De 50 rijkste mensen ter wereld

Wie zijn de allerrijkste mensen ter wereld? Wie bezit de meeste miljarden en hoe vergaarden ze hun fortuin? Dit zijn de 50 rijkste mensen ter wereld, zijnde de rijkste mensen die op dit moment leven.Het is een wereld die tot de verbeelding spreekt, de wereld van de multimiljardairs. Hieronder zullen we de 50 rijkste mensen ter wereld bespreken. We zullen daarbij aandacht hebben voor hun vermogen, hun afkomst en op welke manier ze hun fortuin verdienden. 

Forbes

Voor deze lijst hebben we ons gebaseerd op de ranking van het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes. Op de website van dit tijdschrift wordt steevast de lijst met rijkste mensen ter wereld bijgehouden in de zogenaamde “The World’s Billionaires”-lijst.

Onze lijst daarentegen is een momentopname. We hebben deze top 50 opgesteld in september 2018, dus er kunnen al een paar verschuivingen te bemerken zijn in de lijst met de 50 rijkste mensen ter wereld. De meest actuele lijst is dus te vinden op de website van Forbes waar deze constant geüpdate wordt.  

Overmacht Amerikanen

Wat meteen opvalt wanneer je naar deze lijst kijkt, is dat het merendeel van de mensen op deze top 50 van rijkste mensen ter wereld Amerikanen zijn. Maar liefst 25 van de vijftig mensen op deze lijst zijn afkomstig uit de Verenigde Staten. Op de tweede plaats staat Europa met twaalf mensen op deze top 50 met rijksten. Azië vervolledigt de top 3 met tien mensen op de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld.  Zuid-Amerikanen komen heel wat minder frequent voor, in de top 50 staan maar twee mensen die afkomstig zijn uit dit werelddeel. Verder staat er nog één Canadees op de lijst. Er staat geen enkele Afrikaan in deze top 50, maar wil je toch weten wie de rijkste Afrikanen zijn, dan kan je dat hier terug vinden. 

Verder is het ook opvallend dat er heel weinig vrouwen terug te vinden zijn op deze lijst. Amper zes van de 50 rijkste mensen ter wereld zijn vrouwen. Waarvan de rijkste terug te vinden is op de vijftiende plaats. De Franse Francoise Bettencourt Meyers van L’Oreal mag zich de rijkste vrouw ter wereld noemen, maar haar vermogen ligt meer dan 100 miljard dollar (86,38 miljard euro) lager dan dat van de rijkste man ter wereld.

50. Pallonji Mistry (Ierland)

Vermogen: 19,9 miljard dollar (17,19 miljard euro)

Pallonji Mistry staat op de laatste plaats in de lijst met de 50 rijkste mensen ter wereld, al is dat nog steeds een mooie plaats om te staan. Mistry bezit namelijk 19,9 miljard dollar, wat goed is voor 17,19 miljard euro. Bovendien is hij wél de rijkste man uit Ierland, dus erg rouwig zal hij niet zijn met de laatste plaats op deze lijst.

Mistry vergaarde zijn fortuin via de Shapoorji Pallonji Group, opgericht in 1865 door zijn grootvader die eveneens luisterde naar de naam Pallonji Mistry. Het is een van de meest waardevolle bedrijven uit India en heeft heel wat belangrijke bouwwerken op z’n naam staan. De Shapoorji Pallonji Group is verantwoordelijk voor heel wat belangrijke gebouwen uit Bombay waaronder de Hong Kong Bank, de Grindlays Bank, de Standard Chartered Bank and Reserve Bank of India building, de Bombay Stock Exchange building en de hotels van Taj Intercontinental, zijnde het Taj Mahal Palace Hotel en het Taj Mahal Tower Hotel. 

Pallonji Mistry is een Ier, maar is geboren in India waar hij nog steeds woont en waar ook zijn bedrijf gevestigd is. In 2003 nam hij de Ierse nationaliteit aan omdat hij getrouwd was met Pat Perin Dubash, die geboren was in Dublin, Ierland. Hierdoor is Mistry heeft Mistry dus de Ierse nationaliteit, hoewel hij woont en werkt in India. Op dit moment is Mistry 89 jaar oud en dus niet meer in staat om het bedrijf te leiden. Hij gaf de fakkel door aan zijn zoon Shapoor Mistry in 2012, toen hij zelf dus al 83 jaar oud was.

49. James Simons (Verenigde Staten)

Vermogen: 20 miljard dollar (17,27 miljard euro)

Op de 49ste plaats in de lijst met de rijkste mensen ter wereld vinden we James ‘Jim’ Simons. Het is de eerste van vele Amerikanen die we nog gaan tegenkomen en is oorspronkelijk een wiskundige. Vanuit zijn wiskundige achtergrond richtte hij in 1982 Renaissance Technologies LLC op, een hedgefonds, waarmee hij uiteindelijk al zijn miljarden wist te verdienen. Op dit moment heeft James Simons 20 miljard dollar, ofwel 17,27 miljard euro, in z’n bezit.

Een hedgefonds is een beleggingsfonds dat zich voornamelijk bezighoudt met het afdekken van risico’s op aandelen. Dit doen ze door bijvoorbeeld gepaarde transacties door te voeren. Ze proberen vooral zo weinig mogelijk risico’s te nemen en deze risico’s door verschillende technieken te ‘hedgen‘, wat inhoudt dat ze het afdekken waardoor er geen geld te winnen of te verliezen valt.

In het Renaissance Fund bracht Simons specialisten vanuit verschillende achtergronden samen. Naast wiskundigen, zoals hijzelf, rekruteerde hij ook fysici en mensen die gespecialiseerd zijn in signaalverwerking en statistiek. Dankzij dit ruime team kon hij Renaissance Technologies  LLC uitbouwen tot een van de meest succesvolle beleggingsfondsen ter wereld, waardoor hij ook zijn eigen fortuin kon verzekeren. Op dit moment is Simons 80 jaar oud, waardoor hij z’n functie als CEO bij Renaissance Technologies LLC uit handen moest geven. In 2010 gaf hij de functie door aan, maar hij is tot op heden betrokken bij Renaissance Technologies LLC als niet-uitvoerende voorzitter.

Op persoonlijk vlak kende James Simons wel al enkele felle tegenslagen. Zo overleed zijn zoon Paul in 1996, op 34-jarige leeftijd nadat hij aangereden werd door een wagen tijdens het fietsen. Zijn zoon Nicholas verdronk op zijn 24ste in 2003 in Bali, Indonesië.

48. Stefan Quandt (Duitsland)

Vermogen: 20,2 miljard dollar (17,44 miljard euro)

De eerste Duitser is terug te vinden op de 49ste plaats in de lijst met de 50 rijkste mensen ter wereld. Stefan Quandt heeft belangen in verschillende Duitse bedrijven, waarvan het grootste ongetwijfeld autogigant BMW is. 

Het verhaal van Stefan Quandt begint in 1982. Dat jaar erft hij de aandelen van zijn vader Herbert Quandt. Het gaat hier om 17,4 procent van de aandelen van BMW, het bedrijf dat zijn vader in 1959 redde van de bankroet. Maar hij krijgt ook nog heel wat andere aandelen. Waaronder 100 procent van de aandelen in Heel GmbH, wat zich specialiseert in homeopathische medicijnen, en CeDo Household Products, een bedrijf gespecialiseerd in huishoudproducten, zoals diepvrieszakjes en koffiefilters. Daarnaast erfde hij ook 78,8 procent van de aandelen in CEAG en 50,3 procent van de aandelen in Logwin AG. Verder bezit Stefan Quandt ook aandelen in Heliatek, Solarwatt en Kiwigrid, drie bedrijven die zich toespitsen op hernieuwbare energie. 

Stefan is niet de enige telg van de familie Quandt die aandelen heeft in BMW, ook zijn moeder Johanna en zijn zus Susanne hebben aanzienlijke aandelen van BMW in handen. Johanna bezat 16,87 procent van de aandelen, Susanne heeft 12,6 procent in handen. Hierdoor ligt het totale aandeel van de familie Quandt bij BMW op 46,8 procent, waardoor het de grootste aandeelhouder is. Stefan, Johanna en Susanne hadden ook alle drie een plaatsje in de raad van bestuur van BMW. In 2011 verdeelde Johanna haar aandelen onder haar twee kinderen, beiden kregen 49,5 procent van haar aandelen en zij hield zelf 1 procent bij. In 2015 overleed Johanna op 89-jarige leeftijd.

De familie Quandt kwam in opspraak nadat de Duitse zender ARD in 2007 een documentaire uitbracht, getiteld The Silence of the Quandts, die het naziverleden van de familie blootlegde. Daaruit bleek dat de familie tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik maakte van slaven in z’n fabrieken. Vier leden van de familie Quandt hebben dit hierna zelf nog eens laten onderzoeken, waaruit bleek dat hun voorouders wel degelijk banden hadden met de nazi’s en een deel van hun fortuin daardoor ook besmeurd is. De familie blijft sinds deze onthullingen dan ook fel buiten de publiciteit wordt fel beschermd door bewakingsagenten.

47. Paul Allen (Verenigde Staten)

Vermogen: 20,3 miljard dollar (17,53 miljard euro)

Op de 47ste plaats in de top 50 met rijkste mensen ter wereld vinden we de eerste techreus terecht. Paul Allen is namelijk een van de oprichters van Microsoft. Hij richtte het bedrijf in 1975 Microsoft op samen met Bill Gates, die we uiteraard later nog gaan  tegenkomen op deze lijst. 

Allen werd in 1983 gediagnosticeerd met de ziekte van Hodgkin. Dat is een ernstige vorm van kanker die zich van lymfeknoop naar lymfeknoop verspreid. Hierdoor werd hij genoodzaakt om ontslag te nemen bij Microsoft. Hij weigerde daarbij zijn aandelen te verkopen aan Bill Gates. Gates aasde al langer op de aandelen van Allen, omdat hij van mening was dat hij ze meer verdiende omdat hij meer werk in Microsoft stak dan Allen. Daarom is Paul Allen toen hij ziek werd zelf opgestapt. 

Toen hij na enkele maanden chemotherapie gezond verklaard werd, stichtte Allen in 1986 Vulcan Inc., een bedrijf waarin hij zijn aandelen bewaart. Hieronder zitten verschillende subbedrijven, zoals Vulcan Real Estate, Vulcan Capital, Vulcan Sports and Entertainment en Vulcan Aerospace. Maar via Vulcan Inc. schenkt Paul  Allen ook een aanzienlijk deel van zijn fortuin aan het goede doel. Zo investeerde hij meer dan 7 miljoen dollar (6 miljoen euro) in onderzoek naar olifanten en investeerde hij in 2016 2 miljoen dollar (1,72 miljoen euro) om de verspreiding van het Zika-virus tegen te gaan. 

46. Thomas Peterffy (Verenigde Staten)

Vermogen: 20,6 miljard dollar (17,8 miljard euro)

Op de 46ste plaats staat opnieuw een Amerikaan. Thomas Peterffy is de oprichter van Interactive Brokers en de Interactive Brokers Group Inc.. Hij werd geboren in Boedapest, Hongarije, maar verhuisde als vluchteling naar de Verenigde Staten in 1965, toen hij 21 jaar oud was. Toen hij verhuisde naar de Verenigde Staten sprak Peterffy geen woord Engels en ging hij aan de slag als bouwkundig tekenaar. Daarbij kwam hij voor het eerst in contact met computers, wat een grote rol zou spelen in de rest van zijn carrière.

Peterffy ontwierp financiële software en kreeg zo de smaak van de financiële wereld te pakken. Hij begon al snel te handelen in aandelen op de American Stock Exchange (AMEX). Hij begon als individuele handelaar, maar wist al snel andere leden toe te voegen aan zijn nummer. Daarom richtte hij in 1978 T.P. & Co. op, kort voor Thomas Peterffy en co. Met dit bedrijfje zette hij grote stappen in de digitalisering van de beurshandel, waardoor hij gezien kan worden als de pionier hiervan. Peterffy zorgde voor een heuse shockgolf toen hij vroeg in de jaren 80 ‘draagbare computers’ binnenbracht in de handelsruimte, iets wat nu de normaalste zaak van de wereld is. Nadat T.P. & Co. steeds groter werd, richtte Peterffy in 1993 Interactive Brokers Inc. op, het elektronische beursvennootschap waarvan hij nog steeds CEO is.

