Musks satellietnetwerk Starlink levert binnenkort overal internet

Tesla-baas Elon Musk verwacht met zijn satellietnetwerk Starlink binnenkort overal ter wereld breedbeeldinternet te kunnen aanbieden, behalve in de poolgebieden. Musk zegt dat het een kwestie van weken is. Dat zei hij in een videogesprek dat werd uitgezonden op het Mobile World Congress in Barcelona.

Musk wil duizenden Starlink-satellieten rond de aarde plaatsen om elke plek van internet te voorzien. Zo wil hij ook internet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden waar geen glasvezelnetwerken liggen. De enige uitzonderingen zullen de poolgebieden zijn.

Starlink heeft nu al meer dan 1.500 satellieten in de ruimte. Er worden telkens 60 satellieten per keer de ruimte ingestuurd. Dat geeft indrukwekkende beelden van een oplichtende stippellijn in de lucht.  

Starlink biedt al internet aan in meer dan tien landen. Ze hebben bijna zeventigduizend gebruikers. “Ik denk dat we op weg zijn naar een paar honderdduizend gebruikers. Mogelijk meer dan 500.000 gebruikers binnen de twaalf maanden”, zegt Musk.

Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schat de totale investeringskosten over meerdere jaren tussen de 20 – en 30 miljard dollar. Experts gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog jaren zal duren voor de dochteronderneming van SpaceX ook omzet zal draaien. 

Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen, maar het is nog maar de vraag of dit gaat lukken. Ook Amazon en Facebook werken aan internetsatellieten. Ook Apple kondigde al aan satellieten te willen gebruiken voor internet. (lb)

Lees ook: Dit Frans dorp wil niet weten van het Starlink-internet van Elon Musk

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20