Justitieminister VS lanceert onderzoek naar vermeende verkiezingsfraude, topspeurder stapt op

Richard Pilger, de ambtenaar die bij het Amerikaanse ministerie van Justitie de leiding heeft over onderzoeken van eventuele misdaden bij de verkiezingen, neemt ontslag.

Pilger stapt op uit protest tegen de beslissing van justitieminister William Barr om een onderzoek te starten naar verkiezingsfraude alvorens alle resultaten bevestigd zijn. De staten hebben nog tot 8 december om dat te doen.

Barr liet in een brief aan de federale aanklagers weten dat ze onderzoeksmaatregelen konden nemen, zoals het ondervragen van getuigen.

Verantwoordelijkheid deelstaten

In een normale situatie wordt het onderzoek naar verkiezingsfraude gevoerd door de staten, die hun eigen verkiezingsregels controleren. Het Amerikaanse ministerie van Justitie grijpt pas in nadat de tellingen zijn voltooid en het verkiezingsresultaat is vastgelegd. Op die manier moet eventuele beïnvloeding van de rechtbanken in de deelstaten vermeden worden.

Barr maakt zich sterk dat de vervroegde onderzoeken geen impact kunnen hebben op de verkiezingsuitslagen aangezien de stembusgang is afgelopen. Daarom is het volgens hem niet langer nodig om de onderzoeken verder uit te stellen.

Hij liet in de brief weten dat dit niet impliceert dat het ministerie over bewijzen van fraude beschikt. Desalniettemin is die beslissing zwaar tegen de zin van Pilger die in een mail aan zijn collega’s zijn ontslag aankondigde. ‘Nu ik bekend ben met het nieuwe beleid en de gevolgen ervan, moet ik helaas ontslag nemen als directeur van de afdeling verkiezingsmisdaden’, klinkt het.

Vreedzame overgangsperiode bemoeilijkt

Hoe dan ook bemoeilijkt de oproep van Barr een vreedzame overgangsperiode. Analisten denken dat de minister op die manier wil aantonen dat er wel degelijk werk gemaakt wordt van het onderzoek naar verkiezingsfraude. Zittend president Donald Trump heeft al enkele keren zijn ongenoegen geuit over hoe traag het onderzoek verloopt.

Het campagneteam van Biden vindt het ongehoord dat Barr de speculaties over een frauduleuze stembusgang voedt met zijn brief.

Volgens ingewijden is Barr obsessief bezig om aan te tonen dat er sprake is van verkiezingsfraude. Hij zou al herhaaldelijk geïnformeerd hebben naar de inspanningen die aanklagers hebben geleverd om sporen van verkiezingsfraude te vinden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20