Oprichter Cardano: “Bitcoin is z’n eigen grootste vijand en zal de strijd tegen Ethereum verliezen”

Charles Hoskinson, de oprichter van de cryptomunt Cardano (ADA), is niet bepaald optimistisch over de toekomst van Bitcoin (BTC). Hij verwacht dat de grootste cryptomunt op de markt uiteindelijk de duimen zal leggen voor Ethereum (ETH), de tweede grootste cryptomunt.

Waarom is dit belangrijk?

Tot op vandaag blijft Bitcoin de grootste cryptomunt op de markt. Veel experts zien in Bitcoin dan ook een benchmark voor de andere cryptomunten. Het verleden heeft al meermaals aangetoond dat de andere cryptomunten doorgaans de koers van Bitcoin volgen bij stevige koerswijzigingen. Indien een cryptomunt Bitcoin van de troon stoot, zou dat wel eens een gigantische impact op de cryptomarkt kunnen hebben.

Als we kijken naar de marktwaarde van de cryptomunten zien we dat Bitcoin met een waarde van 620 miljard dollar de absolute nummer 1 is. Die van Ethereum bedraagt op dit moment 230 miljard dollar en is daarmee nog een eindje verwijderd van BTC.

Een te trage blockchain

Desalniettemin zijn er cryptospecialisten die er rotsvast van overtuigd zijn dat Ethereum Bitcoin naar de kroon zal steken. De oprichter van Cardano is daar één van. In een podcast met de AI-onderzoeker Lex Fridman zei Hoskinson dat Bitcoin een groot concurrentienadeel heeft door zijn trage snelheid.

“Het probleem met Bitcoin is dat het zo traag is. Je kan het vergelijken met oude mainframes. De enige reden dat BTC er nog is, is omdat er zoveel in geïnvesteerd is om het in stand te houden’, zei hij tijdens de podcast.

“Je moet dat verdomde ding upgraden”, zei Hoskinson over het onderliggende Proof-of-Work consensusmechanisme van Bitcoin, waarbij hij benadrukte dat het programmatische nut van Bitcoin achterblijft op zijn concurrenten. Ook de BTC-gemeenschap kreeg een veeg uit de pan. Volgens de oprichter van Cardano is de gemeenschap te terughoudend om verdere innovaties te ondersteunen. Hij zei daarbij dat de Bitcoinoplossingen voor het schalen van de tweede laag “zeer kwetsbaar zijn”.

“Evolutie omarmen”

“Bitcoin is z’n eigen grootste vijand”, waarschuwde Hoskinson. “Het heeft de netwerkeffecten, het heeft de merknaam en het heeft de wettelijke goedkeuring. Maar er is geen manier om het systeem te veranderen, zelfs niet om de nadelen te corrigeren.”

De oprichter van Cardano stelde tijdens de podcast dat Ethereum is gegroeid om het netwerk van Bitcoin te evenaren, maar een wendbare ontwikkelingscultuur heeft die evolutie omarmt. Volgens hem heeft de gemeenschap achter ETH een totaal andere cultuur. “Zij houden van evolueren en upgraden”, klonk het. “Als ik zou moeten wedden tussen deze twee systemen, zou ik zeggen dat negen van de tien keer Ethereum de strijd tegen Bitcoin gaat winnen.”

Hoskinson benadrukte wel dat ‘die strijd’ veel complexer is dan enkel de rivaliteit tussen BTC en ETH. Hij voegde eraan toe dat nog tal van andere blockchains, waaronder natuurlijk Cardano, een deel van de koek opeisen.

Cardano is met een marktwaarde van 42 miljard dollar de vijfde grootste cryptomunt op de markt. Naast Ethereum en Bitcoin moet het ook Binance Coin (BNB) en Tether (USDT) voor laten gaan. Misschien niet onbelangrijk: Hoskinson was ook de medeoprichter van Ethereum.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20