Dit Frans dorp wil niet weten van het Starlink-internet van Elon Musk

Om zijn satelliet-internetproject Starlink te realiseren, moet Elon Musk overal ter wereld antennes installeren. Maar in een klein dorpje in Noord-Frankrijk klinkt het resoluut ‘nee’. 

Met Starlink wil de Tesla-baas overal ter wereld mensen toegang bieden tot snel breedbandinternet zonder kabels. Maar Saint-Senier-de-Beuvron, een dorpje in Noord-Frankrijk met ongeveer 350 inwoners, verzet zich tegen plannen om er in een veld een station met antennes te plaatsen. 

‘Uit voorzorg heeft de gemeenteraad nee gezegd, in een vergadering zonder stemming’, aldus Noémie Brault, de 34-jarige locoburgemeester van het dorp op slechts 20 kilometer van de Mont Saint-Michel. ‘Dit project is totaal nieuw. We hebben geen idee van de gevolgen van deze signalen.’

Negen koepelantennes

Met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX wil Musk in het Franse dorpje een landbouwgrond van drie hectare groot kopen om er negen koepelantennes van drie meter hoog te installeren. Die zouden dan in verbinding staan met de intussen meer dan 1.000 Starlink-satellieten in de ruimte. 

Starlink diende aanvragen in voor vier stations in Frankrijk. Het Franse Nationale Frequentie Agentschap (ANFR), dat de radiofrequenties in het land beheert, heeft toestemming verleend voor drie van deze projecten: twee in het zuidwesten en één in het noorden van het land. Volgens het agentschap vormen ze namelijk geen gevaar voor de bevolking. 

‘Chips implanteren’

Saint-Senier-de-Beuvron is echter het enige dorp dat zich verzet tegen het project van Musk. De gemeenteraad diende in december al een ‘decreet van verzet’ in tegen de bouw van het station. 

‘We zijn bezorgd omdat we geen gegevens hebben (over de mogelijke gevolgen, red.) voor de gezondheid van mens en dier. We zijn een gemeente met veel boeren’, aldus Brault, zelf boerin. ‘Als je ziet dat hij (Elon Musk, red.) chips wil implanteren in de hersenen van mensen, is dat eng.’

Lees ook: Greta Thunberg maakt Elon Musk en de verovering van Mars belachelijk in video: ‘Pure onzin’

Meer