Koers Dogecoin stijgt nadat Elon Musk en DOGE-ontwikkelaars pleiten voor goedkoper transactiesysteem

Het voorgestelde “proof of concept”-systeem zou transactiekosten via Dogecoin met 90 procent verlagen. “Dit is een belangrijke upgrade”, meent Musk. De Dogecoin-ontwikkelaars zullen wel eerst de steun van de mijners moeten verzilveren voor de upgrade doorgevoerd kan worden.

Elon Musk liet op 26 mei al weten dat hij op zoek was naar manieren om de ontwikkeling van de mememunt uit te breiden. De SpaceX/Tesla-baas en Dogecoin-ontwikkelaars hebben de laatste weken niet stilgezeten. Gisteren kwam Musk met zijn kersverse team van crypto-ontwikkelaars op de proppen met een voorstel voor een upgrade van de DOGE-munt.

Het nieuwe systeem zou volgens Musk de transactiekosten van de populaire meme-cryptomunt van 1 DOGE verlagen naar 0,1 DOGE, waardoor de digitale munt meer aantrekkelijk zou worden als waardig betaalmiddel.

Twee derde van de gemeenschap moet instappen

Voordat het plan kan uitgevoerd worden, moeten Musk en zijn team wel de mijners van Dogecoin zien te overtuigen. Om de delvers te overhalen, werd op dinsdag al een voorstelling van het nieuwe DOGE-systeem vertoont. Dat nieuwe systeem draait helemaal rond “proof of concept”, wat volgens Musk “een belangrijke verbetering” van de grapmunt zal zijn.

In tegenstelling tot “proof of work” (het systeem dat Bitcoin en Ethereum momenteel gebruiken) en “proof of stake” (het systeem dat Ethereum weldra zal handhaven), wordt via “proof of concept” nagegaan hoeveel potentieel de munt heeft als betaalmiddel op de markt voor er nieuwe munten kunnen worden gemijnd.

Verschillende Dogecoiners lijken enthousiast voor het plan van Musk. Zeker twee derde van de gebruikers zullen echter de upgrade moeten aanvaarden om de transactiekost van de munt te kunnen verlagen.

Het verschil met Bitcoin

Dogecoin is gebaseerd op de blockchain-code van Bitcoin maar er zijn wel enkele essentiële verschillen. Zo worden mijners van de munt op een andere manier beloond. Wie een Dogecoin-blok mijnt, krijgt 10.000 DOGE als beloning en transacties leveren voor mijners zo’n 20 tot 30 DOGE-munten op. Dat is een pak meer dan Bitcoinminers krijgen.

Dogecoin kent bovendien geen bijzonder grote markt voor vergoedingen, waardoor het competitiegehalte rond het mijnen van “blocks” en het verwerken van transacties een stuk lager ligt dan onder Bitcoinminers.

De markt lijkt alleszins positief te reageren op de voorgestelde upgrade van “Dogefather” Elon Musk. De prijs van Dogecoin schoot de afgelopen 24 uur met meer dan 7,5 procent omhoog naar een koers van 0,24 dollar. De prijs van de mememunt steeg het voorbije jaar al met 9722,1 procent, staat te lezen in de tabellen van Coingecko.

(bzg)

Lees ook: Elon Musk start ruimterace tussen Dogecoin en Bitcoin: welke munt zal het eerst de maan bereiken?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20