Facebook gaat valse beweringen over coronavaccins verwijderen

De eerste landen starten binnenkort met de vaccinatie van hun bevolking. Omdat het de bedoeling is zoveel mogelijk mensen te vaccineren, gaat Facebook valse berichten over de vaccins verwijderen op zowel Facebook als dochtersite Instagram.

Het is niet de eerste keer dat Facebook het vizier richt op valse berichten. De mediagigant heeft tot nu toe al meer dan 12 miljoen valse beweringen over het coronavirus verwijderd. ‘De strijd tegen de valse berichten over het vaccin is dus een toevoeging op het bestaande beleid’, laat Facebook weten.

Ook andere platformen, zoals Youtube, verwijderen valse berichten over coronavaccins. In oktober liet het bedrijf weten dat het video’s die in tegenspraak zijn met de deskundige consensus bant.

Ontkrachte berichten verwijderen

‘Binnenkort worden de coronavaccins over heel de wereld uitgerold. Daarom starten we de komende weken met het verwijderen van valse beweringen over deze vaccins. We verwijderen een bericht op Facebook en Instagram zodra het door volksgezondheidsdeskundigen wordt ontkracht’ zegt een woordvoerder van Facebook aan The Guardian.

‘We nemen onder meer valse berichten over de veiligheid, de effectiviteit, de ingrediënten en bijwerkingen in het vizier’, aldus Facebook. Denk bijvoorbeeld aan berichten die beweren dat de vaccins microchips bevatten.

Verstrenging tegenover vroeger

Facebook zal naar eigen zeggen zijn beleid aanpassen naarmate er meer nieuws naar buiten komt over de vaccins. Door berichten te verwijderen hanteert Facebook een strenger beleid dan in het verleden. Valse berichten werden vroeger gemarkeerd als vals om vervolgens onderdrukt te worden door een algoritme. Ze werden dus nooit volledig verwijderd.

Facebook zei in oktober dat het advertenties zou verbieden die vaccineren ontmoedigen. De afgelopen weken heeft het bedrijf een prominente antivaccinatiepagina verwijderd vanwege het herhaaldelijk verspreiden van verkeerde informatie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20