Thomas Peterffy is een overtuigde republikein die al meermaals grote bedragen investeerde in de republikeinse presidentscampagnes. In 2012 trad hij zelfs op in een promotiefilmpje voor de republikeinse partij. In dat spotje waarschuwde Peterffy de Amerikaanse burgers tegen het “enge socialisme in de Verenigde Staten”. In 2016 doneerde Thomas Peterffy bovendien 100.000 dollar (86.360 euro) aan de campagne van Donald Trump. 

45. Len Blavatnik (Verenigde Staten)

Vermogen:  20,7 miljard dollar (17,27 miljard euro)

Op de 45ste plaats vinden we opnieuw een Europeaan die emigreerde naar de Verenigde Staten. Len Blavatnik werd geboren in Sovjet-Oekraïne en verhuisde in 1978, op 21-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Waar hij verschillende prestigieuze diploma’s behaalde in computerwetenschappen en bedrijfsadministratie. Len Blavatnik sprokkelde uiteindelijk zijn fortuin van 20,7 miljard dollar, ofwel 17,27 miljard euro, bij elkaar via zijn bedrijf Access Industries, waaronder verschillende takken verzameld worden.

Blavatnik stichtte Access Industries in 1986 als een investeringsbedrijf. Het groeide doorheen de jaren uit tot een multinational die zich focust op verschillende gebieden. Op dit moment is Access Industries actief in vier domeinen: vastgoed, grondstoffen en chemicaliën, risicokapitaal en media en telecommunicatie. Het eerste domein waarin Access Industries zich vestigde, was dat van de grondstoffen. Met investeringen in bedrijven die zich toespitsen op aluminium, olie, petrochemie, stroomopwekking en biotechnologie. Op het vlak van media en telecommunicatie heeft Access Industries belangen in onder andere Warner Music Group, Spotify, Snapchat en Deezer. Ook heeft het aandelen in de Duitse online retailer Zalando.

Len Blavatnik heeft al vele miljoenen geschonken aan het goede doel. Daarbij investeert hij voornamelijk in projecten die armoede tegengaan en die onderwijs bevorderen. Ook heeft hij al verschillende politieke campagnes financieel gesteund, waarbij hij zowel doneerde aan de republikeinse als aan de democratische kandidaten. 

44. Leonid Mikhelson (Rusland)

Vermogen: 20,7 miljard dollar (17,27 miljard euro)

Op de 44ste plaats staat de eerste en enige Rus die terug te vinden is op de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld. Leonid Mikhelson verdiende zijn fortuin van 20,7 miljard dollar (17,27 miljard euro) in de gas- en olie-industrie. Mikhelson is namelijk de CEO van de Russische maatschappij Novatek. 

Mikhelson startte zijn professionele carrière als burgerlijk ingenieur, maar werd al in 1985 aangesteld als hoofdingenieur bij Ryazantruboprovodstroy, een bedrijf dat gaspijpleidingen aanlegt. Twee jaar later  verkocht hij zijn auto om een aandeel te kopen in Kuibishevtruboprovodstroy, een van de eerste bedrijven dat geprivatiseerd werd na de ontbinding van de Sovjet-Unie. Leonid Mikhelson bleef aan het hoofd van dit bedrijf, ondertussen omgedoopt tot NOVA, tot hij in 1994 algemeen directeur werd bij Novafinvest, de holding waaronder NOVA ondergebracht werd. Tot op heden is Mikhelson CEO van Novafinvest, dat door de loop der jaren herdoopt werd tot Novatek.

Novatek groeide uit tot de grootste onafhankelijke aardgasproducent ter wereld. Naast NOVA, het bedrijf dat gaspijpleidingen aanlegt, heeft Novatek ook verschillende gasbedrijven in handen. De hoofdzetel is gevestigd in Moskou, maar het gas wordt voornamelijk ontgint in de Russische regio West-Siberië, waardoor de pijpleidingen goed van pas komen. West-Siberië is namelijk extreem dunbevolkt waardoor er kilometers aan pijpleiding nodig zijn om het gas tot bij de Russische bevolking te krijgen. Novatek mag zich enkel richten op de binnenlandse markt omdat het staatsbedrijf Gazprom als enige gas mag  exporteren naar het buitenland.

Mikhelson is dus CEO van Novatek, maar is daarnaast ook de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Zo heeft hij ongeveer 28 procent van de aandelen in handen. Naast zijn belangen in Novatek zetelt hij ook in de raad van bestuur van Sibur, een bedrijf in petrochemie, en de OAO Russische Russian Regional Development Bank. Leonid Mikhelson heeft 57,5 procent van de aandelen van Sibur in handen.

Hij heeft een verrijkende interesse in kunst die vooral duidelijk wordt door zijn organisatie: de V-A-C Foundation, kort voor Victoria – the art of being contemporary. Mikhelson richtte deze deze organisatie, die hij vernoemde naar zijn dochter, op in 2009 als non-profitorganisatie die vooral kunstprojecten wil investeren. Mikhelson investeerde 130 miljoen dollar in de bouw van een museum van deze organisatie. Het museum, gevestigd in Moskou, werd ontworpen door Renzo Piano, die ook verantwoordelijk was voor het Centre Pompidou in Parijs en The Shard in Londen.

43. Laurene Powell Jobs (Verenigde Staten)

Vermogen: 20,8 miljard dollar (18 miljard euro)

Op de 43ste plaats in de lijst met rijkste mensen ter wereld vinden we de eerste vrouw terug. Laurene Powell Jobs is een naam die waarschijnlijk wel een belletje doet rinkelen. Laurene Powell Jobs is namelijk de weduwe van Steve Jobs, de oprichter en voormalige CEO van Apple. De twee leerden elkaar kennen toen Laurene studeerde aan de Stanford Business School, waar Steve Jobs een lezing kwam geven. Laurene zat naast Steve Jobs in de zaal en de twee raakten zo aan de praat, waarna ze meteen samen dineerden. Iets meer dan een jaar later stapten ze al in het huwelijksbootje. 

Powell Jobs heeft een groot deel van haar fortuin uiteraard te denken aan de erfenis van haar echtgenoot, Steve Jobs, die in 2011 overleed aan de gevolgen van pancreaskanker. Hierdoor kreeg ze 38,5 miljoen aandelen in Apple Inc. alsook 7,3 procent van de aandelen van The Walt Disney Company. 

Maar Powell Jobs heeft ook zelf verschillende investeringen gedaan en bedrijven opgericht. Zo richtte ze Terravera op, een bedrijf in natuurlijke voeding, en zetelt ze in de raad van bestuur van Achieva, een bedrijf dat online middelen aanbiedt om studenten te helpen. Laurene Powell Jobs heeft ook al talrijke investeringen gedaan in projecten die onderwijs ondersteunen voor kinderen uit kansarme gezinnen. 

42. Giovanni Ferrero (Italië)

Vermogen: 21,1 miljard dollar (18,22 miljard euro)

Op de 42ste plaats in deze lijst met rijkste mensen ter wereld vinden we de Italiaan Giovanni Ferrero. Hij heeft zijn fortuin van 21,1 miljard dollar (18,22 miljard euro) te danken aan het familiebedrijf Ferrero, vooral bekend van de chocoladepasta Nutella. 

In 1946 werd de chocoladepasta met cacao en hazelnoot, die we kennen onder de naam Nutella, uitgevonden door Pietro Ferrero, de grootvader van Giovanni. Toen luisterde de pasta nog  naar de naam Giandujot of Pasta Gianduja. Aanvankelijk was het geen echte smeerpasta, maar eerder een blok zachte chocolade, die je dan zoals kaas in schelletjes op je boterham legde. Later werd de formule pas smeerbaar. In 1964 werd de naam veranderd naar Nutella en onder die naam groeide het merk uit tot de grootste en meest gekende producent van chocoladepasta. De omvang van het bedrijf wordt duidelijk wanneer je kijkt naar het aandeel hazelnoten dat gebruikt wordt. In 2014 ging maar liefst 25 procent van de wereldwijde hazelnootproductie naar Ferrero. 

Het bedrijf brengt ondertussen natuurlijk heel wat meer producten op de markt dan enkel Nutella. De bekendste daarvan zijn waarschijnlijk Ferrero Rocher en Mon Chéri. Maar Ferrero bezit ook alle merken van Kinder, waaronder de Kinder Bueno, en de Kinder Surprise-eitjes. Daarbovenop heeft het met TicTac ook muntjes in z’n aanbod en worden ook de Belgische chocolademerken Delacre en DeliChoc ondergebracht bij Ferrero. 

Pietro Ferrero werd opgevolgd door zijn zoon Michele Ferrero, die op zijn beurt werd opgevolgd door zijn twee zonen, Giovanni en Pietro Jr.. Die laatste kwam in 2011 om het leven bij een fietsongeval in Zuid-Afrika, waardoor Giovanni nu alleen CEO is van Ferrero. Giovanni Ferrero studeerde in Brussel aan de European Schools alvorens hij naar de Verenigde Staten verhuisde om daar verder marketing te studeren. Na zijn studies keerde hij terug naar Italië om er dus CEO te worden van het familiebedrijf Ferrero.

41. Yang Huiyan (China)

Vermogen: 22,3 miljard dollar (19,26 miljard euro)

De tweede vrouw in deze top 50 van de rijkste mensen ter wereld vinden we terug op de 41ste plaats. De Chinese Yang Huiyan is met haar 22,3 miljard dollar, ofwel 19,26 miljard euro, de rijkste vrouw van China. Ook is ze met haar leeftijd van 36 jaar een van de jongste mensen op deze lijst.  

Huiyan wist haar fortuin te verzamelen via het  bedrijf van haar vader, Yang Guoqiang. Hij richtte in 1992 Country  Garden op,  een bedrijf in vastgoed. Country Garden groeide al snel uit tot een van de grootste bedrijven in China en toen het bedrijf in 2007 naar de beurs ging, werden de vijf grootste aandeelhouders op slag miljardairs. De grootste van deze aandeelhouders is Yang Huiyan. Zij kreeg 70 procent van het totale aantal aandelen van haar vader in handen, waardoor ze 57 procent van het totale aantal bezit. Met meer dan de helft van de aandelen in handen is zij, logischerwijs, de grootste aandeelhouder van Country Garden.

In haar thuisland wordt Yang Huiyan geregeld bekritiseerd. Dit omdat ze haar fortuin niet op eigen houtje verzameld heeft, maar het erfde van haar vader. China heeft namelijk een voorliefde voor zogenaamde ‘selfmade millionairs’, mensen die het van beneden af tot de rijkdom hebben geschopt in plaats van zij die geprivilegieerd geboren worden en hun bezit erven. 

40. Carl Icahn (Verenigde Staten)

Vermogen: 22,5 miljard dollar (19,43 miljard euro)

Op plaats 40 op de lijst met de rijkste mensen ter wereld vinden we Carl Icahn terug. Icahn verdiende zijn fortuin door verschillende tactische investeringen met zijn bedrijf Icahn Enterprises, eerder bekend als American Real Estate Partners. 

Icahn begon als beursmakelaar op Wall Street in 1961 en richtte in 1968 Icahn & Co. op, een beveiligingsbedrijf met betrekking tot handel. Met dit bedrijf begon hij steeds meer andere bedrijven over te nemen. Deze bedrijven situeren zich in verschillende domeinen. Zo heeft hij belangen in auto-onderdelen, energie, metaal, autoverhuur, casino’s, vastgoed en interieur. Bovendien heeft Icahn nog enkele andere belangrijke aandelen in handen. Hij bezit zo 10 procent bij de streamingdienst Netflix en 4,7 miljoen aandelen van Apple. Icahn investeerde ook 100 miljoen dollar (85,9 miljoen euro) in de autodelendienst Lyft en heeft ook aandelen in handen van PayPal. Alles samen goed voor een fortuin van 20,9 miljard dollar (18,05 miljard euro).

