Rusland: “Homoseksualiteit is een politiek issue dat wordt opgedrongen door het Westen”

In landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie neemt de homohaat toe. Dat stelt Amnesty International vast na onderzoek in Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië. Amnesty wijt de toename aan de Russische invloed in de voormalige Sovjetrepublieken.

Volgens Amnesty international verspreiden de Russische autoriteiten en Russische media nu ook in voormalige Sovjetrepublieken doelbewust het idee dat de rechten van LHBT’ers westerse waarden zijn die de nationale veiligheid bedreigen.

Homoseksualiteit wordt gezien als een politiek issue dat is opgedrongen door het Westen. Daar stellen vooral nationalistische en religieuze organisaties, maar ook de overheden, zich tegen teweer.Activisten die opkomen voor homorechten zijn volgens Amnesty aangewezen op internationale steun, wat het beeld van westerse bemoeienis nog versterkt.

“Homopropaganda”

In andere voormalige Sovjetrepublieken dan die nu door Amnesty werden bekeken, is het geen haar beter. In Oezbekistan is homoseksualiteit nog strafbaar. En recent werd nog bekend dat mensen van de homobeweging in Tsjetsjenië zijn gemarteld. Net als in Rusland bestaat sinds vorig jaar ook in Wit-Rusland een wet tegen wat “homopropaganda” wordt genoemd. In Kirgizië ligt een wetsontwerp klaar om “het prijzen van niet-traditionele seksuele relaties” strafbaar te stellen. Ook in andere landen zijn dit soort wetten in de maak volgens Amnesty.

Azerbeidjan

Azerbeidjan staat ondertussen te boek als het gevaarlijkste land voor homoseksuelen. In Azerbeidzjan begon de overheid onlangs met “systematische en wijdverbreide” razzia’s tegen homoseksuelen en transgenders in de hoofdstad Bakoe. Homoseksualiteit is nochtans wettelijk gezien niet strafbaar in Azerbeidzjan. De autoriteiten van Azerbeidzjan ontkennen dat de acties specifiek gericht zijn op de LHBT-gemeenschap. “De arrestanten tonen bewust geen respect voor hun omgeving, irriteren andere burgers met hun gedrag. Ook pakt de politie alleen mensen op die volgens hen of volgens medische autoriteiten dragers zijn van infectieziekten”, luidt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20