Amerikaans Justitieminister Barr countert Trump: een zoveelste storm in een glas water?

De Amerikaanse nieuwszender ABC onderbrak donderdag zijn normale programmering met een ‘special report’. Journalist Pierre Thomas was erin geslaagd minister van Justitie William Barr te strikken voor een interview met betrekking tot de strafmaat die de openbaar aanklagers eerder deze week hadden geëist voor Roger Stone. 

Deze laatste is een notoir en vooral schimmig politiek figuur, die Donald Trump al in 1998 trachtte te overhalen zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. De voorbije jaren raakte Stone – die het onderwerp is van de uitstekende Netflixdocumentaire ‘Get me Roger Stone’ – verstrikt in de netten van het Ruslandonderzoek.

De openbaar aanklagers eisen 9 jaar gevangenisstraf voor Stone. Volgens hen heeft Stone zich schuldig gemaakt aan het belemmeren van de rechtsgang in een onderzoek dat door een comité van het Huis van Afgevaardigden werd gevoerd naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Een gerechtelijke dwaling?

De Amerikaanse president Trump reageerde furieus, eens de strafmaat bekend raakte. ‘Dit is een afgrijselijke en erg onfaire situatie. Kan zulke gerechtelijke dwaling niet toelaten’, tweette Trump. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1227122206783811585

Kort daarna raakte bekend dat de 4 openbare aanklagers die de strafmaat hadden bepaald ontslag hadden genomen en dat het Ministerie de strafmaat zou herbekijken ‘omdat die niet correspondeerde met de Stone ten laste gelegde beschuldigingen’. Waarop de poppen aan het dansen gingen en de president werd beschuldigd zich te mengen in een rechtszaak waarin hij zijdelings betrokken partij is. De onafhankelijkheid van het gerecht wordt zo te grabbel gegooid, luidde het.

‘Tweets maken mijn job onmogelijk’

In het interview met ABC zei Barr ‘dat de tweets van Trump het hem onmogelijk maken zijn job nog te doen. Ik denk dat hij moet stoppen met tweeten over rechtszaken.’ Barr maakte nog wel duidelijk dat de president hem nog nooit had gevraagd om tussen te komen in welke rechtszaak dan ook.

Een opmerkelijke tussenkomst van Barr. Kabinetsleden die het aandurven iets negatief te zeggen over Trump zijn op één hand te tellen. Al wie dat wel deed heeft ondertussen het Witte Huis via de achterdeur moeten verlaten. Barr kreeg in de linkse pers bakken kritiek voor de manier waarop hij de resultaten van het Ruslandonderzoek interpreteerde. Nu kreeg hij al snel de steun van Republikeins senaatsleider Mitch McConnell. ‘Indien de minister zegt dat het zijn werk in de weg staat, zou de president naar de minister moeten luisteren’, zei die op Fox News.

‘Het gezeik over een onafhankelijk Ministerie van Justitie’

Maar op dezelfde zender zei nieuwsanker Lou Dobbs ‘erg teleurgesteld te zijn over Barr’. ‘Die lijkt maar niet te begrijpen waar deze president al door is moeten gaan en wat de functie van minister van Justitie inhoudt’. ‘Waar zijn de aanklachten tegen de politiek corrupte ‘Deep State’ binnen het Ministerie van Justitie en tegen de FBI?’ Dobbs zei ‘het gezeik over de onafhankelijkheid van het Ministerie van Justitie niet langer te willen aanhoren. ‘Want elk ministerie werkt voor de president.’

Fox News rules…

De invloed van Fox op grote delen van de Amerikaanse mag niet worden onderschat. Het succes van de zender neemt stilaan hallucinante vormen aan. Fox tekende vorige week voor 39 van de 40 meest bekeken programma’s op kabeltelevisie. De drie populairste opiniemakers op de zender trekken dagelijks elk gemiddeld 4,1 tot 4,9 miljoen kijkers.

Ook progressieve zenders als CNN en MSNBC vulden hun volledige avondprogrammering met de zaak. Doemberichten over het begin van ‘een Trumpdictatuur’ waren schering en inslag. Trump – gesterkt door zijn overwinningen in het Rusland- en het impeachmentdossier – voelt zich onoverwinnelijk. Hij zal politiek correct Amerika nu de rekening presenteren, klonk het.

Een schijnmanoeuvre van Barr

In de Verenigde Staten van Trump is nu alles gepolitiseerd. De ene helft van het land denkt exact het tegenovergestelde van wat de andere helft vindt. Dat mag ook blijken uit een tweet die Matthew Miller verstuurde. Die werkte onder de Obama-administratie voor het Ministerie van Justitie. Volgens hem gaat het gewoon om een schijnmanoeuvre van Barr.

‘Laat je door deze niet beetnemen. Barr zegt gewoon tegen de president dat zijn impulsieve handelen het hem politiek moeilijker zullen maken om de resultaten te genereren die hij wil. Mocht Trump gewoon zwijgen, dan zou Barr veel effectiever voor hem kunnen zorgen.’

Het Witte Huis zelf reageerde via Trumps persattaché Stephanie Grisham. ‘De president heeft geen problemen met de commentaren en heeft, net als alle Amerikanen, het recht om zijn meningen in het openbaar te uiten. Hij heeft er het volste vertrouwen in dat Minister van Justitie Barr zijn job zal doen en de wet zal naleven.’

Maar vrijdagochtend nam Trump alweer de bovenhand in de discussie. Het is niet omdat ik nog nooit in een rechtszaak ben tussengekomen, dat ik daar het recht niet toe heb, tweette hij.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1228311415192215553

Up to the next one…

Uiteindelijk zal ook deze zoveelste ‘zaak Trump’ – in afwachting van de volgende – uitdoven. Amerikanen worden stilaan apathisch voor het 24/7 politiek circus waaraan geen einde meer komt. Pas tegen de avond van 3 november zullen we weten of Amerika nog 4 jaar met deze president wil doorgaan of het verandering wil.

Meer