Amerikaanse regering ontslaat openbaar aanklager die Trump-vertrouwelingen aanpakt, maar die weigert te vertrekken

Geoffrey Berman is federaal openbaar aanklager in New York en leidt een crimineel onderzoek naar onder andere Rudolph Giuliani, de persoonlijke advocaat van Donald Trump. De Amerikaanse minister van Justitie probeert Berman opzij te zetten, maar hij weigert op te stappen.

Vrijdagavond probeerde William P. Barr, de procureur-generaal oftewel minister van Justitie, Berman abrupt te ontslaan. Berman zei daarop simpelweg dat hij zijn functie niet verlaat.

Politisering

Het is niet de eerste keer dat het kabinet van Trump zich probeert te ontdoen van hoge ambtenaren die gezien worden als onvoldoende trouw aan de ‘commander-in-chief’. 

Het is ook koren op de molen voor de vele politieke waarnemers die stellen dat de Amerikaanse juridische macht onder procureur-generaal Barr allesbehalve onafhankelijk is van politieke tussenkomst.

Geoffrey Berman onderzocht als openbaar aanklager verschillende corruptiezaken van mensen die dicht bij Trump of diens campagne staan. Hij heeft met succes de voormalige persoonlijke advocaat van de president, Michael Cohen, vervolgd. Die zit momenteel achter de tralies. Ook de huidige persoonlijke advocaat van Trump, Rudolph W. Giuliani, wordt onderzocht voor mogelijke corruptie bij een diplomatische opdracht met de regering van Oekraïne. 

Zuivering

Vrijdagavond kondigde procureur-generaal Barr aan dat hij Berman zou vervangen. Die laatste reageerde met officieel communiqué van Justitie: ’Ik heb geen ontslag genomen, en ik heb geen intentie om mijn functie af te staan’, aldus Berman. Hij liet weten dat hij enkel opstapt als de Senaat zijn vervanging bevestigt.

Sinds zijn impeachmentproces probeert Trump zijn administratie te  zuiveren van ambtenaren en functionarissen die meewerkten aan die afzettingsprocedure. Zo heeft hij al verschillende sleutelfiguren uit het proces ontslaan of op een andere manier buiten gewerkt. Die aankondigingen komen dan gebruikelijk laat op vrijdagavond, in de hoop om er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven. 

De minister van Justitie William Barr is al verschillende keren rechtstreeks tussengekomen in spraakmakende rechtszaken waar voormalige adviseurs van Trump bij betrokken waren, bijvoorbeeld in het geval van Roger Stone en Michael Flynn. Dat wekte wrevel op bij andere ordehandhavers, die Barr ervan beschuldigen dat hij de juridische macht politiseert. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20