Spilfiguur in het ‘Rusland-onderzoek’ Michael Flynn gaat vrijuit

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de aanklacht tegen Michael Flynn laten vallen. Dat is president Trumps voormalige adviseur voor nationale veiligheid. De ex-militair pleitte nochtans tweemaal schuldig over liegen tegen FBI-agenten over zijn gesprekken met een Russische diplomaat. 

Flynn was een van Trumps vroegste en grootste supporters toen die nog presidentskandidaat was.  Dat legde hem geen windeieren: Trump koos hem als eerste nationale veiligheidsadviseur, een belangrijke functie in een land dat momenteel in zo’n 80 landen militair actief is onder het mom van terrorismebestrijding. 

‘De Russische connectie’

Flynn moest echter al snel oneervol ontslag nemen, nadat hij in 2017 toegaf gelogen te hebben tegen de nationale inlichtingendienst FBI. In het fameuze onderzoek naar ‘de Russische connectie’ werd hij gezien als een sleutelfiguur. In die zaak werd onderzocht of er Russische inmenging was, ten voordele van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Flynn had naar eigen zeggen gelogen over de aard van zijn relatie met de Russische ambassadeur in de VS. Flynn gaf ook toe dat hij gelogen had over zijn lobbywerk voor Turkije, met zijn private bedrijfje voor inlichtingendiensten. Later zei hij dat hij onder druk werd gezet, en trok zijn bekentenis in. 

De Luitenant-Generaal op rust werkte aanvankelijk mee met de FBI-onderzoekers en pleitte tweemaal schuldig. Nadien maakte hij een bocht van 180 graden en bevocht de ontvankelijkheid van zijn aanklacht in de rechtbank. De voorbije maanden werd hij daarbij meer dan een handje geholpen door president Trump en de Amerikaanse minister van Justitie William Barr. 

Vorige week nog schreeuwde Trump de onschuld van zijn voormalige handlanger uit op Twitter, en wekte de indruk dat hij Flynn gratie zou verlenen moest die veroordeeld worden. In een adem schold hij James Comey uit voor ‘corrupte flik!’. Dat is de man die ten tijde van het Rusland-onderzoek aan het hoofd van de FBI stond.

Directe ingreep

William Barr greep rechtstreeks in: als minister van Justitie liet hij een externe advocaat op de zaak om wangedrag van de openbare aanklager te vinden, een zeer ongewone zet. Hij zette ook een derde jurist in om de ontvankelijkheid van de grond van de zaak te onderzoeken. 

Zijn uiteindelijke beslissing om de aanklacht te laten vallen, nadat de beklaagde al schuldig pleitte in het verleden, is zeer controversieel. Amerikaanse juridische experts van The New York Times hebben gezocht naar een precedent, zonder succes. 

Trump zelf was in de wolken, hij noemde Flynn ‘onschuldig’ en een ‘grote krijger’. Zijn minister van Justitie houdt vol dat de beslissing een poging was om ‘het vertrouwen in het rechtssysteem te herstellen’. 

Tegenstanders en neutrale waarnemers zien deze zet als bewijs voor een verdere politisering van de Amerikaanse juridische macht onder William Barr. 

Meer