Kan ‘ultrageheime’ cryptomunt Oxen de Dogecoin voorbijsteken in waarde?

Sinds het begin van het jaar heeft een kleine cryptocurrency genaamd Oxen (ZRX) zich langzaam maar zeker een weg gebaand door de chaos van de cryptomarkt. Vandaag wordt de munt beschouwd als een rivaal van Dogecoin. Haar sterke punt: privacy.

De wereld van de cryptomunten is zo groot dat het vrij moeilijk is om een plaats onder de zon te veroveren. Grote blockchains zoals Bitcoin of Ethereum zitten in de top. Anderen hebben het geluk gehad in de schijnwerpers te staan doordat ze gepromoot worden door beroemdheden, zoals Elon Musk deed voor Dogecoin. Dus om naam te maken, moet je weten hoe je opvalt. En dat is wat Oxen (voorheen Loki) van plan is te doen.

Het sleutelwoord: privacy

De meeste cryptomunten bieden anonieme, maar transparante transacties. Dit betekent dat in de blockchain de bijnaam wordt geregistreerd, niet de naam van de koper of verkoper. Maar dit is traceerbaar, net als het unieke Bitcoin-adres dat kan worden gekoppeld aan een crypto-portemonnee (die dan weer kan worden gekoppeld aan een persoon).

De Oxen-blockchain geeft prioriteit aan privacy en elimineert daarom elke traceerbaarheid van de transactie. Zo vervaagt Oxen de lijnen op de handtekening. Voor elke transactie worden 10 ondertekenaars – van wie er 9 nep zijn – genoteerd in de blockchain. Het is dus bijna onmogelijk te weten wie de koper is. Vervolgens wordt een adres voor eenmalig gebruik gecreëerd, zodat de koper zijn geld kan ontvangen zonder zijn echte cryptografische adres te hoeven tonen. Tenslotte wordt een protocol (RingCT) gebruikt om te verifiëren dat de transactie groter is dan nul en dat niemand het bedrag kan zien.

Oxen heeft ook een reeks toepassingen ontwikkeld die gekoppeld zijn aan haar ‘hypervertrouwelijke’ blockchain. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om supersnel te betalen dankzij Blink. Oxen heeft ook een eigen berichtendienst, Session, beschikbaar op Android en iOS, waarmee gebruikers kunnen chatten zonder privé-informatie prijs te geven. En tot slot is er privébrowser Lokinet, gebaseerd op de vroegere naam van de cryptomunt.

In staat om Dogecoin de loef af te steken?

Volgens sommige experts zou Oxen Dogecoin wel eens kunnen inhalen. En wel om een eenvoudige reden: Dogecoin is niets bijzonders, het werd gecreëerd op basis van een meme, een grap, terwijl Oxen nieuwe diensten en echte privacy biedt.

Maar wat de nieuwe instroom van cryptobeleggers interesseert, is de winstgevendheid:

  • Op basis van de marktprijzen is de cryptocurrency sinds januari, toen Loki Oxen werd, van 0,5 naar 1,4 dollar gegaan. Het is dus bijna verdrievoudigd in prijs, wat nog steeds interessant is.
  • Niettemin denken sommige experts dat de digitale munt niet veel hoger zal klimmen. Volgens DigitalCoinPrice en Gov Capital, zal Oxen het jaar eindigen rond de 2 dollar. WalletInvestor denkt zelfs dat de prijs in de komende maanden zal dalen. Vandaag kopen is misschien geen goede deal.

Dogecoin biedt, gezien zijn populariteit, veel meer kans op een beter rendement. Ter herinnering: tussen eind maart en begin mei was de prijs vertienvoudigd. Maar het probleem is dat de winstgevendheid van de cryptocurrency niet echt te maken heeft met het gebruik ervan, maar eerder met de tweets van Elon Musk, die de ene dag de kwaliteiten ervan prijst en de andere dag volledig torpedeert.

(lb)

Meer