Carl Icahn was vanaf de inauguratie van Donald Trump op 20 januari 2017 tot 18 augustus 2017 Special Adviser voor de Amerikaanse president.

39. Susanne Klatten (Duitsland)

Vermogen: 23,2 miljard dollar (20,04 miljard euro)

Op plaats 39 in de lijst met de rijkste mensen ter wereld vinden we de derde vrouw terug. Susanne Klatten is bovendien ook de tweede Duitse op deze lijst, en dat is niet toevallig. Klatten werd namelijk geboren als Susanne Quandt en is dus de zus van Stefan Quandt, die we al eerder tegenkwamen op deze lijst met de rijkste mensen ter wereld. 

Klatten is dus, net als haar broer, erfgename van haar ouders Herbert en Johanna Quandt. Herbert Quandt redde in 1959 BMW van het faillissement door meer dan de helft van de aandelen in handen te nemen. Hij deed dit tegen advies van zijn bank in, maar het draaide uit in z’n voordeel. onder leiding van Herbert Quandt keerde het tij bij BMW en kon het uitgroeien tot de multinational die het nu is. 

Herbert Quandt had in totaal zes kinderen bij drie verschillende vrouwen. Stefan en Susanne zijn de kinderen uit zijn laatste huwelijk met Johanna Bruhn (later Quandt). Johanna was de secretaresse van Herbert voor ze zijn echtgenote werd. Doordat Herbert eerder overleed dan Johanna erfde zij de aandelen van haar echtgenoot, deze aandelen gingen na haar dood door naar haar twee kinderen, Stefan en Susanne. 

Susanne bezit niet enkel aandelen in BMW, ze heeft ook belangen in de farmacie. Toen haar vader overleed in 1982 erfde ze 50,1 procent van de aandelen van het farmaceutische bedrijf Altana. Verder heeft ze ook aandelen van grafietfabrikant SGL Carbon en de windmolenproducent Nordex. 

38. Leonardo Del Vecchio (Italië)

Vermogen: 23,2 miljard dollar (20,04 miljard euro)

Op de 38ste plaats in de lijst met de rijkste mensen ter wereld staat de Italiaan Leonardo Del Vecchio. Deze 83-jarige man verdiende zijn fortuin door brillen en lenzen te verkopen via zijn bedrijf Luxottica Group. 

Leonardo Del Vecchio werd geboren in 1935 in een arm gezin in Milaan. Hij begon zijn professionele carrière als arbeider in een fabriek voor metaalbewerking. Daar begon zijn passie voor brillen. In 1961 verhuisde Del Vecchio naar Agordo, thuishaven van de Italiaanse brillenindustrie. Daar richtte hij datzelfde jaar Luxottica op. Het bedrijf groeide in enkele jaren uit tot het grootste bedrijf in brillen en lenzen ter wereld. 

Om uit te groeien tot de nummer één in de industrie van brillen en lenzen deed Del Vecchio enkele gerichte overnames. Zo kocht hij in 1974 Scarrone, een distributiebedrijf dat zijn producten wereldwijd kon verspreiden. In de jaren die daarop volgden nam hij onder andere Vogue Eyewear, Ray-Ban, Pearle Vision, Persol en Oakley over. In 1988 sloot hij z’n eerste deal met een grote designer, Armani. Later volgden ook luxemerken als Burberry, Chanel, Dolce & Gabbana, DKNY, Michael Kors, Prada, Ralph Lauren, Valentino en Versace. 

Naast zijn belangen in de brillen- en lenzenindustrie bezit Del Vecchio ook 28 procent van Foncière des Régions, een van de grootste vastgoedbedrijven in Frankrijk, en 3,17 procent van Assicurazioni Generali, het grootste bedrijf in verzekeringen van zijn thuisland Italië.

37. Tadashi Yanai (Japan)

Vermogen: 23,9 miljard dollar (20,65 miljard euro)

De 37ste plaats op de lijst met de rijkste mensen ter wereld staat de Japanner Tadashi Yanai. Een naam die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, maar de kans is groot dat je zijn grootste bedrijf wel kent. Tadashi Yanai is namelijk de man achter Fast Retailing, de grootste retailer van Japan, waaronder de kledingketen Uniqlo terug te vinden is. Uniqlo vindt z’n oorsprong in Japan, maar heeft ondertussen al filialen in tientallen landen over de hele wereld. Ook in ons land zijn er ondertussen al drie vestigingen van de keten terug te vinden. 

In 1971 richtte Yanai op 21-jarige leeftijd een bedrijfje op dat keukenbenodigdheden en mannenkleding verkocht in supermarkten van de Japanse keten JUSCO. Een jaar later sloot hij zich aan bij het bedrijf van zijn vader, kleermakerswinkel Origo Shoji. In 1984 opende Tadashi Yanai het eerste filiaal van zijn eigen kledingketen Uniqlo, toen nog Unique Clothing Warehouse. Dit eerste filiaal was gevestigd in Hiroshima. In 1988 werd de winkel omgedoopt tot Uniqlo, na een vergissing bij de administratie. Men wilde het namelijk Uniclo noemen, naar Uni-que Clo-thing, maar de administratie las de C als een Q, waardoor het dus Uniqlo werd. In 1991 doopte Yanai het bedrijfje van z’n vader om in Fast Retailing, de retailer waaronder Uniqlo tot op vandaag gehuisvest wordt. 

Yanai is een van de rijkste mensen in Japan, maar heeft zijn fortuin ook al gebruikt om het land te helpen. Na de aardbeving en tsunami in T?hoku in 2011 doneerde hij namelijk 1 miljard yen (7,8 miljoen euro) aan de families die door de ramp getroffen waren. 

35. John Mars (Verenigde Staten)

Vermogen: 23,9 miljard dollar (20,65 miljard euro)

Op een gedeelde 35ste plaats staan John en Jacqueline Mars. Deze broer en zus zijn de erfgenamen van de Mars-familie, bekend van de chocoladerepen van het  merk, maar de producten van Mars Inc. gaan ondertussen al veel verder dan enkel chocolade. . 

Mars Incorporated vindt z’n oorsprong in 1919 toen Franklin Clarence Mars de Mars Candy Factory opende in Tacoma, Washington. Franklin verkocht al snoep vanaf z’n 19de, maar deze snoepfabriek werd geen succes. Een jaar later stichtte hij een tweede fabriek genaamd Mar-O-Bar Co., deze keer in Minnesota. In 1923 ontwierp Forrest Mars, de zoon van Franklin, de eerste chocoladereep van Mars, en die was verrassend genoeg niet de Mars-reep, maar wel de Milky Way. Deze werd al snel de best verkopende chocoladereep op de markt. Het bedrijf verhuisde in 1929 naar Bakersfield, California, waar het tot op vandaag gevestigd is. In 1930 kwam de tweede reep, Snickers, en in 1932 zag de Mars-reep het levenslicht. 

Ondertussen beperkt Mars zich niet meer tot chocoladerepen. Zo brengt het bedrijf ook M&M’s, Skittles, Starburst en Maltesers op de markt. Recentelijk verruimde het bedrijf ook z’n interessegebied naar dierenvoeding. Dit gebeurde eerst door de overname van Aquarium Pharmaceuticals, Inc., een bedrijf dat zich specialiseert in aquariums en aquariumbenodigdheden. Later nam het ook bedrijven over die zich specialiseerden in voer voor andere huisdieren, waaronder Whiskas, Pedigree, Cesar, Sheba, Eukanuba en Royal Canin.

John Mars is de zoon van Forrest Mars en de kleinzoon van de oprichter van Mars, Franklin Mars. In 2015 werd hij door de Britse Queen Elisabeth II geridderd voor zijn vele filantropische donaties. 

35. Jacqueline Mars (Verenigde Staten)

Vermogen: 23,9 miljard dollar (20,65 miljard euro)

John Mars deelt de 35ste plaats op de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld dus met zijn jongere zus Jacqueline Mars. Zij heeft dus net als haar broer een vermogen van 23,9 miljard dollar, ofwel 20,65 miljard euro. Een enorm vermogen dat de familie bijeen sprokkelde via de snoep- en dierenvoedingindustrie. 

Jacqueline kwam een paar jaar geleden onder vuur te liggen nadat ze een dodelijk auto-ongeval veroorzaakte. Mars reed toen over het midden van de rijbaan en raakte zo een minibusje met zes inzittenden. Eén persoon overleed ter plaatse, een zwangere vrouw verloor haar baby door de impact van het ongeval. Mars werd aangeklaagd voor roekeloos rijden en zou in slaap gevallen zijn achter het stuur. 

34. Jorge Paulo Lemann (Brazilië)

Vermogen: 24,3 miljard dollar (20,99 miljard euro)

Jorge Paulo Lemann is een van de twee Zuid-Amerikanen op deze lijst en is de rijkste man van Brazilië. Wereldwijd moet hij zich dus tevreden stellen met de 34ste plaats op de lijst met de 50 rijkste mensen. Lemann verzamelde zijn fortuin via verschillende bedrijven, waarvan de belangrijkste gevestigd is in België.

In z’n jonge jaren was Jorge Paulo Lemann een tennistalent. Hij werd maar liefst vijf keer nationaal kampioen in Brazilië. Hij studeerde economie aan de Amerikaanse Harvard University. Hierna werkte hij in Zwitserland bij Credit Suisse in Genève. Het eerste bedrijf waarin Lemann in 1966 investeerde, Invesco, ging bijna meteen failliet. In 1971 richtte Lemann dan samen met Carlos Alberto Sicupira and Marcel Herrmann Telles de investeringsbank Banco Garantia op, deze groeide uit tot de beste van Brazilië.

Later verschoof Lemann zijn aandacht naar de bierindustrie. Eerst via Companhia Cervejaria Brahma, later kwamen daar Brahma beer en Companhia Antarctica Paulista bij. Deze werden ondergebracht bij AmBev, dat in 2003 65 procent van de biermarkt in Brazilië controleerde. In 2004 fuseerde AmBev met het Belgische Interbrew en werd het omgedoopt tot InBev. Sinds de overname van Anheuser-Busch, werd InBev finaal omgedoopt tot AB InBev.

Naast belangen in bier heeft Lemann ook aandelen in verschillende andere velden. Via zijn investeringsbedrijf 3G Capital heeft hij belangen in onder andere Burger King en Heinz. 

33. Michael Dell (Verenigde Staten)

Vermogen: 24,6 miljard dollar (21,25 miljard euro)

Op de 33ste plaats in de lijst met de rijkste mensen ter wereld staat opnieuw een Amerikaan en eentje wiens producten je waarschijnlijk wel al een keertje hebt gezien. Michael Dell is namelijk de man achter het computermerk Dell. 

Michael Dell had al vanaf jonge leeftijd een fascinatie voor computers. Zo kreeg hij op z’n zevende, tot z’n grote plezier, een rekenmachine en later werd hij gefascineerd door een teletype, een soort faxmachine avant la lettre. Op zijn vijftiende kreeg hij zijn eerste computer, een Apple II, die hij symbolisch voor z’n toekomst, helemaal uit elkaar vees om te kijken hoe het juist werkte.

De allereerste job van Dell was afwasser op z’n twaalfde, maar daar werd hij al snel gepromoveerd tot maître. Tijdens zijn studies was hij krantenjongen, waar hij een systeem ontwikkelde om meer kranten verkocht te krijgen door te kijken naar de demografische gegevens en zo eigenlijk te voorspellen wie er meer geneigd is om een abonnement te nemen. Op die manier kon hij als jonge knaap, maar liefst 18.000 dollar (15.490 euro) verdienen.

