De Tsjetsjeense pitbull van Poetin: wie is Ramzan Kadyrov, die ruzie zoekt met Elona Musk?

Tsjetsjenië stuurde al 10.000 soldaten naar Oekraïne, om daar samen met de troepen van broodheer Vladimir Poetin te vechten tegen het verzet. De Tsjetsjenen staan echter bekend als bruten, die hun hand er niet voor omdraaien als er links en rechts burgerslachtoffers vallen. Het regime, al decennialang in handen van de Kadyrov’s, stimuleert dat zelfs.

Dat de Russische president Vladimir Poetin zelf niet gaat vechten in Oekraïne kon iedereen wel voorzien. Wie dat echter wel doet is Ramzan Kadyrov, het hoofd van de Tsjetsjeense Republiek. Of althans, dat zegt hij toch zelf op zijn favoriete medium Instagram, waar zijn miljoenen volgers hem work-outs zien doen, schieten met oorlogswapens of knuffelen of vechten met wilde dieren.

Kadyrov is geboren en getogen in Tsjetsjenië, en maakte beide Tsjetsjeense oorlogen van zeer dichtbij mee. Zijn vader Akhmad Kadyrov, vocht in de eerste Tsjetsjeense oorlog in 1994 mee aan de kant van de separatisten. Toen in 1995 de Tsjetsjeense republiek Ichkeria de onafhankelijkheid uitriep, werd Kadyrov Grootmoefti.

U-bocht

Toen kwam in 1999 de Tweede Tsjetsjeense oorlog, en besloot Kadyrov na enkele maanden een u-bocht in te zetten: hij vocht vanaf nu mee aan Russische zijde. Die beslissing, genomen uit zowel persoonlijke ambitie als wantrouwen tegen de staat van het Tsjetsjeense verzet, loonde dan ook snel: toen Rusland in 2000 de regio veroverde, werd Kadyrov “Hoofd van de Administratie”, een functie die later werd vervangen door “President van de Tsjetsjeense Republiek”.

In 2004 werd Akhmad Kadyrov slachtoffer van een bomaanslag in het Dynamo voetbalstadion in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Tien mensen vonden er de dood, waaronder Kadyrov en twee van zijn lijfwachten. Russisch president Vladimir Poetin deelde de dood van Kadyrov mee aan de natie, een innige knuffel met diens zoon Ramzan was onderdeel van het persmoment.

In 2007 werd Ramzan president van de Republiek. Zijn stijl van regeren kan omschreven worden in twee woorden, die recht tegenover “democratie en rechtsstaat” staan op het totalitaire spectrum: Kadyrov regeert met despotisme en repressie. Verschillende mensenrechtenorganisatie betichtten hem van martelingen, kidnappings, moorden, bedreigingen… Het hele palmares van een echte dictatoriale heerser dus.

Om de misdaden uit te voeren kan Kadyrov rekenen op zijn vaste kliekje, de Kadyrovsky. Die waren door vader Kadyrov opgericht als “Veiligheidsdienst van de president”, maar opereren meer als privéleger van Ramzan. Waar Tsjetsjeense burgers vroeger vooral schrik hadden van Islamitische terreurbewegingen, hebben de Kadyrovsky nu die rol ingenomen.

Geen homo’s in Tsjetsjenië

In 2017 ging Kadyrov nog een stapje verder, door zijn troepen een LGBT-zuivering te laten uitvoeren. Hoewel homoseksualiteit in Rusland legaal is, gelden er in de strenge Moslimrepubliek andere wetten. Poetin heeft de lokale leider zelf de macht gegeven om hun interpretatie van traditionele waarden te implementeren. De regio nam die kans met beide handen beet, en besloot homoseksualiteit strafbaar te maken: wie betrapt wordt, krijgt de eerste twee keer zweepslagen. De derde keer wordt gevolgd door een executie.

Zelf meent Kadyrov dat er allemaal niets waar is van die zuiveringen, en dat dat zelfs niet nodig zou zijn, aangezien “er geen homo’s wonen in Tsjetsjenië. Dat soort mensen wordt wel door hun eigen familie uitgemoord”. Honderden mensen die niet aan de traditionele man-vrouw/hetero-standaard voldeden, werden gearresteerd, gemarteld, en sommigen vonden zelfs de dood.

Oekraïne en Elona Musk

Die man, die zichzelf “de voetsoldaat van Poetin” noemt, heeft zijn Kadyrovsky (en bij uitbreiding iedere Tsjetsjeen) opgeroepen naar Oekraïne te trekken, om daarmee ten strijde te trekken met hun Russische broeders (die waar ze 20 jaar geleden tegen vochten). Hij kondigde ook in het lang en breed aan dat hij zelf naar daar zou trekken, om met zijn commandanten mee te vechten en te overleggen.

Dit laatste bleek echter een flagrante leugen te zijn. Anonymous Operations, een Twitteraccount dat de operaties en bezigheden van Anonymous deelt, gaf mee dat Kadyrov gewoon in Grozny verblijft. Iemand binnen Anonymous kon hem een sms sturen, waarbij gps-tracking werd meegestuurd. Van zodra Kadyrov het berichtverzoek accepteerde, kon de tegenpartij zien waar hij zich bevond.

Kadyrov kwam de afgelopen week echter vooral in het nieuws door zijn Twitterrel met Elon Musk, de CEO van autofabrikant Tesla. De Tsjestjeense krijgsheer gaf Musk de raad zich niet te meten met Vladimir Poetin, aangezien die hem in een onderling gevecht een stevig pak rammel zou geven. Daarna gaf hij Musk drie adressen van trainingscentra in Tsjetsjenië, waar hij zich kon voorbereiden op een gevecht, en noemde hij hem “Elona Musk”. Kadyrov sloot af met: “Je zal als een volledig nieuwe persoon terugkeren uit de Tsjetsjeense Republiek. Elona zal Elon worden”.

Musk zag er de grap wel van in, en veranderde zijn Twitternaam ook enkele uren in @ElonaMusk. Via Twitter stuurde hij ook een antwoord, bedoeld voor Kadyrov: “Dankjewel voor het aanbod, maar zo’n uitstekende training zou me te veel voordeel opleveren. Als hij (Poetin, red.) bang is om te vechten, wil ik gerust enkel mijn linkerhand gebruiken. Ik ben niet eens linkshandig. Elona”

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20