Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Trump vroeg Australische premier om Mueller te discrediteren”

Logo Business AM
Politiek

01/10/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

De Amerikaanse president Trump heeft tijdens een recent telefoongesprek de Australische premier Scott Morrison verzocht procureur-generaal William Barr bij te staan in de zoektocht naar informatie die het Mueller-onderzoek in diskrediet moet brengen. Dat zeggen 2 Amerikaanse functionarissen met kennis van de zaak tegenover de krant New York Times.

De inhoud van het gesprek is door het Witte Huis beperkt toegankelijk gemaakt. Slechts een een kleine groep assistenten van de president kan de inhoud ervan opvragen. Dat is een ongewone beslissing. Die is vergelijkbaar met het omstreden telefoongesprek dat Trump in juli met zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky voerde. De inhoud van dat gesprek heeft de Democraten ertoe bewogen een afzettingsprocedure tegen Trump op te starten. 

Trump lijkt in procureur-generaal Barr dus een bondgenoot te zien. Die moet helpen duidelijk maken dat het Mueller-onderzoek corrupt en partijdig was.  Net als het gesprek met Volodymyr Zelensky, geeft de vraag aan Morrison aan dat de president zijn toegang tot wereldleiders gebruikt om zijn persoonlijke politieke belangen te bevorderen.

Waarom Australië?

In 2016 hadden Australische overheidsfunctionarissen de FBI verwittigd dat Rusland het campagneteam van Trump belastende politieke informatie over Hilary Clinton had aangeboden. Die informatie werd hen bezorgd door  George Papadopoulos, die het campagneteam van Trump adviseerde over buitenlandse politiek. Papadopoulos zou later tot 14 dagen cel worden veroordeeld voor het afleggen van een valse getuigenis tegenover de FBI. Papadopoulus wist ook te vertellen dat de Russen “duizenden” e-mails van Clinton hadden gekregen via ene Joseph Mifsud. Van deze laatste is men sinds dan elk spoor bijster.  Rudy Giuliani, de advocaat van Trump en de voormalige burgemeester van New York, claimt dat westerse inlichtingendiensten Misfud hebben misbruikt om Papadopoulos in de val te lokken.

Volgens de Associated Press was het gesprek tussen Trump en de Australische premier slechts een van de vele pogingen die hij met ‘talrijke vreemde landen’ voerde. Telkens opnieuw wilde Trump dat die landen de origine van het werk van speciaal-aanklager Robert Mueller te onderzoeken. 

In mei had Trump tegenover journalisten verklaard dat minister van Justitie Barr alle landen moest onderzoeken die in 2016 hadden geprobeerd zijn presidentscampagne te beschadigen.

“Ik hoop dat [Barr] het VK onderzoekt. Dat hij Australië onderzoekt en dat hij Oekraïne onderzoekt. Ik hoop dat hij alles onderzoekt, want een samenzwering tegen ons land is begaan.”

Volgens het persbureau Reuters bevestigt een anonieme bron binnen de Australische overheid dat Trump inderdaad met Morrison sprak. De Washington Post weet dan weer dat minister van Justitie Barr ook contact had met de Engelse en Italiaanse inlichtingendiensten. Telkens opnieuw om de bronnen achter het Mueller-onderzoek te achterhalen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks