Donald Trump waarschuwt voor ‘nieuwe verkiezingsmanipulatie’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij een bezoek aan de staat Georgia zaterdag nog maar eens herhaald het slachtoffer van gemanipuleerde verkiezingen te zijn geworden. Hij waarschuwde tijdens een toespraak op de luchthaven van de stad Valdosta tevens dat zijn tegenstanders eenzelfde truc zouden proberen uit te halen bij de komende verkiezingen van twee senatoren in Georgia.

Veel aandacht was er bij waarnemers echter ook voor het feit dat de aanwezigen op de rally dicht op elkaar waren gepakt, vaak zonder gezichtsmasker. Gezondheidsexperts hebben al verontwaardigd gereageerd.

Senaat

De democratische presidentskandidaat Joe Biden won in Georgia volgens de voorlopige cijfers de verkiezingen met minder dan 12.000 stemmen voorsprong. In totaal brachten in de staat ongeveer vijf miljoen mensen hun stem uit. Joe Biden was de eerste democratisch presidentskandidaat in achtentwintig jaar die in Georgia een verkiezing kon winnen.

President Donald Trump bleef ook bij zijn aankomst in Georgia volhouden dat de democraten die verkiezingen hebben gestolen. Hij had eerder Brian Kemp, de republikeinse gouverneur van Georgia, al opgeroepen om de uitslag te schrappen en twee kiesmannen aan te stellen die hun stem alsnog voor Trump zouden uitbrengen.

Trump waarschuwde eveneens voor de belangrijke verkiezingen die in Georgia begin volgende maand op het programma staan. Daarbij moeten twee nieuwe senatoren worden verkozen. De Republikeinse Partij heeft nog één zetel nodig om haar meerderheid in de Amerikaanse Senaat te behouden.

Bij de verkiezingen komen de republikeinse senatoren David Perdue en Kelly Loeffler uit tegen hun democratische rivalen Jon Ossoff en Raphael Warnock. Indien de republikeinen die verkiezing verliezen, zullen in de Amerikaanse Senaat beide partijen een even groot aantal vertegenwoordigers hebben. Dan zal de stem van toekomstig vice-president Kamala Harris bij stemmingen in de Senaat doorslaggevend zijn.

Trump zei ervan overtuigd te zijn dat zijn tegenstrevers ook deze verkiezingen zouden proberen te manipuleren.

Virus

Verscheidene waarnemers besteedden echter ook uitgebreid aandacht aan het publiek dat Trump in Valdosta had samengebracht. Trump sprak er over de successen van zijn regering in de strijd tegen het coronavirus, waarbij hij onder meer de eer voor de snelle ontwikkeling van verschillende vaccins voor zichzelf en zijn regeringsploeg opeiste.

Waarnemers wezen er echter op dat de toehoorders op de luchthaven van Valdosta dicht op elkaar gepakt de toespraak van de president bijwoonden. Een groot aantal aanwezigen bleek bovendien ook geen masker te dragen, waarmee volgens de waarnemers opnieuw de richtlijnen van de US Centers for Disease Control and Prevention werden genegeerd.

Georgia is door de uitbraak van het virus Covid-19 zwaar getroffen. De staat heeft al bijna 435.000 besmettingen moeten registreren. Inmiddels telt Georgia meer dan 5.000 nieuwe besmettingen per dag. Elke dag sterven in de staat meer dan vijftig mensen aan de gevolgen van een besmetting. Het virus heeft in Georgia inmiddels al aan meer dan 9.000 mensen het leven gekost.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20