Dell studeerde geneeskunde toen hij een klein bedrijfje oprichtte waarmee hij onderdelen voor computers maakte en verkocht aan z’n medestudenten. In januari 1984 maakte hij dit bedrijfje officieel onder de naam PC’s Limited. Met PC’s Limited maakte Dell een omzet van 50.000 tot 80.000 dollar (43.000 – 69.000 euro). In mei van datzelfde jaar herdoopte hij zijn bedrijfje Dell Computer Corporation. Op dat moment had Dell enkele mensen in dienst, maar hij omschreef dit als “drie jongens met schroevendraaiers aan kleine tafeltjes”. Later dat jaar besliste Dell, op zijn negentiende, om zijn studies stop te zetten en zich volledig te richten op zijn bedrijf. Acht jaar later, in 1992, werd Dell al uitgeroepen tot de jongste CEO van een bedrijf dat in de top 500 stond, Dell was toen 27 jaar oud. In 1996 begon Dell online computers te verkopen, waarna het bedrijf boomde, het verkocht voor een miljoen dollar (861.000 euro) per dag. In 2001 werd Dell de grootste computerfabrikant met een marktaandeel van 12,8 procent. Tegenwoordig is het nog altijd een grote speler in de computerwereld. 

Dell stond tot 2013 op de beurs, dat was tot Michael zelf z’n bedrijf kocht en het zo privatiseerde. Carl Icahn, die we al eerder tegenkwamen op deze lijst, wilde het bedrijf toen ook opkopen, maar Dell was hem te snel af. Dell heeft al tientallen miljoenen gedoneerd aan het goede doel, waarbij hij vooral inzet op de gezondheid en onderwijs voor kinderen. Dit doet hij via investeringen in nieuwe faculteiten aan de universiteit van Austin. 

32. Masayoshi Son (Japan)

Vermogen: 25,5 miljard dollar (22,03 miljard euro)

Op plaats 32 in de lijst met de rijkste mensen ter wereld vinden we opnieuw een Aziaat en ook de tweede Japanner op de lijst. Masayoshi Son is een investeerder die door middel van een aaneenschakeling van slimme investeringen een fortuin van  25,5 miljard dollar (22,03 miljard euro) bij elkaar wist te sprokkelen.

Son werd in 1957 geboren in een gezin van dat enkele decennia eerder emigreerde vanuit Korea. Toen hij zestien jaar oud was ruilde hij het kleine dorpje Kyushu in voor Californië, waar hij economie en computerwetenschappen studeerde. Nog tijdens zijn studies richtte hij z’n eerste bedrijfje op. Het ging hierbij om een elektrische vertaler die hij voor 1,7 miljoen dollar  (1,46 miljoen euro) verkocht aan Sharp Corporation, een Japans elektronicaconglomeraat. Ook tijdens zijn studies liet hij oude gamecomputers uit Japan overkomen om ze in Amerikaanse koten en restaurants te plaatsen. Met dit bedrijfje verdiende hij nog een keer 1,5 miljoen dollar (1,29 miljoen euro). 

Deze miljoenen gebruikte hij als startkapitaal voor zijn holding SoftBank, die hij oprichtte in 1981. Via deze holding koopt Masayoshi Son aandelen in bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met media, telecommunicatie, e-commerce, marketing, financiën en robotica. Hij gaat hierbij vooral voor bedrijven die nog in hun kinderschoenen staan, maar waar hij wel het groeipotentieel van inziet. Son investeerde bijvoorbeeld in Yahoo! in 1995 en in de Chinese online retailer Alibaba in 1999, in beide gevallen jaren voor ze hun succes kenden. In 2017 investeerde Son zo ook in de taxidienst Uber. Hij investeerde 10 miljard dollar (8,62 miljard euro) en werd zo met 15 procent de grootste aandeelhouder. Verder heeft SoftBank ook Vodafone K.K. in z’n bezit, waarvan Son CEO is. 

Masayoshi Son staat erom bekend een groot deel van zijn fortuin te schenken aan het goede doel. In  2011 schonk hij 10 miljard yen (103 miljoen euro) aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in T?hoku. Hij beloofde ook dat hij zijn loon voor de rest van zijn loopbaan aan de slachtoffers en nabestaanden van deze aardbeving zou schenken. Verder investeert Son ook sterk in hernieuwbare energie. Hij doet dit als gevolg van de kernramp in Fukushima in 2011. Hij sprak zich toen fel uit tegen nucleaire energie en zag het verantwoordelijk voor “het grootste probleem waar Japan tegenwoordig mee te maken krijgt”. Daarom wil hij er eigenhandig voor zorgen dat heel Japan gebruik kan maken van zonne-energie, waardoor nucleaire energie niet langer nodig zal zijn. 

31. Dietrich Mateschitz (Oostenrijk)

Vermogen: 25,6 miljard dollar (22,11 miljard euro)

Dietrich Mateschitz, de rijkste man van Oostenrijk, is terug te vinden op de 31ste plaats in de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld. Mateschitz is de oprichter en CEO van energiedrankproducent Red Bull. 

Mateschitz werd in 1944 geboren als de zoon van een gezin van leerkrachten uit de lagere school. Zijn familie was oorspronkelijk afkomstig uit Kroatië, waar zijn achternaam geschreven werd als Mateši?. Dietrich Mateshitz deed tien jaar over zijn opleiding marketing en kon daarna aan de slag bij Unilever, waar hij wasmiddel verkocht. Later ging hij aan de slag bij Blendax (nu Procter & Gamble). In 1982 ontdekte hij tijdens een van zijn reizen voor Blendax ontdekte hij in Thailand de energiedrank Krating Daeng, letterlijk vertaalt: rode stier, ofwel ‘red bull’. Hij kocht het en merkte dat het drankje hielp tegen zijn jet lag. Met de hulp van de Thaise oprichter van Krating Daeng, Chaleo Yoovidhya, en zijn zoon Chalerm lanceerde Mateschitz in 1987 de Westerse variant Red Bull, aangepast aan de Westerse smaak. Red Bull kon onder die naam uitgroeien tot de wereldleider op het vlak van energiedrank. 

Red Bull staat er natuurlijk voor bekend om verschillende grote en vooral extreme sportevenementen te sponsoren. Red Bull heeft bovendien twee Formule 1-teams en vier voetbalploegen. 

Daarnaast is Dietrich Mateschitz ook oprichter van Wings for Life, een organisatie die onderzoek naar ruggenmerg onderzoekt. Deze organisatie organiseert jaarlijks de Wings for Life World Run waarvan de opbrengst naar het onderzoek gaat. 

30. David Thomson (Canada)

Vermogen: 27,3 miljard dollar (23,58 miljard euro)

De 30ste plaats is weggelegd voor David Thomson. Thomson is de rijkste man van  Canada, maar moet wereldwijd dus 29 mensen voor zich laten. 

David Thomson sloot zich op jonge leeftijd aan bij het familiebedrijf Thomson Corporation. Roy Thomson, de grootvader van David, kocht in 1934 de Canadese krant Timmins Daily Press. Door de overname van talrijke andere binnen- en buitenlandse kranten wist hij Thomson Corporation uit te bouwen tot een enorm conglomeraat. Op z’n hoogtepunt had het in Groot-Brittannië onder andere The Times, The Scotsman en Scottish Television in handen. Vanaf 1965 verruimde Roy Thomson z’n interesseveld naar de luchtvaartindustrie. Hij stichtte toen Thomson Travel en nam enkele jaren later, in 1971 Britannia Airways over. Verder nam hij ook belangen in de olie- en gasontginning. Door deze nevenprojecten kon hij verder bouwen aan zijn media-imperium. In 1976 nam Kenneth Thomson, de zoon van Roy de leiding over en in de 30 jaar dat hij aan het hoofd stond, wist hij de waarde van het bedrijf op te krikken van 500 miljoen dollar (431,57 miljoen euro) naar 29,3 miljard dollar (25,29 miljard dollar). In 2006 overleed Kenneth, waarna zijn zoon David Thomson de leiding overnam. 

Thomson heeft een passie voor kunst en heeft een verzameling om U tegen te zeggen. Zo heeft hij werken van onder andere Rembrandt, Edvard Munch, J.M.W. Turner en E.L. Kirchner in zijn bezit. Hij heeft verder de grootste collectie werken van de Britse schilder John Constable, z’n favoriete schilder.

29. Beate Heister en Karl Albrecht Jr. (Duitsland)

Vermogen: 27,4 miljard dollar (23,67 miljard euro)

Op de 29ste plaats in de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld staan de Duitse broer en zus Beate Heister en Karl Albrecht Jr., de kinderen van Karl Albrecht Sr., een van de broers Albrecht die de winkelketen Aldi oprichtten. 

De budgetwinkelketen Aldi vindt z’n oorsprong in 1913. Anna Albrecht had een kleine kruidenierszaak in Essen, Duitsland. Na WO II namen haar zonen Karl en Theo de winkel over en stichtten het vennootschap Albrecht KG. Onder dat vennootschap openden de broers tegen 1950 dertien filialen van de keten die toen nog gewoon Albrecht heette. Tien jaar later, in 1960, was dat aantal al opgelopen tot 300. Datzelfde jaar werd Albrecht KG opgedeeld in twee onderdelen omdat de broers Theo en Karl het niet eens werden of ze in hun winkels sigaretten zouden verkopen. Dit was maar een klein meningsverschil en zorgde er niet voor dat de familiebanden opgeblazen worden. Twee jaar later veranderden ze de namen van hun afdelingen in Aldi Nord en Aldi Süd, waarbij Aldi stond voor Albrecht-Diskont. Aldi Nord kwam in handen van Theo, Aldi Süd was voor Karl. Waarbij Aldi Nord dus alle winkels in het noorden van Duitsland beheerde en Aldi Süd die in het zuiden van het land. Al snel begonnen de twee broers en hun respectievelijke afdelingen zich uit te breiden naar het buitenland. Aldi Süd opende als eerste een winkel in het buitenland, in 1967 opende het een eerste filiaal in Oostenrijk. Aldi Nord trok in 1973 naar België. Later volgden voor Aldi Nord landen in Centraal-Europa, Aldi Süd breidde uit naar Zuid- en Oost-Europa, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. 

Aldi Süd kwam dus terecht in de handen van Karl Albrecht, die zijn imperium uitbreidde naar verschillende hoeken van wereld. Na zijn overleden gingen zijn aandelen in Aldi Süd naar z’n kinderen Karl Albrecht Jr. en Beate Heister (naam van haar echtgenoot). Op dit moment heeft Aldi Süd 9.810 winkels, verspreid over tien landen. Beate Heister, haar man Peter Heister en hun zoon Peter Max Heister zetelen alle drie in de raad van bestuur van Aldi. Karl Albrecht Jr. stapte nadat hij gediagnostiseerd werd met kanker uit de raad van bestuur.

28. Wang Jianlin (China)

Vermogen: 28,3 miljard dollar (24,45 miljard euro)

Op de 28ste plaats in de lijst met de rijkste mensen ter wereld staat opnieuw een Chinees. Wang Jianlin is de man achter Dalian Wanda Group, de grootste vastgoedgroep van China. 

Wang Jianlin startte op zijn vijftiende bij het Volksbevrijdingsleger van China waar hij zeventien jaar dienst deed. Op zijn 32ste zei het leger vaarwel en begon hij als kantoorbediende in het Xigang District in Dalian. Daar richtte hij de Dalian Wanda Group op in 1988, een vastgoedgroep die in enkele jaren tijd wist uit te groeien tot de grootste vastgoedgroep van China, met 168 shoppingcenters, 82 luxehotels, 213 bioscopen, 99 warenhuizen en 54 karaokebars.

Wang Jianlin heeft een fascinatie voor voetbal. Hij spendeerde in 2015 maar liefst 45 miljoen euro om een belang van 20 procent te verwerven in de Spaanse voetbalploeg Atlético Madrid. Het stadion van Atlético Madrid werd hierdoor omgedoopt tot de Wanda Metropolitan. Daarnaast is hij ook de eigenaar van zijn eigen ploeg, het Chinese Dalian Yifang F.C., bij ons ook wel bekend als de ploeg waar Rode Duivel Yannick Carrasco momenteel voor speelt

Een ander interesseveld van Wang Jianlin is de filmwereld. In 2016 nam hij Legendary Picture Productions over. Dit Amerikaanse filmbedrijf is vooral bekend voor films als The Hangover, Insterstellar, Inception, Jurassic World en de Batman-trilogie. 

