Poetins Tsjetsjeense pitbull wil eigen huurlingenleger

Ramzan Kadyrov, de sterke man in de Russische deelstaat Tsjetsjenië, hintte op de creatie van een eigen huurlingenleger. Hij haalde zijn mosterd bij Jevgeni Prigozjin, zijn bondgenoot en de eigenaar van de privémilitie Wagner Group.

Waarom is dit belangrijk?

Binnen Rusland zijn verschillende groeperingen niet tevreden met de prestaties van het leger in Oekraïne. Onder hen bevinden zich ook Ramzan Kadyrov, de leider van de Tsjetsjeense Republiek, en Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. In Moskou wordt dan ook gevreesd voor een intern conflict, waarbij verschillende krijgsheren de macht zouden willen grijpen.

In het nieuws: Ramzan Kadyrov bekijkt zijn opties wanneer hij stopt als leider van Tsjetsjenië. Baas van een huurlingenleger lijkt dan alvast een optie.

  • Op zijn Telegramkanaal gooide de Tsjetsjeen met bloemetjes naar de Wagner Group en de eigenaar ervan, Jevgeni Prigozjin, voor hun “impressionante verwezenlijkingen” in Oekraïne. “We kunnen met zekerheid zeggen dat de Wagner Group zijn moed heeft getoond en een lijn trok onder de vraag of particuliere militaire bedrijven nodig zijn of niet”, zo schreef Kadyrov.
  • Nadien onthulde Kadyrov zijn eigen plannen: “Als mijn dienst aan de staat voltooid is, denk ik na om mijn vriend Jevgeni Prigozjin te bekampen en een eigen privémilitie op te richten.” De Tsjetsjeen heeft nu al een troep soldaten rond zich, de beruchte ‘Kadyrovieten’. Dit was de persoonlijke lijfwacht van zijn vader, Akhmad-Khadzhi Kadyrov, en dient nu ook voor diens zoon.
  • Leden van zijn lijfwacht bevinden zich ook in Oekraïne, waar ze meestrijden met het Russische leger. Verschillende eenheden vechten er al sinds 2014, na de ‘officiële’ invasie op 24 februari vorig jaar trokken nog eens duizenden Tsjetsjenen naar het front.
  • Met zijn nieuwe plan lijkt Kadyrov alvast een deel van zijn ambities op te bergen. Hij hintte eerder al op zijn einde als hoofd van de Tsjetsjeense Republiek. Om Kadyrov tevreden te houden, zou de Russische dictator hem tot hoofd van de Rosgvardiya, de Russische Nationale Garde, benoemen. Dit plan lijkt echter terug in de kast te zijn opgeborgen.

Onderliggend: Verliest Poetin zo een tweede sterke bondgenoot?

  • Het feit dat Kadyrov zich met zijn uitspraken op Telegram nog meer bij Prigozjin lijkt aan te sluiten, is een reden tot bezorgdheid in het Kremlin. Daar zien ze de populariteit en invloed van het duo liever zo snel mogelijk afnemen. Poetin vreest namelijk een staatsgreep door de privémilities, als zijn eigen leger blijft onderpresteren.
  • In dit kader weigert het Russische leger nog munitie te leveren aan de Wagner Group. Huurlingen plaatsten vorige week een noodkreet op Twitter, waarin ze het Kremlin opriepen om munitie te leveren. “Elke dag voeren we moeilijke gevechtstaken uit, waarmee we aanvalstroepen assisteren. Op dit moment zijn we volledig afgesloten van munitiebevoorrading”, zo vertellen de soldaten.
  • Poetin zou zelfs helemaal niet meer rekenen op de Wagner Group. The Daily Mail berichtte vorige week dat hij bevel zou hebben gegeven aan de privémilitie om het front te verlaten. Zij zouden vervangen worden door de gemobiliseerde Russen.

(mah)

Meer