Fed-voorzitter speecht ook Europese beurzen omlaag

De uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell van woensdag blijven nazinderen op de Europese beurzen. Ook de Bel20 koerst lager, met ‘dank’ aan een pessimistische KBC-prognose.

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank speechte Wall Street woensdag omlaag, en dat laat sporen na op de Europese beurzen. Volgens Powell kan de coronacrisis blijvende schade toebrengen aan Amerikaanse huishoudens en bedrijven als beleidsmakers niet snel hun koers wijzigen. Hij riep op tot meer fiscale steun.

Bij opening in België dook KBC 8,5 procent lager. De grootbank verloor in het eerste kwartaal 5 miljoen euro, maar houdt rekening met ruim 1 miljard euro aan bijkomende kredietverliezen als rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. De vrees bestaat dat een toenemend aantal kmo’s hun leningen niet meer tijdig zullen afbetalen.

Weefmachines

Weefmachineproducent Picanol koerst dan weer hoger. Het Ieperse bedrijf verwacht een aangepaste brutobedrijfswinst die ongeveer op hetzelfde niveau als in 2019 ligt. Hoewel er minder vraag naar weefmachines is, zullen de betere cijfers van Tessenderlo Group – Picanol bezit 58,55 procent – compenseren.

In Amsterdam gaat technologie-investeerder Prosus 2,5 procent lager. Woensdag won het aandeel nochtans bijna 7 procent na de uitstekende kwartaalcijfers van Tencent, waar Prosus een belang in heeft. De Chinese internetgigant noteert 3,77 miljard dollar winst, wat meer is dan analisten verwacht hadden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20