel vormen tot een overwinning in het Kiescollege. Daarvoor zijn 270 van de 538 kiesmannen nodig. Die staten zijn:

  • Florida
  • Georgia
  • North Carolina
  • Pennsylvania
  • Ohio
  • Michigan
  • Wisconsin
  • Minnesota
  • Iowa
  • Nevada
  • Arizona 

Voormelde staten uitgezonderd, lijkt Biden vandaag verzekerd van 217 kiesmannen en Trump 164, dat op basis van staten waar peilingen geen twijfel laten en traditioneel Republikeins of Democratisch wordt gestemd.

Biden heeft dus genoeg aan 57 van de 157 overige kiesmannen om de buit binnen te halen. Volgens de peilingen leidt Biden in 9 van de 11 voormelde staten.

Trump kan zich in die 11 staten weinig faux pas veroorloven, wil hij zijn kansen gaaf houden. Als Texas dit jaar blauw stemt, bijvoorbeeld, worden Trumps kansen miniem.

Wat zullen we vanavond weten? Niet wie won in Pennsylvania en evenmin wie won in Michigan. Volgens Team Biden is het daarom zo goed als onmogelijk dat Trump zich vanavond al tot winnaar kan uitroepen.

Als Biden twee of meer staten kan binnenhalen van de omvang van Florida, North Carolina, Ohio, Georgia, of Arizona – die alle een traditie hebben van snelle uitslagen – wordt Trumps pad naar een overwinning vanavond al zo goed als onmogelijk. 


Click the map to create your own at 270toWin.com

15.01 uur – Covid-19-schaduw hangt over verkiezingsdag

Ook op verkiezingsdag laat Covid-19 de VS niet los. Een rapport van voormalige Trump-adviseur Dr. Deborah Birx contrasteert sterk met de optimistische boodschap die Donald Trump verspreidt. Birx werd – net als epidemioloog Anthony Fauci – door het Witte Huis op een zijspoor geparkeerd omdat haar analyses naar Trumps zin te pessimistisch waren.

In het rapport dat door de Washington Post kon worden ingezien zegt Birx ‘dat de VS voor de meest onrustwekkende en dodelijke fase van de pandemie staan, wat het sterftecijfer verder zal doen stijgen’. 

‘Dit gaat niet over lockdowns. Het gaat sinds midden maar of april niet over lockdowns. Het gaat over een evenwichtige, agressieve aanpak, die nooit is geïmplementeerd.’

14.45 uur – Biden speelt Obama-kaart nog maar eens uit

Niet voor het eerst probeert Joe Biden zijn wagonnetje te haken aan de nog steeds immens populaire ex-president Barack Obama. Dat doet hij in een tweet, waarin hij ook zijn ‘running mate’ Kamala Harris een plek in de schijnwerpers gunt:

14.36 uur – Sociale media werpen dam op tegen vroegtijdige overwinningsverklaringen

Twitter gaat bij voorbarige berichten over wie de presidentsverkiezingen wint een label plaatsen waarop duidelijk gemaakt wordt dat het niet over officiële uitslagen gaat. Het platform gaat ook een link plaatsen naar de officiële pagina met de verkiezingsuitslagen.

Ook Facebook doet iets gelijkaardig. Het platform gaat een notificatie plaatsen in het nieuwsoverzicht met de boodschap dat er pas een winnaar is bij bevestigde verkiezingsresultaten.

14.30 uur – Witte Huis als pasmunt voor juridische immuniteit Trump?

De New York Times en The New Yorker maakten de voorbije dagen melding van de talrijke rechtszaken die Trump en zijn familie wachten mocht hij niet herverkozen worden. Op CNN zegt journaliste Maggie Haberman dat dit wel degelijk in zijn achterhoofd speelt. Een scenario dat daarbij de ronde doet is dat Trump bij een nipte Biden-overwinning immuniteit als pasmunt zou gebruiken om zijn nederlaag toe te geven.

14.13 uur. Fox News toont zich opnieuw als Trump-propagandakanaal naar Sovjet-model. Sinds 6 uur plaatselijke tijd wordt de ene na de andere medestander opgevoerd, wat tot een tsunami aan aanvallen op Joe Biden leidt. De drie nieuwsankers stellen geen vragen, spreken geen leugens tegen, maar moedigen de gasten aan.

Met 45 minuten vertraging belde dan ook Donald Trump zelf in. Een duidelijk vermoeide president (14 rally’s in vijf dagen tijd) toonde zich optimistisch over de steun van zwarte kiezers en latino’s. Hij voelde een hernieuwd enthousiasme voor zijn campagne sinds het tweede debat, maar vertelde weinig nieuws. De traditionele hyperbolen over de economie en de manier waarop hij Covid-19 (‘de Chinese plaag’) aanpakte, passeerden de revue.

