Trumps minister van Justitie: ‘Geen fraude gevonden die de verkiezingsuitslag kan veranderen’

Bill Barr, de Amerikaanse minister van Justitie en belangrijke medestander van president Trump, maakt bekend dat zijn procureurs geen bewijs hebben gevonden van massale verkiezingsfraude. Die bevinding strookt niet met Trumps beweringen dat de ‘verkiezing gestolen werd’, en met zijn weigering om zijn nederlaag toe te geven. 

In een interview met nieuwsagentschap Associated Press zei Barr dat hij FBI-agenten en procureurs heeft ingezet om specifieke klachten te onderzoeken van het juridisch team van de president. Ze hebben echter geen bewijzen gevonden van onregelmatigheden die de verkiezingsuitslag kunnen wijzigen. 

Meegaande minister

Het is opmerkelijk dat die verklaring van Bill Barr komt. Als invloedrijk jurist interpreteert hij de presidentiële macht als nagenoeg absoluut. Als minister van Justitie volgt hij Trump dan ook als die de grenzen van zijn bevoegdheden opzoekt, en probeert te verleggen. 

Zo probeerde hij een openbaar aanklager buiten te werken die onderzoek voerde naar Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. Hij liet ook de aanklacht vallen tegen Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van de president. Nochtans had die tweemaal schuldig gepleit aan liegen tegen de FBI over gesprekken met buitenlandse actoren. 

Verkiezingsfraude

Barr onderschreef ook de bewering van Trump dat stemmen per post verkiezingsfraude in de hand zou werken. Hij gaf ook zijn aanklagers de toestemming om Trumps aantijgingen te onderzoeken, voor de staten de uitslag bevestigd hadden. Het federale niveau moet daarmee in principe wachten tot de staten hun eigen stemming kunnen onderzoeken. Volgens ingewijden probeerde Barr obsessief aan te tonen dat er sprake is van verkiezingsfraude.

Tot gisteren dus. ‘Tot nog toe hebben we geen fraude ontdekt op een schaal dat het een andere verkiezingsuitslag zou kunnen teweegbrengen’, zei de voormalige CIA-jurist. 

Het campagneteam van president Trump beweert al sinds de verkiezingsdag dat de Democraten een complot op touw hebben gezet waarmee ze miljoenen illegale stemmen in het systeem gedumpt hebben. De juridische strijd die het team daarvoor aanging in de ‘swing states’ loopt af op een zware sisser. Al bijna 50 rechtszaken zijn ongegrond verklaard of verloren wegens gebrek aan bewijs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20