Thriller in Arizona, Nevada, Georgia en Pennsylvania, Trump eist dat telling stopt

Volg hier alle nieuws rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Wie haalt het? Joe Biden of Donald Trump?

Onze live verslaggeving van de verkiezingen vindt u hieronder. Met bijdrages van Ruben Van Lent, Pieterjan Neirynck, Kim Evenepoel, Willem De Maeseneer, Sofie Van Waeyenberghe, Emmanuel Vanbrussel en Dominique Dewitte vanuit Fort Lauderdale, Florida. Herlaad dit scherm regelmatig voor de meest recente updates.

15.19 – Trump betwist telling in verscheidene staten

De Trump-campagne gaat de telling in Nevada juridisch aanvechten wegens vermeende fraude, weet Fox News. Ook in Pennsylvania, Michigan, Georgia en Wisconsin trok het Trump-kamp naar de rechter.

Via Twitter roept de president op om de telling te stoppen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324353932022480896

15.00 – Een stand van zaken: thriller in meerdere staten

Dit is de stand van zaken. Er zijn 270 kiesmannen nodig om te winnen. Biden staat op 253 en Trump op 214.

  • Frontrunner Biden heeft genoeg aan Pennsylvania (20 kiesmannen) of twee andere van de andere nog onbesliste staten, bijvoorbeeld Arizona (11) + Nevada (6) of Georgia (16) + Nevada (6).
  • Sommige Amerikaanse media kennen Arizona al toe aan Biden, waardoor hij op 264 zou komen.
  • Trump is zeker nog niet uitgeteld, maar heeft minder opties. Komen de volgende staten zijn richting uit, dan wordt het een nek-aan-nekrace op het scherp van de snee.

14.16 – Twitter heeft zijn werk met Republikeinse tweets

Twitter heeft sinds de start van de stembusslag al vijf tweets van de huidige president Donald Trump aangeduid als misleidend. Deze bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk om weten dat de tweets niet verwijderd zijn.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324033983882166272

Een partijgenote van hem, Marjorie Greene, is verkozen voor de Senaat in Georgia. Zij kreeg het de hele nacht hard te verduren op Twitter. Greene is aanhangster van QAnon, een samenzwerings-‘vennootschap’. Bij het verdedigen van de zogenaamde overwinning van Trump, botste ze ook op de Twitter-tags.

13.44 – Biden wint terrein in Georgia

Met 96 procent van de stemmen in Georgia geteld staat Donald Trump maar nipt voor op Joe Biden. Er zit een verschil van 18.000 stemmen op. In de staat zijn 16 kiesmannen te verdienen, maar Biden heeft nog maar zes kiesmannen nodig om de winst binnen te halen.

Het gaat nu nog om Georgia (16 kiesmannen), Pennsylvania (20 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen), Arizona (11 kiesmannen) en Nevada (6 kiesmannen). De verschillen zijn in elk van die cruciale staten ontzettend klein.

12.07 – Hoe zit het nu met Arizona?

U las het hieronder al: Arizona lijkt een splijtzwam, ook in de Amerikaanse media. Zowel Fox als Associated Press wezen Arizona al toe aan het Biden-kamp, maar de stemmen zijn nog niet geteld. Andere nieuwsmedia houden Arizona nog in het midden. Hoe komt dat?

Associated Press maakt voorspellingen over staten op basis van het aantal reeds gemaakte stemmen versus wat er nog moet binnenlopen.

Bijvoorbeeld: stel dat Trump nog 100.000 stemmen moet krijgen om Biden procentueel in te halen. Als er nog 120.000 stemmen te verdelen zijn, die vooral uit historisch Democratisch gebied komen, zal AP de staat toewijzen aan Biden. Die berekening had AP al gemaakt en Business AM heeft ook die conclusie overgenomen.

Wat is dan het probleem? De voorsprong die Biden had, verkleint. Dat gezegd zijnde is die voorsprong er nog steeds. Op dit moment moet Trump twee derde van alle nog binnenkomende stemmen halen. Aangezien het poststemmen zijn, denken analisten dat dat niet het geval zal zijn. Maar alle stemmen moeten natuurlijk nog geteld worden.

06.27: Als Joe Biden zijn voorsprong kan behouden in Arizona en Nevada wordt hij president

Het is nog steeds ’too close to call’, maar Joe Biden heeft de voorbije uren wel enkele cruciale, zij het nipte, overwinningen binnengehaald. In Michigan en Wisconsin heeft hij het tij kunnen keren. Persagentschappen Bloomberg en Associated Press wezen eerder ook al Arizona aan hem toe, andere analisten zijn voorzichtiger. Als de 11 kiesmannen van Arizona ook naar de Democratische uitdager gaan, hoeft hij enkel zijn voorsprong te behouden in Nevada om de eindoverwinning binnen te halen. Meer duidelijkheid over de uitslag in Nevada wordt donderdagavond omstreeks 18 uur Belgische tijd verwacht.

Trump behoudt het overwicht in de staten Georgia, North Carolina en Pennsylvania. Om voldoende kiesmannen te veroveren om zijn ambt te behouden moet hij nog zijn achterstand goedmaken in minstens één staat. In Arizona is dat onwaarschijnlijk, dus het lijkt erop dat gokstaat Nevada alle troeven in handen heeft.

De zittende president blijft ondertussen wild om zich heen schoppen op Twitter. Hij insinueert fraude en eist een hertelling, maar komt niet met bewijzen van zijn beschuldigingen.

Herlees hier onze vorige blog over de razend spannende Amerikaanse verkiezingen.

Meer