Elon Musk start ruimterace tussen Dogecoin en Bitcoin: welke munt zal het eerst de maan bereiken?

Cryptobeurs Bitmex kondigde vrijdag aan dat het een fysieke Bitcoin-munt naar de maan zal brengen. Het plan is een vette knipoog naar Tesla-CEO Elon Musks plan om Dogecoin letterlijk naar de maan te brengen met een satelliet. Welke cryptomunt zal het eerst de grijze planeet bereiken, en heeft dit impact op de koers van de munten?

De prijs van ‘s werelds grootste cryptomunt is niet het enige dat ‘naar de maan zal gaan’, waarmee cryptobeleggers bedoelen dat de prijs van een munt hoge top zal scheren. De cryptobeurs Bitmex kondigde vrijdag aan dat ze een fysieke Bitcoin-munt op de oppervlakte van onze maan zullen zetten.

Leuk detail: zo’n fysieke interpretatie van een Bitcoin-munt (zie omslagfoto) heeft normaal geen echte waarde op de blockchain. De ruimtemunt van Bitmex zal echter voorzien van een openbare sleutel tot 1 Bitcoin, wat op dit moment zo’n 36.300 dollar waard is. Het adres van die Bitcoin zal later openbaar worden gemaakt.

Om de munt naar de maan te krijgen, werkt Bitmex samen met het commerciële ruimtebedrijf Astrobotic Technology uit het Amerikaanse Pennsylvania. Zij zullen eind dit jaar nog een ruimtelander naar de maan sturen. Aan boord zullen een aantal objecten zijn die donateurs van het project mochten kiezen. Zo ook dus de fysieke Bitcoin.

Reactie van Musk

Dat doet natuurlijk allemaal een beetje denken aan het moment waarop Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk begin mei aankondigde dat zijn ruimtebedrijf cryptomunt Dogecoin ‘op de maan zal zetten’.

Dat zou gebeuren via ruimtemissie DOGE-1, een satelliet die informatie over de maan zal verzamelen. SpaceX zal voor dat project Dogecoin-munten aanvaarden als sponsoring. DOGE-1 zou zo de eerste commerciële ruimtemissie worden die deels gefinancierd wordt met cryptomunten.

Bitmex maakte ook een vette knipoog naar het project van SpaceX. ‘We hebben niets tegen geld van honden, maar we vonden het gepast om Bitcoin er eerst te brengen,’ stond er te lezen in een persbericht.

Dat kon Elon Musk, die bekend staat als een ijverige twitteraar, niet laten liggen. ‘Een nieuwe ruimterace is begonnen’, zei de SpaceX-baas.

Samen over de eindstreep?

Het lijkt erop dat de twee cryptomunten echter gelijktijdig zullen aankomen op de maan. Dogecoin-oprichter Billy ‘Shibetoshi Nakamoto’ Markus merkte namelijk op dat de ruimtemissie van Astrobotic eerder ook een fysieke Dogecoin-munt ontving om mee te nemen naar de maan.

Of al deze ruimtehype een invloed heeft op de prijzen van de cryptomarkt is niet geheel duidelijk. In de afgelopen 7 dagen steeg de koers van Bitcoin met 5,5 procent en die van Dogecoin met maar liefst 26,2 procent. Beleggers zijn dus niet volledig afgekeerd van het idee dat hun favoriete cryptomunten naar de maan zullen gaan.

Lees meer: Kan ‘ultrageheime’ cryptomunt Oxen de Dogecoin voorbijsteken in waarde?

Meer