27. Lee Shau Kee (Hongkong)

Vermogen: 28,7 miljard dollar (24,8 miljard euro)

Op plaats 27 vinden we opnieuw een Aziaat. Lee Shau Kee is de op één na rijkste man van Hongkong en verdiende zijn fortuin van 28,7 miljard dollar (24,8 miljard euro) in de vastgoedsector. 

Lee Shau Kee is de man achter het vastgoedbedrijf Henderson Land Development Company Ltd. Hij richtte dit bedrijf op in 1981 en wist door een aaneenschakeling van overnames het  bedrijf uit te bouwen tot een enorme multinational. Onder Henderson Land Development Company Ltd. worden namelijk verschillende bedrijven, actief in verschillende sectoren, ondergebracht. Onder deze dochterbedrijven hoort de Hong Kong and China Gas Company Ltd., de grootste leverancier van gas in Hongkong. Doordat Henderson Land Development Company Ltd. met 41,51 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder is van de Hong Kong and China Gas Company Ltd. is Lee Shau Kee er ook voorzitter. Een ander domein waarin de Henderson Land Development Company Ltd. actief is, is de hotelwereld. In 1993 nam het namelijk de hotelgroep Miramar Hotel and Investment Company Ltd. over, ook hier is Lee Shau Kee voorzitter. 

Lee Shau Kee heeft de bijnaam ‘Hong Kong’s Buffett’ gekregen, waarmee verwezen wordt naar Warren Buffett, de Amerikaanse investeerder die via investeringen een van de rijkste mannen ter wereld wist te worden. Hij komt later nog terug in deze lijst met de rijkste mensen ter wereld. Meer over Warren Buffett, lees je hier. Een andere bijnaam die Lee Shau Kee vaak krijgt, is ‘Uncle Four’. Lee is namelijk het vierde kind van zijn gezin en er zijn maar heel weinig vierde kinderen die het tot miljardair schoppen.

26. François Henri Pinault (Frankrijk)

Vermogen: 31,6 miljard dollar (27,3 miljard euro)

Op de 26ste plaats in de lijst met de 50 rijkste mensen ter wereld staat François Henri Pinault, de eerste Fransman die we tegenkomen op deze lijst. Met zijn vermogen van 31,6 miljard dollar, ofwel 27,3 miljard euro, is hij weliswaar niet de rijkste persoon in Frankrijk. Hij moet daarvoor nog twee mensen voor zich laten. 

François Henri Pinault is de zoon van François Pinault, die zijn carrière begon in 1963 met de oprichting van Etablissements Pinault, een bedrijf in houthandel. Hij stichtte dit bedrijf met de hulp van een lening van zijn familie en de bank. Door een reeks aan overnames kon de groep uitgroeien tot een enorm bedrijf, waardoor het bij z’n beursgang in 1968 al een veelvoud waard was van het bedrag dat Pinault leende om het bedrijf te starten. François Henri Pinault begon bij de groep in 1987, waar hij al na een jaar werd aangesteld als manager van de inkoopafdeling. In 1989 kocht Etablissements Pinault een belang van 20 procent in de Franse distributiegroep CFAO, kort voor Compagnie Française de l’Afrique Occidentale. CFAO fuseerde in 1990 met Etablissements Pinault en het is via deze groep dat Pinault zijn fortuin wist te verzamelen. Aanvankelijk richtte de groep zich uitsluitend op de Franse markt. Zo had het belangen in de meubelketen Conforma, de Franse online retailer La Redoute en de multimediaketen Fnac. In 1994 werd de groep omgedoopt tot Pinault-Printemps-Redoute (PPR), de naam waaronder het de meeste overnames deed.

Onder impuls van François Henri Pinault begon de groep steeds meer in te zetten op de luxe-industrie. In 1999 deed de PPR-groep z’n eerste grote aankoop in de wereld van de  luxegoederen. Het verwierf toen een aandeel van 42 procent in de Gucci-groep, de groep achter het gelijknamige luxemerk. Daarvoor investeerde de groep maar liefst 3 miljard dollar (2,57 miljard euro). Door deze investering kwam PPR ook in het bezit van het luxemerk Yves Saint Laurent, dat datzelfde jaar overgenomen werd door Gucci. Vanaf dan zette de groep volledig in op luxemerken. Zo nam het in 2000 de Franse juwelier Boucheron over en volgden in 2001 de merken Bottega Veneta en Balenciaga. Ook in 2001 maakte de groep deals met de designers Alexander McQueen en Stella McCartney.

François Henri Pinault werd in 2003 vice-directeur van de groep en vergrootte z’n aandeel in de Gucci-groep tot 99,4 procent. In 2005 nam hij de volledige controle over en werd hij CEO van PPR. In 2013 veranderde François Henri Pinault de naam van PPR naar Kering, een verwijzing naar z’n afkomst. In het plaatselijke dialect betekent ‘Ker’ namelijk thuis en Kering klinkt natuurlijk ook als ‘caring’, het Engelse woord voor zorgen. In 2007 voegde de groep ook de sportmerken Puma en Volcom toe aan z’n portefeuille. Maar onlangs maakte het bedrijf bekend deze sporttak te willen verwijderen. 

Buiten Kering heeft de holding Artémis Group, internationaal beter bekend als Artemis S.A., ook belangen in andere domeinen. Zo bezit deze groep wijngaarden, magazines en zelfs een voetbalploeg. Pinault is namelijk met zijn groep eigenaar van de Franse voetbalploeg Stade Rennais F.C.. 

François Henri Pinault kwam ook onder de aandacht door zijn vrouwen. Hij was aanvankelijk getrouwd met Dorothée Lepère, de moeder van zijn kinderen François en Mathilde. Hij scheidde in 2004 van Dorothée, waarna hij een relatie startte met het topmodel Linda Evangelista. Enkele maanden na hun relatie zette Linda een kind op de wereld, Augustin James Evangelista. Ze weigerde de naam van de vader te geven. Later deed ze dit via een rechtszaak wel. In 2011 eiste ze dat Pinault alimentatie betaalde voor zijn zoon Augustin en het ging daarbij niet om een klein bedrag. Evangelista eiste namelijk 46.000 dollar (39.444 euro) per maand van Pinault. Op dit moment was Pinault al getrouwd met de actrice Salma Hayek, met wie hij nog steeds een koppel vormt. Door de bekende vrouwen van Pinault werd er veel geschreven over het proces, maar uiteindelijk werd het achter gesloten deuren beslecht. Met Salma Hayek heeft François Henri Pinault eveneens een kind, een dochter Valentina. 

25. Li Ka-Shing (Hongkong)

Vermogen: 32,6 miljard dollar (28,17 miljard euro)

We duiken de eerste helft van de top 50 van de rijkste mensen ter wereld in met Li Ka-Shing. Li is de rijkste man van Hongkong met een vermogen van 32,6 miljard dollar (28,17 miljard euro). Hij verdiende zijn fortuin net als vele anderen op deze lijst in de vastgoedwereld. 

Li Ka-Shing moest al op 15-jarige leeftijd stoppen met school en gaan werken in een fabriek in plastiekbewerking. Dit omdat zijn vader en kostwinnaar van z’n gezin overleden was. Hij moest er 22 uur per dag werken, tot hij na zeven jaar, op 22-jarige leeftijd, een eigen bedrijf uit de grond stampte, namelijk Cheung Kong Industries. Hij stichtte dit bedrijf in 1950 met geld dat hij zelf bij elkaar had gespaard enerzijds en geleend had van familieleden anderzijds. Het bedrijfje verkocht aanvankelijk enkel plastic bloemen maar groeide doorheen de jaren uit tot een gigantisch vastgoedbedrijf.

Later verschoof Li zijn interesseveld naar andere domeinen. Zo nam hij de A.S. Watson Group over, de groep waaronder de winkelketens Kruidvat en ICI Paris CL vallen. Ook investeerde hij een immens bedrag in de socialenetwerksite Facebook. Voor 120 miljoen dollar (103,57 miljoen euro) kocht hij 0,8 procent van de aandelen. Verder heeft Li Ka-Shing ook 50 miljoen dollar (43,15 miljoen euro) geïnvesteerd in de Zweedse online muziekstreamingdienst Spotify.

Li wil een derde van zijn vermogen schenken aan het goede doel. Hij is goed bezig om dat doel te bereiken aangezien hij al tientallen miljoenen geïnvesteerd heeft in medisch onderzoek. Daarnaast heeft Li Ka-Shing al na verschillende natuurrampen geld gedoneerd aan de hulpdiensten en slachtoffers.

24. Phil Knight (Verenigde Staten)

Vermogen: 35,4 miljard dollar (30,58 miljard euro)

Op de 24ste plaats in de lijst met de rijkste mensen ter wereld staat Phil Knight, de oprichter van het sportlabel Nike. 

Phil Knight is de zoon van William ‘Bill’ Knight, die lange tijd de uitgever was van The Oregon Journal. Phil wilde vakantiewerk doen bij de krant van zijn vader, maar dit werd door zijn vader zelf geweigerd. Daardoor ging Phil aan de slag bij de concurrent van zijn vader Oregonian, waar hij sportscores schreef en waarvoor hij elke dag zeven mijl (meer dan elf kilometer) liep. Hij studeerde journalistiek en haalde zijn diploma in 1959. Tijdens zijn studies bleef hij bezig met sport. Hij deed aan atletiek, waar hij een behoorlijke afstandsloper was. Zijn persoonlijke record op de mijl (1,6 km) lag op 4 minuten en 10 seconden, waarmee hij veel wedstrijden won tijdens z’n studies en in die tijd ook maar net boven het wereldrecord zat. 

Meteen na z’n studies ging Phil Knight naar het leger waar hij één jaar actief lid was, maar nadien nog zeven jaar beschikbaar bleef als lid van de United States Army Reserve (USAR). Na zijn actieve jaar bij het leger begon hij met zijn studies aan de Stanford Graduate School of Business. Hij schreef daar een paper getiteld: Can Japanese Sports Shoes Do to German Sports Shoes What Japanese Cameras Did to German Cameras?. En dit vormde het fundament voor zijn latere carrière.

Nadat hij z’n diploma haalde, trok Phil Knight op wereldreis. In 1962 kwam hij in Kobe, Japan in contact met loopschoenen van het merk Tiger, hij was onder de indruk van de kwaliteit van de schoenen in combinatie met de lage prijs en vroeg een gesprek met de oprichter van het merk, Kihachiro Onitsuka. Op het einde van dat gesprek had Knight de distributierechten van Tiger voor het Westen van de Verenigde Staten in handen. Meer dan een jaar na dit gesprek kreeg Knight de eerste samples toegestuurd vanuit Japan. Hij stuurde twee paar naar zijn voormalige sportcoach aan de universiteit van Oregon, Bill Bowerman, in de hoop dat hij ze zou aankopen voor zijn team en dat Knight zo een invloedrijke naam tot z’n fans kon rekenen. Tot z’n grote verbazing wilde Bowerman niet alleen de schoenen kopen, maar wilde hij ook samen met Knight een eigen bedrijf op te richten om deze schoenen aan de man te brengen. Op 25 januari 1964 richtten de twee samen het bedrijf Blue Ribbon Sports op, het bedrijf dat we nu beter kennen onder de naam Nike. De naam Nike werd voorgesteld door Jeff Johnson, de eerste werknemer van Blue Ribbon Sports. Hij stelde voor om het bedrijf Nike te noemen, naar de Griekse godin van de overwinning.

In 1971 werd de naam veranderd naar Nike. Met de nieuwe naam, kwam er ook een nieuw logo. Voor het iconische ‘swoosh’-logo deed Knight beroep op de studente grafisch design. Carolyn Davidson, was een studente uit de les van Knight, die toen les gaf in boekhouden. Hij hoorde de studente zeggen dat ze geen geld had om olieverf te kunnen betalen. Daarom vroeg Knight haar om een logo te ontwerpen dat “iets met beweging te maken had”. Ze gaf hem vijf mogelijkheden, maar voor geen enkele was Knight echt gewonnen. Hij koos uiteindelijk voor de ‘swoosh’ onder het motto: “Ik hou er niet van, maar ik zal er wel aan wennen”. Carolyn Davidson ontving voor het ontwerp 35 dollar (29,95 euro). Ze bleef tot 1976 aan de slag bij Nike. In dat jaar begon Nike, omdat het te groot was geworden, beroep te doen op een extern reclamebureau. In 1983 nam Knight contact op met Carolyn Davidson. Ze spraken af voor een lunch, waarop Knight Davidson een diamanten ring gaf waarin het ‘swoosh’-logo gegraveerd stond en een enveloppe met daarin 500 aandelen van Nike (ondertussen zijn deze aandelen opgesplitst tot 32.000). Een cadeautje van enkele miljoenen dus voor de vrouw die Nike wereldwijd herkenbaar maakte. 

