Ethereum-CEO: ‘Elon Musks plan om schaalbaarheid crypto te vergroten, vertoont gebreken’

De bedenker van cryptomunt Ethereum, Vitalik Buterin, heeft een lange paper geplaatst over limieten aan de schaalbaarheid van blockchain-netwerken. Hij uit daarin kritiek op beweringen van de CEO van Tesla, Elon Musk.

Elon Musks statement over de superioriteit van Dogecoin heeft een discussie over schaalbaarheid aangewakkerd. De mede-oprichter van Ethereum is als tweede in de ring gestapt.

In een artikel, gepubliceerd op zijn persoonlijke blog op 23 mei, benadrukt Buterin de afweging tussen decentralisatie en schaalbaarheid bij het ontwerpen van blockchain-netwerken. 

Het is ‘ontegenzeggelijk een reactie op Elon Musks tweet van 15 mei’, schrijft Cointelegraph. Musk impliceerde dat Dogecoin als cryptoleider naar voren zal treden wanneer het zijn schaalgrootte met 900 procent gaat vergroten:

‘Idealiter versnelt Doge de schaaltijd 10x, vergroot de schaalgrootte 10x & verlaagt de vergoeding 100x. Dan wint het gegarandeerd.’

Compromitteren

Buterin heeft dus zijn bedenkingen bij Musks boodschap. Hij beklemtoonde de uitdaging om een sterke toename in schaalbaarheid en doorvoer te bereiken ‘zonder te komen tot extreme centralisatie en het compromitteren van de fundamentele eigenschappen die een blockchainnetwerk maken tot wat het is.’

Ook benadrukte hij de noodzaak van decentralisatie: een ‘wijd gedistribueerd netwerk is immers beter beschermd tegen gecoördineerde aanvallen.’

Hij voegde eraan toe dat decentralisatie niet kan worden bereikt zonder dat gewone gebruikers vrijelijk ‘nodes’ kunnen runnen. Een node is een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk. Nodes controleren de betrouwbaarheid van een transactie, waardoor online betalingen voor en met cryptovaluta’s anoniem en veilig uitgevoerd kunnen worden. Deze verificatie gaat gepaard met algoritmische berekeningen. 

‘Om een blockchain gedecentraliseerd te laten zijn, is het van cruciaal belang dat gewone gebruikers een node kunnen runnen (…). Het moet een gewoonte worden dat het runnen van nodes een gemeenschappelijke activiteit is.’

Sharding

Buterin beweert ook dat ‘sharding’ een schaalbaarheid kan faciliteren die vergelijkbaar is met die van veel gecentraliseerde ketens. 

Sharding is de verdeling van één grote verzameling data over meerdere kleine verzamelingen data. Hierdoor wordt de werklast verdeeld en de belasting van het systeem verlaagd.

Gebaseerd op de huidige staat van het Ethereum-netwerk, voorspelt Buterin dat een sharded Ethereum ‘waarschijnlijk een miljoen transacties per seconde zou kunnen verwerken met de volledige veiligheid van een blockchain.’

‘Maar het gaat werk kosten om dit te doen zonder de decentralisatie op te offeren die blockchains zo waardevol maakt,’ voegde hij eraan toe.

Musk reageerde als volgt:

Lees ook: 5 zaken die u moet weten over cryptomunt Shiba Inu, de ‘Dogecoin-killer’

(jvdh)

Meer