Mueller-rapport: “Trump werkte niet samen met Rusland; “redelijke twijfel” over belemmering van rechtsgang

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft een samenvatting van het vrijdag vrijgegeven rapport met betrekking tot het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 overgemaakt aan het Amerikaanse Congres.

Het rapport van speciaal-aanklager Robert Mueller (foto boven) telt 675 bladzijden en moet duidelijkheid geven over de eventuele banden van de Trump-campagne met Rusland.

Speciaal-aanklager Mueller komt tot volgende conclusies:

  1. “Er is geen bewijs dat leden van de Trump-campagne met de Russische regering hebben samengewerkt of samengezworen bij de inmenging/beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Russische regering heeft wel verschillende pogingen gedaan hen daartoe te overreden. ”
  2. Inzake de belemmering van de rechtsgang, schrijft Barr dat Mueller geen gewag maakt van misdaden die door de president begaan zijn, maar dat het rapport hem evenmin  vrijpleit. Volgens Barr en vice-minister van Justitie Rod Rosenstein kan niet buiten redelijke twijfel worden aangetoond dat de president de rechtsgang belemmerde, omdat er ‘onvoldoende bewijs’ is.

Het Ruslandonderzoek duurde 22 maanden en kostte ongeveer 22 miljoen euro. De speciaal-aanklager dagvaardde 2.800 mensen, liet bijna 500 huiszoekingen verrichten en interviewde bijna 500 mensen. Mueller vervolgde of sloot schikkingen met 37 individuen en drie (Russische) bedrijven. 

Trump zelf noemde de eindconclusie een totale overwinning die hem vrijpleit van elke samenzwering en rechtsbelemmering.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1109918388133023744
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20