Naast Nike heeft Phil Knight ook een filmstudio in z’n bezit: Laika. Deze filmstudio bracht in 2009 de film Coraline uit, een stopmotionfilm die een enorm succes werd. 

23. Ma Huateng (China)

Vermogen: 37,2 miljard dollar (32,14 miljard euro)

De 23ste plaats op de lijst met de rijkste mensen ter wereld is weggelegd voor Ma Huateng. Hij verdiende zijn fortuin  van 37,2 miljard dollar, ofwel 32,14 miljard euro via zijn technologiebedrijf Tencent.

Ma Huateng was niet altijd zo rijk. Op zijn allereerste job verdiende hij amper 176 dollar (152 euro) per maand. Hij werkte toen bij het bedrijf China Motion Telecom Development, waar hij software ontwikkelde. In 1998 richtte hij dan zijn eigen technologiebedrijf Tencent op. Hij deed dit samen met vier van zijn oud-klasgenoten. Het eerste product van dit bedrijf kwam er een jaar later in 1999. OICQ, kort voor Open ICQ, is geïnspireerd op ICQ, een programma dat al ontwikkeld werd in 1996 in Israël. ICQ was een van de pioniers op het vlak van online messenging. ICQ richtte zich vooral op de Amerikaanse markt, maar OICQ wilde het alternatief bieden voor de Chinese markt. Ma Huateng heeft nooit ontkent dat het idee voor OICQ eigenlijk uit Israël kwam. In een interview met China Daily in 2008 zei hij daarover het volgende. “Als ik verder kon kijken, was dat door op de schouders van reuzen te staan.” Hiermee quote hij Isaac Newton, maar komt hij er dus ook voor uit dat hij de inspiratie voor OICQ haalde bij ICQ. OICQ bereikte in minder dan een jaar tijd als een gebruikersaantal van een miljoen. 

In 1998 nam America Online (AOL) ICQ over en zij lieten het er niet bij. AOL spande een rechtszaak aan tegen OICQ. Deze ging vooral over de naam, die wel heel sterk leek op die van ICQ. Ma besliste in 2000 daarom om de naam van OICQ te veranderen naar QQ. In 2004 lanceerde Tencent een online gameplatform en begon het ook met de verkoop van virtuele goederen in deze games. In 2005 kwam Tencent op de proppen met de online retailing website Paipai.com, waarmee het de concurrentie wilde aangaan met Alibaba.com, de online retailer van Jack Ma. in 2011 volgde Weixin, een berichten-app die je kan vergelijken met WhatsApp. Hoewel WhatsApp in ons land gebruikelijker is, is Weixin toch de grootste berichten-app ter wereld. 48 procent van het totale aantal internetgebruikers maakt hier namelijk gebruik van. Nog later voegde Tencent online games als Legend of Yulong en Legend of Xuanyuan toe aan z’n portefeuille, waardoor Tencent z’n winst zag stijgen tot 5,1 miljard dollar (4,4 miljard euro). Sinds kort heeft Tencent ook aandelen in Snapchat (12 procent) en Spotify (10 procent) verworven. 

Ma Huateng is ook politiek actief. Zo zetelt hij in het twaalfde Nationaal Volkscongres. Toch heeft hij geen  al te beste relatie met de Chinese overheid. China staat er namelijk voor bekend om een heel streng privacybeleid te hanteren, waarmee sociale media en online chatprogramma’s moeilijk te verzoenen zijn. 

22. Sheldon Adelson (Verenigde Staten)

Vermogen: 37,6 miljard dollar (32,48 miljard euro)

Op de 22ste plaats staat Sheldon Adelson. Een selfmade billionaire die z’n fortuin van 37,6 miljard dollar, ofwel 32,48 miljard euro) bij elkaar spaarde in de vastgoedindustrie, waar bij verschillende hotels en casino’s in z’n bezit heeft.

Sheldon Adelson werd niet rijk geboren, zijn familie behoorde tot de lagere middenklasse. Bovendien waren het immigranten, want de roots van z’n vader lagen in Oekraïne en Litouwen, zijn moeder was een Britse. Sheldons vader werkte als taxichauffeur en zijn moeder had een kleine breiwinkel. Maar de jonge Sheldon had het ondernemen in z’n bloed, want al op z’n twaalfde begon hij met te investeren. Hij leende toen 200 dollar (171 euro) van zijn oom. Daarmee kocht hij een toelating om op zijn eigen houtje kranten te verkopen. Toen hij zestien jaar oud was leende hij opnieuw geld bij zijn oom, deze keer iets meer, namelijk 10.000 dollar (8.550 euro) en richtte hij z’n eerste echte bedrijfje op. Hiermee verkocht hij snoepautomaten. Toen zijn studies faalden, ging hij aan de slag bij het leger. Maar ondernemen bleef zijn passie, dus stortte hij zich na zijn periode in het leger opnieuw op het ondernemen. Hij richte een bedrijf op dat kits met toiletgerief verkocht. Niet veel later volgde zijn eerste echte onderneming: De-Ice-It, waarmee hij, zoals de naam al doet vermoeden, antivries verkocht. In de jaren 60 volgende een bedrijf in chartertours. Via al deze kleine bedrijfjes had Adelson op z’n 30ste al een miljoen dollar in z’n bezit. (Lees hier meer over miljardairs die niet rijk geboren werden.) Over zijn enorme hoeveelheid kleine ondernemingen zei Sheldon Adelson het volgende: “Een ondernemer is geboren met de mentaliteit om risico’s te nemen, maar er zijn natuurlijk nog een paar belangrijke karaktertrekken: moed, zelfvertrouwen, en bovenal zelfs wanneer je valt, leren van je fouten en opnieuw rechtkruipen en opnieuw beginnen”.

Op dit moment staat Adelson vooral bekend als de man achter Las Vegas Sands Corporation, een bedrijf met verschillende luxehotels en casino’s. In 1988 nam Adelson het Sands Hotel en Casino over. Vanuit dat ene hotel/casino wist hij een conglomeraat uit te bouwen met tientallen hotels, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in China en Singapore. Naast deze hotels en casino’s heeft hij ook twee kranten in  z’n bezit: het Israëlische Israel Hayom en het Amerikaanse Las Vegas Review-Journal

21. Xu Jiayin (China)

Vermogen: 38,1 miljard dollar (32,92 miljard euro)

Xu Jiayin is de op één na rijkste Chinees en staat op deze lijst op de 21ste plaats. Xu Jiayin is ook bekend onder zijn  Kantonese naam Hui Ka Yan. Xu Jiayin is actief in de vastgoedsector, waar hij met zijn Evergrande Group een vermogen van 38,1 miljard dollar (32,92 miljard euro) bij elkaar wist te sparen. 

Xu Jiayin richtte de vastgoedgroep Hengda Group op in 1996, die onder de latere naam Evergrande Group wist uit te groeien tot de op één na grootste vastgoedgroep van China. De Evergrande Group heeft ook belangen in de sport. Xu Jiayin kocht in 2010 de voetbalploeg Guangzhou F.C., die sinds dan luistert naar de naam Guangzhou Evergrande F.C.. Door de investeringen van Xu Jiayin in verschillende topspelers kon hij de prestigieuze Aziatische competitie AFC Champions League winnen. Dat is de Aziatische variant van de Champions League. Verder heeft de Evergrande Group ook een mineraalbron, een bedrijf dat zonnepanelen produceert, een varkenshouderij, een landbouwbedrijf en een producent van flesvoeding voor baby’s in handen. Het mag dus duidelijk zijn dat het een gevarieerde groep is. 

20. Jack Ma (China)

Vermogen: 38,2 miljard dollar (33 miljard euro)

Op de twintigste plaats in de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld staat de rijkste man van China, Jack Ma. Jack Ma, geboren als Ma Yun, richtte in 1999 de online retailer Alibaba op, die uitgroeide tot de grootste online retailer van China. (Lees hier meer over Alibaba.)

Jack Ma werd dus niet geboren met de internationaal klinkende naam ‘Jack’. Zijn officiële naam is Ma Yun. Ma leerde al op jonge leeftijd Engels via een pennenvriend. Deze vond zijn Chinese naam te moeilijk en noemde hem daarom Jack. En zo nam Ma, die altijd al gefascineerd was door de Engelse taal, deze naam aan.

Jack Ma was absoluut geen zondagskind. Hij had het enorm moeilijk om binnen te geraken aan de Chinese universiteit van Hangzhou. Om aan deze universiteit te studeren moest je namelijk slagen voor een toelatingsexamen. Dat examen kon je maar één keer per jaar afleggen en het kostte Ma uiteindelijk vier pogingen, en dus ook vier jaar tijd, om hierin te slagen. Nadat hij deze studies kon afronden, had hij het enorm moeilijk om een job te vinden. Jack Ma solliciteerde bij maar liefst 30 verschillende bedrijven, maar hij werd telkens geweigerd. De politie, fastfoodketen KFC, overal werd zijn kandidatuur geweigerd. 

Na zijn falende pogingen om aan een job te geraken, probeerde hij een extra diploma te halen aan de Harvard Business School, maar ook daar werd hij tien keer geweigerd. Jack Ma hoorde voor het eerst over het internet in 1994. Een jaar later hielpen zijn Amerikaanse vrienden hem kennis te maken met het internet. Omdat hij op het internet maar weinig informatie kon vinden over zijn thuisland China, besliste hij om zelf een website te maken over zijn land. Op de dag dat deze website online ging, werd Ma al meteen gecontacteerd door heel wat verschillende investeerders. En dat was voor Jack Ma het signaal dat het internet de toekomst was en dat hij zijn professionele carrière hierop moest baseren.

Samen met zijn echtgenote en een vriend verzamelde Jack Ma 20.000 dollar (17.213 euro), waarmee hij zijn eerste eigen bedrijf oprichtte, genaamd China Yellow Pages. Met dit bedrijf maakte hij, naar analogie met wat wij kennen als de Gouden Gids, websites voor verschillende bedrijven. Met dit bedrijf verzamelde Jack Ma op drie jaar tijd al meer dan 800.000 dollar (688.500 euro). Maar in 1999 kwam hij op de proppen met de website die van hem een miljardair maakte: Alibaba. In de eerste plaats was Alibaba een business-to-business marktplaats, maar het groeide nadien uit tot de grootste online retailer in een van de grootste markten ter wereld, China. 

Jack Ma is tot op heden CEO van Alibaba, maar hij heeft laten weten dat hij een stap opzij zal zetten. Vanaf volgend jaar zal hij opgevolgd worden door Daniel Zhang. Jack Ma wil zich zelf meer focussen op filantropie en onderwijs. 

19. Steve Ballmer (Verenigde Staten)

Vermogen: 43,5 miljard dollar (37,58 miljard euro)

18. S. Robson Walton (Verenigde Staten)

Vermogen: 44,9 miljard dollar (38,79 miljard euro)

17. Alice Walton (Verenigde Staten)

Vermogen: 44,9 miljard dollar (38,79 miljard euro)

16. Jim Walton (Verenigde Staten)

Vermogen: 45,2 miljard dollar (39,05 miljard euro)

15. Francoise Bettencourt Meyers (Frankrijk)

Vermogen: 47,3 miljard dollar (40,86 miljard euro)

14. Mukesh Ambani (India)

Vermogen: 49,3 miljard dollar (42,59 miljard euro)

Op de veertiende plaats staat de rijkste man van Azië, Mukesh Ambani. De Indische Ambani, die bijgevolg dus ook de rijkste man van India is, is de directeur van Reliance Industries Ltd., een bedrijf in petrochemie, olie en gas.  

