Het Agentschap van de Schuld plant in juni de uitgifte van nieuwe staatsbons. Die zullen een looptijd van één en acht jaar hebben. We komen volgende week te weten hoeveel de overheidsobligaties zullen opbrengen. Al kunnen we op basis van de huidige marktrentes al inschatten hoe hoog de coupons zullen zijn.
In het nieuws: Op 4 juni zal je opnieuw kunnen beleggen in staatsbons. De looptijden bedragen deze keer één en acht jaar. Het Federaal Agentschap van de Schuld zal op 22 mei de coupons bekendmaken.
- Op basis van de huidige marktrentes kunnen we al een inschatting maken van hoeveel de staatsbons zullen opbrengen. Als die ongewijzigd blijven, zal de achtjarige staatsbon zo’n 2,8 procent bruto in het laatje brengen, en de eenjarige variant 3,1 procent.
- Op die opbrengsten moet je een roerende voorheffing van 30 procent betalen. Het verwachte nettorendement voor de eenjarige staatsbon zal daardoor schommelen rond 2,17 procent. Wie zijn geld acht jaar toevertrouwt aan de staat, zal naar alle waarschijnlijkheid jaarlijks een coupon van ongeveer 1,96 procent netto ontvangen.
Lucratievere spaarformules dan de staatsbons
Zoom in: Net zoals bij de voorgaande uitgifte zullen er deze keer (naar alle waarschijnlijkheid) ook lucratievere bancaire spaarproducten op de markt zijn. We laten eerst ons licht schijnen over de eenjarige staatsbon.
- Indien de eenjarige staatsbon gepaard gaat met een nettorendement van 2,17 procent, zal die duimen moeten leggen voor veertien spaarboekjes.
- De Ritme-Spaarrekening van VDK blijft het meest lucratieve spaarboekje op de markt. Wie zijn geld op die rekening parkeert, ontvangt een rente van 3,15 procent. Via die formule kan je weliswaar maximaal 500 euro per maand sparen.
- De Getrouwheidsrekening van de internetbank NIBC is de meest lucratieve formule zonder spaarvoorwaarden of -beperkingen. Als je je geld op die rekening parkeert, ontvang je een rente van 3 procent.
- Bij sommige financiële instellingen krijg je ook een hogere rente dan 2,17 procent als je je geld voor één jaar vastklikt op een termijnrekening.
- Bij Izola Bank ontvang je 2,345 procent netto. Die formule is beschikbaar voor iedereen die minstens 500 euro opzij kan zetten.
- De eenjarige termijnrekening van Deutsche Bank levert 2,205 procent netto op. Die formule wordt enkel aangeboden aan klanten die minstens 100.000 euro kunnen sparen.
- Beobank betaalt de spaarders die minstens 250.000 euro op de eenjarige termijnrekening parkeren een rente van 2,22 procent uit. Die vergoeding stijgt tot 2,35 procent als je minstens 500.000 euro spaart. De termijnrekening is ook beschikbaar voor kleinere spaarders, maar de rente ligt dan lager.
Ook dit nog: Hoe lucratief is de achtjarige staatsbon?
- Gebaseerd op het verwachte rendement (1,96 procent netto) zal de achtjarige staatsbon weinig tot geen concurrentie krijgen van andere spaarproducten.
- NIBC brengt de meest lucratieve termijnrekening met dezelfde looptijd aan de man. Wie zijn geld voor acht jaar vastklikt, ontvangt elk jaar een rente van 1,96 procent. Sparen kan al vanaf 100 euro.
Opgemerkt: Belfius brengt sinds vorige maand opnieuw kasbons aan de man, waaronder formules met een looptijd van één en acht jaar. Die zullen naar verwachting minder lucratief zijn dan de staatsbon.
- De eenjarige kasbon levert 2,1 procent netto op, en de achtjarige variant 1,61 procent. De kasbons zijn beschikbaar vanaf 250 euro.