Overheid gaat nieuwe staatsbons met looptijd van een en acht jaar uitgeven

Het Federaal Agentschap van de Schuld zal op 4 juni staatsbons met looptijden van één en acht jaar uitgeven. Dat heeft het agentschap vandaag zelf aangekondigd.

In het nieuws: Op 4 juni zal je opnieuw kunnen beleggen in de staatsbons. De looptijden bedragen deze keer één en acht jaar.

  • Het is nog niet duidelijk hoeveel de nieuwe staatsbons zullen opbrengen. Het Federaal Agentschap van de Schuld zal op 22 mei de coupons bekendmaken.
    • We kunnen wel al een inschatting maken op basis van de huidige marktrentes. Als die ongewijzigd blijven, zal de achtjarige staatsbon zo’n 2,8 procent bruto in het laatje brengen, en de eenjarige variant 3,1 procent.
  • Jean Deboutte, directeur van het schuldagentschap, laat alvast weten dat je op de kapitaalopbrengsten van de eenjarige staatsbon een roerende voorheffing van 30 procent zal moeten betalen. In september had de regering uitzonderlijk de roerende voorheffing voor de kortlopende staatsobligatie verlaagd tot 15 procent.
    • Dat betekent dus dat het verwachte nettorendement van de eenjarige staatsbon zal schommelen rond 2,17 procent. Wie zijn geld acht jaar toevertrouwt aan de staat, zal naar alle waarschijnlijkheid jaarlijks een coupon van ongeveer 1,96 procent netto ontvangen.

Vorige uitgifte staatsbons was geen succes

Terugblik: Ook bij de vorige uitgifte kon je intekenen op een staatsbon met een looptijd van één jaar.

  • Het was toen de wens van cd&v om de roerende voorheffing, net zoals in september, te verlagen tot 15 procent, maar de partij botste op een njet van de liberalen. Daardoor bracht de kortlopende staatsobligatie 2,1 procent netto in het laatje, tegenover 2,81 procent in september.
  • Beleggers konden ook hun kapitaal voor drie jaar toevertrouwen aan de overheid. In ruil kregen ze een jaarlijkse coupon van 2,5 procent bruto, oftewel 1,75 procent netto.
  • De jongste uitgifte was hoe dan ook geen groot succes. Het Agentschap van de Schuld wou in totaal 6 miljard euro ophalen, maar de teller bleef steken op 433 miljoen euro.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer