Ethereum-oprichter Vitalik Buterin breekt stilte over Cardano: ‘Interessant concept’

Cardano-stichter Charles Hoskinson en Ethereum-oprichter Vitalik Buterin hebben al even een verzuurde relatie. Toch moest Buterin donderdag toegeven dat Cardano ‘interessante ideeën’ heeft. Cardano en Ethereum zijn respectievelijk de vijfde en tweede grootste cryptomunten ter wereld.

Het botert niet tussen de topmannen van Cardano en Ethereum, beiden vaste waarden binnen de top vijf grootste cryptomunten ter wereld. Charles Hoskinson is de oprichter van Cardano en was tot maart 2020 lid van het team van Vitalik Buterin, het jonge Russisch-Canadese genie achter Ethereum.

Na enkele meningsverschillen die de heren niet konden oplossen, werd Hoskinson in maart uit de ploeg van Ethereum gezet. Later noemde Hoskinson het blockchainsysteem van Ethereum een ‘dumpster fire’, ofwel een brandend hoopje afval. Daarmee was de toon van de verdere relatie tussen de twee gezet.

Buterin erkent het bestaan van Cardano opnieuw

De topman van Ethereum negeert sindsdien het bestaan van Cardano. Slechts één keer vermeldde Buterin Cardano in een scherpe tweet. De tweet was een reactie op een vraag of hij ‘ooit het bestaan van Cardano zou erkennen’. ‘Ik erken bij deze het bestaan van Cardano,’ reageerde Buterin sarcastisch.

Vitalik Buterin maakte donderdag een verschijning op de podcast van computerwetenschapper Lex Fridman. Daar besprak hij voor het eerst sinds de breuk zijn relatie met Cardano-topman Hoskinson. ‘We zijn allebei enorm gegroeid,’ gaf Buterin aan. Hij noemde Hoskinson ook een volwassen en zelfverzekerde programmeur en zakenman.

Ethereum en Cardano laten zich niet meesleuren door Bitcoin

Buterin had ook enkele woorden over het Cardano-project. Cardano wil met een proof-of-stake-blockchain (wat Ethereum ook gebruikt) positieve veranderingen in de wereld tewerkstellen. Zo is de munt bijzonder populair in Afrika, waar het gebruikt wordt door jongeren die geen toegang hebben tot een digitale bankapp. Ook Afrikaanse boeren gebruiken de blockchain van Cardano om de staat van gewassen bij te houden. Buterin gaf toe dat Cardano inderdaad ‘interessante ideeën’ heeft.

Hoewel de koers van Bitcoin vandaag deels werd neergehaald door een nieuwe meme-tweet van Elon Musk, lijken Cardano en Ethereum vandaag samen goed te boeren op de cryptomarkt.

Ethereum steeg de afgelopen 24 uur met zo’n 3 procent en Cardano tekende een stijging van 7 procent op. Mogelijk heeft de positieve verstandhouding tussen de heren Buterin en Hoskinson daar iets mee te maken.

(NS)

Meer