ByteDance weigert TikTok te verkopen ondanks Amerikaanse druk

De Amerikaanse regering heeft druk uitgeoefend op ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, om de Amerikaanse tak van de populaire app te verkopen. Eerder deze week ondertekende president Biden een wet die ByteDance een jaar de tijd geeft om TikTok te verkopen aan een Amerikaanse koper, anders wordt de app verboden in de VS. Iets wat ByteDance niet van plan lijk te zijn.

De Verenigde Staten willen een ban op de app TikTok. De Amerikaanse overheid is bezorgd over de nationale veiligheid, met name over de mogelijke toegang van de Chinese overheid tot gebruikersgegevens. Het heeft ByteDance daarom twee opties gegeven. Ofwel verkoopt het de Amerikaanse tak van TikTok aan een Amerikaans bedrijf, ofwel wordt de app binnen 270 dagen (mogelijk verlenging tot een jaar) geschrapt uit de App Store van iOS en de Google Play Store van Android.

Geen verkoop

ByteDance heeft consequent verklaard dat het geen plannen heeft om TikTok te verkopen. En die heeft het vandaag nog eens extra in de verf gezet. Het bedrijf heeft verschillende argumenten aangevoerd ter ondersteuning van zijn positie:

  • Onwettig verbod: ByteDance beweert dat de Amerikaanse wet die de verkoop van TikTok verplicht ongrondwettelijk is en de vrijheid van meningsuiting schendt. Het bedrijf is van plan om juridische stappen te ondernemen om de wet aan te vechten.
  • Nationale veiligheidsbelangen: Het bedrijf stelt dat er geen bewijs is dat de Chinese overheid toegang heeft tot Amerikaanse gebruikersgegevens.
  • Schade aan Amerikaanse belangen: ByteDance voert aan dat een verbod op TikTok een aanzienlijke schade zou toebrengen aan de Amerikaanse economie. Het bedrijf stelt dat miljoenen Amerikanen banen en inkomsten zouden verliezen als de app zou worden verbannen.

Mogelijke opties:

Er zijn verschillende mogelijke scenario’s voor de toekomst van TikTok in de VS:

  • Verkoop: ByteDance zou kunnen besluiten om TikTok toch te verkopen aan een Amerikaanse koper om te voldoen aan de Amerikaanse wet en een verbod te voorkomen. Dit zou echter betekenen dat het bedrijf zijn waardevolle algoritme en gebruikersgegevens zou moeten opgeven.
  • Rechteljjke strijd: ByteDance kan ervoor kiezen om de Amerikaanse wet aan te vechten in de rechtbank. Dit proces zou langdurig en onzeker kunnen zijn, maar het is mogelijk dat het bedrijf succes heeft en de verkoopverplichting kan opheffen.
  • Verbod: Als ByteDance geen Amerikaanse koper vindt en de juridische strijd verliest, kan TikTok worden verbannen in de VS. Dit zou een grote klap zijn voor het bedrijf en miljoenen Amerikaanse gebruikers verliezen.