Trump stelde dat hij de dag zal doorbrengen aan de telefoon en later op de dag naar Virginia trekt om er de medewerkers van zijn campagne te bedanken. Hij verwacht grote overwinningen in Florida, Georgia, North Carolina en Nevada. Op de vraag of en wanneer hij de overwinning zal uitroepen, antwoordde hij ‘dat dat enkel zal gebeuren als er een overwinning is’ en ‘er geen spelletjes worden gespeeld’. Eerder deze week was een scenario naar de pers gelekt waarin Trump al de overwinning zou uitroepen ‘als blijkt dat hij aan de winnende hand is’. 

13.12 uur. Er zijn stemhokjes geopend aan de oostkust van de Verenigde Staten, in de staten New York, New Jersey, Connecticut en Maine. De stembureaus zullen de komende uren over het hele land openen in de zes tijdszones. De eerste bureaus gaan weer dicht aan de oostkust vanaf 19.00 uur ’s avonds, dan is het 01.00 uur woensdag bij ons. Het laatste zal enkele uren later sluiten in Alaska.

13.09 uur. Op Twitter prijst de Republikeinse partij de economische verwezenlijkingen van de zittende president Donald Trump.

12.30 uur. De populaire ochtendshow ‘Fox & Friends’ is om 6 uur (12 uur Belgische tijd) van start gegaan en gaat volledig voor Team Trump. De eerste 15 minuten werden volledig geabsorbeerd door Donald J. Trump jr., die er een kwartier lang het proces van de Amerikaanse media en Big Tech maakte zonder daarbij ook maar één keer te worden tegengesproken door de presentatoren. ‘We worden geregeerd door algoritmes en radicaal links’, zei Trump jr. Om 7 uur belt Donald Trump zelf in.

12.12 uur. Professor Robert Reich, de ex-raadgever van voormalig president Barack Obama en gewezen minister van Arbeid onder Bill Clinton, beantwoordt bij onze collega’s van Newsweek enkele veelgestelde vragen over Donald Trump, Joe Biden en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

12.08 uur. De eerste stembussen gaan nu ook echt open in de Verenigde Staten. ‘Mondmasker op en vind je stemlokaal’, herinnert kandidaat-vicepresident Kamala Harris eraan op Twitter.

11.54 uur. Historisch gezien gedijt de Republikeinse partij bij een lage verkiezingsopkomst. Bijna 100 miljoen Amerikanen hebben hun stem al uitgebracht, wat erop wijst dat het een historische verkiezingsopkomst zal worden dit jaar. Republikeinen hebben dan ook verschillende pogingen ondernomen om vroeg uitgebrachte stemmen ongeldig te laten verklaren.

11.30 uur. Een tweede resultaat is binnen. Na Dixville Notch gaat Millsfield in dezelfde staat New Hampshire naar president Donald Trump. Hij haalt er een meerderheid van 16 stemmen.

11.27 uur. Tijdens zijn allerlaatste campagne-evenement kreeg Donald Trump bezoek van de rapper Lil Pump. Wel kondigde de president de man aan, onder de naam ‘Lil Pimp’. Of hoe Trump ook niet vrij is van een occasionele lapsus. ‘Stem niet voor sleepy Joe’, was de boodschap van de rapper.

11.13 uur. Niet enkel de presidentsverkiezing speelt vandaag. Ook het Huis van Afgevaardigden staat voor een herverkiezing. De kans is zeer groot dat de Democraten de meerderheid van de 435 zetels behouden. In de Senaat hebben de Republikeinen vandaag een meerderheid, maar de 35 zetels die op het spel staan zijn vooral in hun handen, wat de partij kwetsbaarder maakt. Het is niet onmogelijk dat de Democraten er de macht grijpen.

11.03 uur. De vijf kiezers van Dixville Notch, een dorp van twaalf inwoners in het noordoosten van de Verenigde Staten, hebben dinsdag om middernacht plaatselijke tijd symbolisch de presidentsverkiezingen gelanceerd door unaniem voor de Democraat Joe Biden te stemmen. Het onooglijk plaatsje maakt er al sinds 1960 een spelletje van om zijn stembureau om middernacht te openen. Enkele minuten later hadden de 5 stemgerechtigden hun stem uitgebracht, en kenden we de uitslag.

Vooraf. Na maanden van campagnevoeren is het dinsdag eindelijk zover: de Amerikanen kiezen hun 46ste president. Het blijft koffiedik kijken wie de overwinning binnenhaalt. Joe Biden ligt goed voor op Donald Trump in de nationale peilingen, maar we hebben in 2016 geleerd dat die peilingen niets willen zeggen. Bovendien wordt de verkiezing beslecht in slechts enkele staten, de zogenaamde ‘swing states’. Daar is meer een nek-aan-nekrace te zien tussen beide kandidaten.

Herlees onze vorige verkiezingsblog: Peilingen geven winst voor Biden, al 99 miljoen stemmen uitgebracht, barricades uit angst voor rellen

Meer