Elon Musk mengt zich in de strijd tegen Rusland en levert Starlink-terminals aan Oekraïne

Elon Musk zei zaterdag op Twitter dat zijn SpaceX internetservice – Starlink – op dit moment in Oekraïne wordt gebruikt. Ook heeft Musk nog extra terminals naar het land verstuurd, waarmee hij het Oekraïense verzet wil helpen.

Op 26 februari richtte de Oekraïense vicepremier – Mykhailo Fedorov – zich via Twitter tot Tesla-CEO Elon Musk. “Terwijl jij probeert Mars te koloniseren, verovert Rusland Oekraïne. Terwijl jouw raketten succesvol vanuit de ruimte op aarde landen, vallen Russische raketten Oekraïense burgers aan. We vragen je om Oekraïne Starlink-terminals te leveren”, aldus de vicepremier.

Hier reageerde Musk niet veel later op door te zeggen dat het systeem nu geactiveerd is in Oekraïne en dat er terminals onderweg zijn naar het land. Starlink zal daarbij gratis te gebruiken zijn.

In een lage baan rond de aarde

De internetdienst van Starlink is een constellatie van verbonden satellieten die zich met een lage baan rond de aarde bewegen. De dienst is in theorie in staat om in grote delen van de wereld snel internet aan te bieden. Tot nu toe heeft SpaceX, eigenaar van Starlink, voor de internetdienst al meer dan 2.000 satellieten gelanceerd, maar het is de bedoeling om het aantal te verhogen naar 4.000.

Om een verbinding te maken met de internetdienst van Starlink, hebben klanten een speciale terminal nodig die het internetsignaal ontvangt. De internetdienst onderscheidt zich door het feit dat het geen traditionele infrastructuur – zoals bekabeling – nodig heeft. Hierdoor kan het moeilijk worden afgesneden of geblokkeerd. 

Nuttig in Oekraïne

Grote internetbedrijven, waaronder Netblocks, hebben het totale internetverkeer in het land drastisch zien dalen, waardoor Starlink een leegte lijkt op te vullen in het Oekraïense internetlandschap.

Momenteel is de dienst in de bètafase. Per maand kost een internetabonnement 100 dollar. De terminal zelf kost 500 dollar. Inmiddels heeft Starlink een klantenbestand van meer dan 145.000 gebruikers wereldwijd.

(lb)

Meer