Reliances Industries werd in de jaren 60 opgericht door Dhirubhai Ambani, de vader van Mukesh. Toen luisterde het bedrijf nog  naar de naam Reliance Commercial Corporation en focuste zich op polyester. Gedurende de jaren 60 en 70 evolueerde het bedrijf tot een van de grootste textielbedrijven van het land. In 1981 ging Mukesh aan de slag bij het bedrijf van zijn vader. Hij zette daarvoor zijn studies aan de universiteit stop. Mukesh Ambani kreeg al snel zijn eigen verantwoordelijkheden binnen Reliances Industries. Zo richtte hij Reliance Infocomm Ltd. op, dat zich richt op informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Sinds het overlijden van zijn vader in 2002 is het volledige bedrijf in handen van Mukesh Ambani, waardoor hij dus de rijkste man van India is. Ambani is niet te bescheiden om te tonen dat hij veel geld heeft. Zo liet hij een tijd terug een ‘villa’ bouwen van veertien etages. In dit flatgebouw zou hij wonen samen met zijn gezin en zijn – hou je vast – 200 personeelsleden. De bouw van deze villa kostte hem uiteindelijk een miljard dollar (859 miljoen euro), maar hij wilde er niet in wonen. Er viel namelijk niet genoeg licht binnen langs de oostzijde, wat volgens de Indiase leer Vastu Shastra ongeluk zou brengen. 

12. Charles en David Koch (Verenigde Staten)

Vermogen: 53,4 miljard dollar (46,13 miljard euro)

Op de twaalfde plaats in de lijst met de 50  rijkste mensen ter wereld vinden we een ex aequo tussen de broers Charles en David Koch. Zij bezitten allebei 42 procent van  de aandelen van het bedrijf Koch Industries, waardoor hun vermogen dus exact even groot is. Charles is op dit moment nog steeds co-eigenaar en CEO van Koch Industries, David is, omwille van gezondheidsredenen, sinds kort Director Emeritus.

Fred C. Koch, de vader van Charles en David Koch, richtte in 1925 Koch Industries op. Een bedrijf dat aanvankelijk focuste op de olie-industrie, maar z’n interesseveld doorheen de jaren verruimde naar chemie, handel en andere investeringen. Toen Fred C. Koch op pensioenleeftijd kwam, moest hij z’n bedrijf overdragen. Fred C. Koch had in totaal vier zonen. De oudste zoon is Frederick (1933), dan is er Charles (1935) en tot slot de tweeling David en Bill (1940). Al deze zonen stonden natuurlijk te springen om miljardenbedrijf van hun vader over te nemen. Er vormden zich twee kampen, enerzijds Charles en David, anderzijds Frederick en Bill. Na jaren van rechtszaken kochten Charles en David hun broers uit voor 25 miljoen dollar (21,29 miljoen euro). En kwam Koch Industries dus volledig in hun handen terecht. 

David Koch, de jongste van de gebroeders Koch, had in het verleden ook ambities in de politiek. In 1980 kwam hij op als vice-president voor de Libertarische Partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn broer Charles steunde in het verleden ook diezelfde Libertarische Partij, maar hij verschoof zijn politiek kompas naar de rechterzijde. Zo zou Charles Koch al bijna 100 miljoen dollar, goed voor 85 miljoen euro, gedoneerd hebben aan de Republikeinse Partij, zijnde in anonieme giften. 

In 1992 werd David Koch getroffen door prostaatkanker. Op verschillende manieren werd er geprobeerd om de kwaadaardige cellen te elimineren, maar de ziekte bleef terugkomen, daardoor heeft David ontslag moeten nemen als vice-president van Koch Industries. Zijn eigen ervaringen met kanker en de moeilijkheden die hij ondervond om van de ziekte af te geraken inspireerden hem om verschillende investeringen te doen in medisch onderzoek. 

11. Michael Bloomberg (Verenigde Staten)

Vermogen: 53,6 miljard dollar (46,30 miljard euro)

De Amerikaan Michael Bloomberg valt nét buiten de top 10 van de rijkste mensen ter wereld. Hij is de oprichter en huidige CEO van Bloomberg. Het verhaal van Michael Bloomberg is er een waarin een groot verlies omgezet kon worden in een immens succes. Bloomberg begon zijn carrière namelijk bij Salomon Brothers, een investeringsbank. Toen dit bedrijf in 1981 nieuwe eigenaars kreeg, werd Bloomberg ontslagen. Maar omdat een een vennoot was, kreeg hij een mooie premie van 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro). Bloomberg gebruikte dit bedrag om zijn eigen bedrijf op te richten, Innovative Market Systems. Met dit bedrijf bood hij kwalitatieve informatie aan aan investeerders op Wall Street, in de vorm van grafieken en andere technologische hoogstandjes. Later groeide het bedrijf uit tot het multimediale merk Bloomberg zoals we dat vandaag de dag kennen. Bloomberg is een mediabedrijf dat zich voornamelijk focust op nieuws uit de financiële wereld. 

Net als verschillende anderen op deze lijst is ook Bloomberg politiek actief geweest. Zo was hij van 2002 tot 2013 de burgemeester van New York. Tijdens zijn eerste twee termijnen was Bloomberg lid van de Republikeinse Partij. In 2007 verliet hij deze partij, maar hij bleef wel burgemeester, waardoor de republikeinen hun meerderheid op slag kwijt waren. In 2009 kwam hij als onafhankelijke kandidaat op. Hij wist toen voor de derde keer burgemeester te worden. Aan die verkiezing ging een controversiële stemming vooraf. Want tot dat moment was het verboden om meer dan twee termijnen onafgebroken in functie te blijven. Voor Bloomberg werd de limiet voor het aantal jaren als burgemeester opgetrokken tot twaalf, maar in 2010 werd dit alweer teruggeschroefd en kon je opnieuw maximum twee termijnen, en dus acht jaar, burgemeester van New York blijven. 

Hoewel Bloomberg dus aanvankelijk lid was van de Republikeinse Partij, zijn die banden met de partij nu volledig doorbroken. Bloomberg reageerde namelijk hard op Donald Trump toen die uit het Klimaatakkoord van Parijs stapte. Hij zei toen dat “we als Amerikanen allemaal de verantwoordelijkheid dragen als de overheid het niet doet.” Bovendien heeft Bloomberg al aangegeven dat hij bij de komende presidentsverkiezingen van 2020 wil opkomen voor de demoraten om zo Trump zijn tweede termijn als president wil ontnemen. 

Michael Bloomberg heeft een one-dollar salary, wat inhoudt dat hij op jaarbasis maar één dollar verdient als salaris. Maar als je over meer dan 50 miljard dollar beschikt, is dat natuurlijk niet zo’n grote opoffering. 

10. Sergey Brin (Verenigde Staten)

Vermogen: 54,5 miljard dollar (47,08 miljard euro)

We openen de top 10 van rijkste mensen ter wereld met Sergey Brin, een van de mannen achter Google. Sergey Brin werd geboren in Moskou in Rusland. Toen hij zes jaar oud was verhuisde hij met zijn  gezin naar de Verenigde Staten. Hij studeerde daar aan de universiteit van Stanford waar hij Larry Page leerde kennen. Samen richtten de twee Google op, de zoeksite waarmee ze hun imperium wat tientallen miljarden waard is verzamelden. 

Sergey Brin en Larry Page leerden elkaar kennen op de oriëntatiedagen van de universiteit. Nadat ze ontdekten dat ze veel verschillende standpunten hebben, begonnen ze meer met elkaar te praten en groeiden ze uiteindelijk uit tot hechte vrienden en naar eigen zeggen zelfs “intellectuele soulmates”. Ze bedachten samen het idee voor een zoekmachine. In 1996 ging ‘BackRub‘ live. Dit was de eerste versie van de zoekmachine die we nu kennen als Google. (Meer over Google, vind je hier.) Sergey en Larry werkten samen het algoritme uit, dat ze PageRank noemden, volgens dit algoritme wordt bepaald welke pagina’s bovenaan verschijnen bij een zoekopdracht. 

BackRub werd na een jaar omgedoopt tot Google, deze naam komt van ‘googol’. Dat is het enorme cijfer dat bestaat uit één 1 met daarachter 100 nullen. Ondertussen gaat Google veel verder dan enkel de zoekmachine. Denk maar aan de browser Google Chrome, het mobiele operatiesysteem Android, Chromebooks, de Pixel-smartphone, de videowebsite YouTube, … Al deze activiteiten worden ondergebracht in het moederbedrijf Alphabet Inc.. Alphabet is op dit moment een immens imperium dat zelfs het op één na waardevolste bedrijf ter wereld is. Het moet daarbij enkel Apple voor zich laten. Sergey Brin is de directeur van Alphabet Inc..

Naast Alphabet heeft Brin ook nog belangen in andere bedrijven in zeer uiteenlopende sectoren. Zo investeerde hij een grote som in de elektrische wagens van Tesla, maar heeft hij ook al 4,5 miljoen dollar (3,84 miljoen euro) geïnvesteerd in Space Adventures, een bedrijf dat zich bezighoudt met ruimtetoerisme. Brin heeft ook samen met Larry Page Google.org opgericht, dat is de filantropische tak van Google, waarmee ze vooral investeren in projecten voor alternatieve en hernieuwbare energie. Ook Brin geeft zichzelf jaarlijks amper één dollar als loon.

9. Larry Page (Verenigde Staten)

Vermogen: 55,9 miljard dollar (48,29 miljard euro)

Op de negende plaats in de top 50 van rijkste mensen ter wereld staat Larry Page, de tweede oprichter van Google. Larry Page, voluit Lawrence Page, studeerde eerst computertechniek. Tijdens zijn studies kon hij een werkende printer maken uit LEGO-blokjes. In zijn daaropvolgende master aan de universiteit van Stanford leerde hij Sergey Brin kennen met wie hij samen de fundamenten legde voor wat nu Google is. 

Sinds 2015 worden alle activiteiten van Google, die dus veel verder gaan dan enkel de zoekmachine ondergebracht in het moederbedrijf Alphabet Inc.. Van dit bedrijf is Larry Page tot op de dag van vandaag CEO, zijn businesspartner Sergey Brin is directeur, wat verklaart waarom Page dus een plaatsje hoger staat op deze ranking dan Brin. Larry Page klopt zo af op een vermogen van 55,9 miljard dollar (47,64 miljard euro), Sergey Brin heeft op zijn beurt een vermogen van ‘maar’ 54,5 miljard dollar (46,43 miljard euro). 

Alphabet is dus het moederbedrijf van Google, waaronder naast de zoekmachine ook alle andere activiteiten van Page en Brin worden ondergebracht. Google speelt een belangrijke rol in de internetwereld, want naast de nummer één zoekmachine bezit het bedrijf natuurlijk ook de populaire browser Google Chrome. Naast de browser zijn er ook Google Maps, Google Drive, Google Calendar, enz … Maar naast deze functies zet Google ook sterk in op de smartphonewereld. Zo heeft het uiteraard het besturingssysteem Android onder z’n vleugels en brengt het ook zelf toestellen uit onder de naam Pixel. Verder heeft Google ook enkele belangrijke overnames gedaan, de bekendste daarvan is ongetwijfeld YouTube, maar Google heeft ook de GPS-app Waze en Nest Lab, wat zich specialiseert in home systems. Google zet namelijk sterk in op slim wonen via Google Home. Op dit moment heeft Alphabet Inc. een marktwaarde van maar liefst 825,7 miljard dollar (702,67 miljard euro). 

Larry Page investeerde onlangs nog 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) in een bedrijf dat vliegende auto’s wil ontwikkelen. (Meer daarover vind je hier.) Ook hij behoort tot de one-dollar salary-club en laat zich dus  jaarlijks maar één dollar uitbetalen per jaar. 

8. Larry Ellison (Verenigde Staten)

Vermogen: 59,2 miljard dollar (51,14 miljard euro)

Plaats acht op deze lijst met de rijkste mensen ter wereld is weggelegd voor een andere Larry, Larry Ellison. Hij is de medeoprichter van Oracle, een softwarebedrijf. 

