Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Mueller-rapport: “Trump werkte niet samen met Rusland; “redelijke twijfel” over belemmering van rechtsgang

Logo Business AM
Politiek

24/03/2019 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft een samenvatting van het vrijdag vrijgegeven rapport met betrekking tot het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 overgemaakt aan het Amerikaanse Congres.

Het rapport van speciaal-aanklager Robert Mueller (foto boven) telt 675 bladzijden en moet duidelijkheid geven over de eventuele banden van de Trump-campagne met Rusland.

Speciaal-aanklager Mueller komt tot volgende conclusies:

  1. “Er is geen bewijs dat leden van de Trump-campagne met de Russische regering hebben samengewerkt of samengezworen bij de inmenging/beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Russische regering heeft wel verschillende pogingen gedaan hen daartoe te overreden. ”
  2. Inzake de belemmering van de rechtsgang, schrijft Barr dat Mueller geen gewag maakt van misdaden die door de president begaan zijn, maar dat het rapport hem evenmin  vrijpleit. Volgens Barr en vice-minister van Justitie Rod Rosenstein kan niet buiten redelijke twijfel worden aangetoond dat de president de rechtsgang belemmerde, omdat er ‘onvoldoende bewijs’ is.

Het Ruslandonderzoek duurde 22 maanden en kostte ongeveer 22 miljoen euro. De speciaal-aanklager dagvaardde 2.800 mensen, liet bijna 500 huiszoekingen verrichten en interviewde bijna 500 mensen. Mueller vervolgde of sloot schikkingen met 37 individuen en drie (Russische) bedrijven. 

Trump zelf noemde de eindconclusie een totale overwinning die hem vrijpleit van elke samenzwering en rechtsbelemmering.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks