De nieuwe logopedist is een videogame “jouw stem is de joystick”

Say It Labs maakt videogames voor mensen met spraakproblemen. CEO Erich Reiter legt Business AM Radio uit hoe het werkt.


Beluister hier het volledige interview met Erich Reiter

Waarom is dit belangrijk?

De bestaande revalidatietechnologie voor stem en spraak werkt tergend traag, merkte Reiter op. Hij zag een opportuniteit.
  • “Say It Labs is een bedrijf waar videospelletjes gemaakt worden voor mensen met spraakstoornissen. Dat kan stotteren zijn, mensen met articulatieproblemen of Parkinson. We gebruiken en maken onze eigen spraaktechnologie met artificiële intelligentie zodat het spel onafhankelijk gespeeld kan worden.“
  • Reiter had een achtergrond in spraaktechnologie. Toen twee vrienden van hem hun stem verloren merkte hij dat het klassieke revalidatieproces enorm traag verliep. Toen ging hij terug studeren voor logopedist, met de bedoeling om spraaktechnologie met logopedie te combineren.

Feedback

  • “Naar een logopedist ga je zo’n één keer in de week. Als je één keer in de week oefent ga je niet snel vooruit. Als je elke dag een beetje kan oefenen gaat dat veel sneller.”
  • “Het spel geeft meteen feedback. Als het goed is, ga je vooruit. Als het slecht is krijg je feedback waarom je fout was. Dezelfde feedback die een logopedist live zou geven, alleen kan je het elke dag doen in plaats van één keer in de week.”
  • Het bedrijf is een spin-off van Imec en van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “Het eerste product was een fluency spel voor mensen die stotteren. Dat is enkele maanden terug in Amerika gelanceerd. We zijn nu bezig met de Vlaamstalige versie die binnen enkele maanden op de markt komt.”
  • Het volgende spel is voor mensen met articulatieproblemen.

(fjc)

Meer