Amerikaanse beurzen op verlies na uitspraken Fed-voorzitter

In de Verenigde Staten verliezen de Dow Jones en S&P500 respectievelijk 0,4 en 0,2 procent bij opening. Uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell dat ‘de recessie wel eens lang kan aanslepen’ zijn de aanleiding.

De uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank komen er nadat vorige week bekend was geraakt dat de werkloosheid vorige maand naar 14,7 procent geschoten is. ‘De zwaarste lasten worden gedragen door de mensen die daartoe het minst in staat zijn’, klonk het. Hij vreest voor blijvende schade aan de economie.

‘Hoewel het economische antwoord snel en krachtig kwam, zitten we nog niet aan het laatste hoofdstuk. Het pad uit de crisis is zeer onzeker en onderhevig aan grote neerwaartse risico’s’, zei hij tijdens een online evenement van het Peterson Institute for International Economics.

Begrotingstekort

In totaal heeft het Amerikaanse Congres al verschillende uitgaven of lastenverlagingen, goed voor een bedrag van 3.000 miljard dollar, goedgekeurd. Hoewel het begrotingstekort zo tot 4.000 miljard dollar stijgt, is er geen paniek nodig. ‘We moeten nu niet kijken naar de staatsschuld’, was de teneur. ‘De economie zal nog lang gestimuleerd moeten worden.’

Om zich een weg uit de crisis te banen, wil de Fed geen beroep doen op negatieve rentes. ‘Extra fiscale steun kan duur zijn, maar is de moeite waard als het economische schade op lange termijn vermijdt en tot een sterker herstel leidt’, zei Powell. Hij voorspelde ook een heropleving eens het coronavirus helemaal onder controle is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20