In de jaren 70 werkte Ellison bij Amplex Corporation waar hij een database moest opstellen voor de CIA. Hij doopte deze database ‘Oracle’.  In 1977 begon hij z’n eigen bedrijf, Software Development Laboratories (SDL), dat hij in 1982 hernoemde tot Oracle System Corporation, naar zijn belangrijkste product, de Oracle Database. Larry Ellison is vandaag nog steeds CEO bij Oracle Corporation, het bedrijf waaraan hij zijn fortuin van 59,2 miljard dollar (51,14 miljard euro) te danken heeft. Larry Ellison is ook een tijdje directeur geweest bij Apple. Dit was van 1997 tot 2002, toen Apple nog luisterde naar de naam Apple Computer. Ellison was namelijk een van de beste vrienden van Steve Jobs, die ook de foto’s nam op zijn vierde huwelijk. 

Larry Ellison verplicht zichzelf ertoe een groot deel van zijn fortuin af te staan aan het goede doel. Hij is zo een van de leden van The Giving Pledge van Bill Gates. In The Giving Pledge verzamelen verschillende miljardairs om zo een groot deel van hun gezamenlijke fortuin te schenken aan verscheidene goede doelen. Over zijn filantropische bijdragen zegt Ellison het volgende: “Vele jaren geleden heb ik al mijn bezit virtueel in een fonds gestoken met de bedoeling om minstens 95 procent van mijn rijkdom aan het goede doel te schenken. Ik heb al honderden miljoenen dollars geschonken aan medisch onderzoek en onderwijs en ik zal op termijn nog miljarden geven.”

Hoewel Ellison miljarden wil schenken aan het goede doel, leeft hij met de rest van zijn fortuin een waar luxeleven. Zo woont hij in een mansion van 110 miljoen dollar (93,6 miljoen euro) en beschikt hij daarnaast nog over meer dan 10 andere luxevilla’s. (Meer over de huizen van Larry Ellison, lees je hier.) Verder heeft hij ook verschillende luxejachts en kocht hij voor een paar honderd miljoen dollar in 2012 98 procent van  het Hawaïaanse eiland Lanai. Van een luxueus buitenverblijf gesproken. 

7. Carlos Slim Helu (Mexico)

Vermogen: 64,9 miljard dollar (56,06 miljard euro)

6. Mark Zuckerberg (Verenigde Staten)

Vermogen: 65,8 miljard dollar (56,84 miljard euro)

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook valt met zijn 65,8 miljard dollar (56,84 miljard euro) net buiten de top 5 op de lijst met de vijftig rijkste mensen ter wereld. Doordat hij amper 34 jaar oud is, mag hij zich wel de jongste man op deze lijst noemen. 

Zuckerberg richtte in 2004 Facebook op. Al was het niet meteen de socialenetwerksite zoals we die nu kennen. In het najaar van 2003 maakte Mark Zuckerberg een spelletje, Facemash, in dit spel moest je kiezen tussen twee foto’s van mensen die studeren aan de Harvard University wie van de twee knapper was. Later groeide dit uit tot een sociaal netwerk voor de studenten van de Harvard University en doopte hij de site ook om tot ‘TheFacebook’. Die naam kwam van de zogenaamde ‘Face Books’ die Zuckerberg bijhield. In deze boeken bewaarde Zuckerberg de namen van iedereen met wie hij ooit op kot had gezeten, vergezeld van een foto. Op 4 februari 2014 maakte Mark Zuckerberg de website publiek. Zes dagen later beschuldigden Divya Narendra en de tweeling Cameron en Tyler Winklevoss hem er al van het idee voor ‘TheFacebook’ gestolen te hebben van hen. Zij werkten namelijk aan een eigen sociaal netwerk voor studenten van  Harvard genaamd HarvardConnection.com. Ze hadden Zuckerberg om hulp gevraagd om deze website verder uit te werken, wat Zuckerberg ook deed, om dus nadien met een wel heel gelijkaardige website op de proppen te komen. De Winklevoss-tweeling sleurde Zuckerberg voor de rechter en won uiteindelijk de zaak waardoor ze 65 miljoen dollar (55,33 miljoen euro). De tweeling investeerde dit bedrag al heel vroeg in bitcoin en werden allereerste bitcoin miljardairs. (Meer weten over bitcoin? Kijk dan hier.)

Het immense bedrag dat Zuckerberg uiteindelijk moest betalen aan de Winklevoss-tweeling is maar een fractie van wat Facebook op dit moment waard is. Op dit moment heeft Facebook namelijk een marktwaarde van maar liefst 485,25 miljard dollar (412,84 miljard euro). Dit mede door investeringen in onder andere WhatsApp en Instagram. 

Mark Zuckerberg en zijn vrouw, Priscilla Chan, willen 99 procent van hun totale vermogen afstaan aan het goede doel. Op dit moment hebben ze al meer dan een miljard dollar (850 miljoen euro) geschonken. 

Zuckerberg kwam de laatste maanden in opspraak. Klokkenluiders vanuit Cambridge Analytica gaven aan dat ze er tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in slaagden om dankzij de slechte beveiliging van Facebook de stemming te beïnvloeden. Hierdoor moest Zuckerberg zich verantwoorden in het Amerikaanse Congres en het Europese Parlement. (Meer over deze zittingen, lees je hier.)

5. Amancio Ortega (Spanje)

Vermogen: 66 miljard dollar (57,01 miljard euro)

4. Bernard Arnault (Frankrijk)

Vermogen: 81,3 miljard dollar (70,23 miljard euro)

3. Warren Buffett (Verenigde Staten)

Vermogen: 86,7 miljard dollar (74,9 miljard euro)

Van de jongste miljardair in deze reeks, gaan we naar de oudste. Het brons in de top 10 van de rijkste Amerikanen is voor Warren Buffett. Buffett was al van op heel jonge leeftijd bezeten door het idee van geld verdienen en steenrijk worden. Hij deed zijn eerste belegging toen hij amper 11 jaar oud was. (Lees hier nog enkele weetjes over Buffett.) Toen investeerde hij het geld dat gij verdiend had als krantenjongen en deur-aan-deurverkoper in de oliemaatschappij Cities Service Company. Enkele jaren later investeerde hij in het textielbedrijf Berkshire Hathaway en het is dat bedrijf dat hem rijk maakte. (Meer over het leven van Warren Buffett, lees je in zijn biografie, ‘The Snowball’.)

Via slimme investeringen met Berkshire Hathaway wist Buffett uit te groeien tot een van de rijkste mensen ter wereld. Zo investeerde hij in 400 miljoen aandelen van The Coca-Cola Company, waarvan hij zo met 11 procent de grootste individuele aandeelhouder is. Verder heeft hij ook belangrijke aandelen in Kraft Foods, Wells Fargo, American Express, IBM en de Britse supermarktketen Tesco. 

Opvallend is dat Buffett in 2012 een wetsvoorstel opperde bij toenmalig president van de Verenigde Staten Barack Obama. Hij riep daarbij op om miljonairs, waaronder dus ook hijzelf, meer te belasten. Het voorstel, dat in de pers de toepasselijke bijnaam ‘Buffet rule’ kreeg, werd door Obama voorgedragen in de senaat, maar werd daar uiteindelijk verworpen. (Meer over Buffett en zijn vraag om belastingverhoging voor miljonairs, lees je hier.)

2. Bill Gates (Verenigde Staten)

Vermogen: 95,7 miljard dollar (82,67 miljard euro)

Op de tweede plaats in de lijst met de rijkste Amerikanen, komen we Bill Gates tegen. De man achter Microsoft was lange tijd de rijkste nog levende man ter wereld, maar moest die titel recentelijk afgeven aan de nummer één op deze lijst. Bill Gates is overigens een van de twee mensen die nog in leven zijn die te vinden zijn op de lijst van de 10 rijkste mensen aller tijden. (De volledige top 10 van de rijkste mensen aller tijden, vind je hier.

Bill Gates heeft momenteel een vermogen van maar liefst 91,8 miljard dollar (79 miljard euro). Dit astrologische bedrag heeft Gates natuurlijk te danken aan zijn bedrijf Microsoft, dat hij in 1975 oprichtte samen met Paul Allen, die met een vermogen van 20 miljard dollar (17 miljard euro) op de 24ste plaats staat op de lijst van rijkste Amerikanen en daarom dus niet in deze lijst terug te vinden is. 

Gates is tegenwoordig niet meer actief als CEO van Microsoft. Hij gaf die titel door aan Satya Nadella in 2014. Nu is Gates nog steeds verbonden aan Microsoft als technologisch adviseur. Microsoft is tot op heden een van de meest invloedrijke en waardevolle bedrijven ter wereld. Op het moment van schrijven is het softwarebedrijf 749,42 miljard dollar waard, wat zoveel is als 647 miljard euro. 

Van de volledige lijst is Bill Gates waarschijnlijk een van de meest vrijgevige miljardairs. Hij nam zich voor om 95 procent van zijn fortuin te schenken aan het goede doel en is daar al goed voor bezig. Gates schenkt jaarlijks namelijk zo’n 4 miljard aan goede doelen die zich inzetten om een einde te maken aan kindersterfte, vaccinaties verspreiden en de toegang tot onderwijs proberen te vergemakkelijken. Dit doet hij via zijn eigen organisatie, de Bill and Melinda Gates Foundation, alsook de organisatie die hij samen met Warren Buffett (de derde rijkste Amerikaan) heeft opgericht. In 2010 richtten de twee miljardairs namelijk The Giving Pledge op. In die organisatie wil Bill Gates, samen met een hele hoop andere miljardairs, waaronder grote namen als Tim Cook en Elon Musk, de krachten bundelen. Het totale vermogen van de leden The Giving Pledge ligt momenteel op een hallucinante 731 miljard dollar (631 miljard euro). Samen hebben deze miljonairs en miljardairs al 365 miljard dollar (315 miljard euro) ingezameld, bijna de helft van hun totale vermogen dus. Dit komt omdat Bill Gates de ‘pledgers’ aanmoedigt om de helft van hun fortuin in het fonds te storten. Dit is geen verplichting, maar de meesten komen dit dus wel na. 

1. Jeff Bezos (Verenigde Staten)

Vermogen: 164,7 miljard dollar (142,29 miljard euro)

Jeff Bezos is de rijkste Amerikaan ter wereld en bij uitbreiding is hij ook de rijkste mens ter wereld. (Hoe Bezos de rijkste man ter wereld werd, lees je hier.) Bezos is, naast Bill Gates, tevens de enige nog levende man die het tot de top 10 rijkste mensen ter wereld aller tijden wist te schoppen. (De rest van de top 10 rijkste mensen aller tijden, vind je hier.

Jeff Bezos beschikt over een vermogen van 137 miljard dollar (118 miljard euro), een bedrag dat hij bij elkaar verdiende via zijn bedrijf Amazon. (Hier vind je interessante weetjes over Amazon.) Bezos richtte Amazon op in 1994, toen nog als een online boekenwinkel. Hij had initieel niet al te veel geloof in het succes van zijn bedrijf en waarschuwde mogelijke investeerders dat Amazon volgens hem maar een kans van 30 procent had om het te maken en dus naar alle waarschijnlijkheid volledig bankroet zou gaan. 

Tot op de dag van vandaag is Amazon een van de populairste retailers ter wereld. Bovendien wordt Amazon momenteel gezien als het op twee na meest invloedrijke bedrijf ter wereld. Daarvoor moet het enkel Apple en Alphabet Inc., het bedrijf achter Google, voor zich laten. 

Bezos heeft ook een ander bedrijf, Blue Origin. Het bedrijf, dat Bezos in 2000 oprichtte, zet in op ruimtetoerisme. Jeff Bezos wil namelijk toeristische ruimtereizen aanbieden aan het grote publiek. (Hier lees je meer over de plannen voor ruimtetoerisme van Bezos.) Hij zette later ook in op de mediawereld door de krant The Washington Post over te nemen. Voor deze krant betaalde Bezos 250 miljoen dollar (216 miljoen euro). Ook Bezos heeft al ettelijke miljoenen geïnvesteerd in goede doelen. (Lees hier meer over de verschillende investeringen van Jeff Bezos.)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.