Greta Thunberg maakt Elon Musk en de verovering van Mars belachelijk in video: ‘Pure onzin’

Nu NASA’s rover Perseverance donderdag op Mars zal landen en Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX hoge toppen scheert, besloot ook Greta Thunberg haar stempel te drukken. In een satirische video drijft haar klimaatbeweging Fridays For Future openlijk de spot met de verovering van Mars.

‘Geen oorlog. Geen misdaad. Geen pandemie. Geen vervuiling.’ De schijnbare propagandavideo voor Mars duurt bijna twee minuten. Deze nieuwe wereld is bedoeld als een paradijs van vrijheid en stelt ons in staat om ‘opnieuw te beginnen’ en ‘de loop van de mensheid te veranderen’. Het geheel is vergezeld van prachtige beelden – computergegenereerde en studiobeelden – van de rode planeet en muziek die zowel veroverend als ontroerend klinkt.

Fridays For Future 

Pas als u beseft dat de clip is gepubliceerd door Fridays For Future (FFF), de klimaatbeweging opgericht door activiste Greta Thunberg, weet u dat het een farce is. En het is inderdaad op een veel minder glorieuze noot dat het spotje besluit: ‘En voor de 99% die op aarde zal blijven, zou het beter zijn om de klimaatverandering op te lossen’.

Het filmpje, getiteld ‘1%’, werd door FFF gemaakt in samenwerking met het Californische reclamebureau FRED & FARID. Die zeiden dat ze een ‘film in een retro-futuristisch en propagandagenre wilden maken die zowel provocerend als impactvol zou zijn’.

‘We wilden de aandacht vestigen op de pure onzin. Door de overheid gefinancierde ruimteprogramma’s en de ultrarijke 1% van de wereld richten zich op Mars (NASA’s Perseverance rover kostte alleen al 2,7 miljard dollar voor ontwikkeling, lancering, operaties en analyse) – toch zullen de meeste mensen nooit de kans krijgen om Mars te bezoeken of er te leven.’

‘Dit is niet te wijten aan een gebrek aan middelen, maar aan het feit dat onze wereldsystemen zich niets van ons aantrekken en weigeren rechtvaardige actie te ondernemen. Nu 99% van de wereldbevolking nog op aarde leeft, is het van het grootste belang dat we de klimaatverandering, die onze planeet verwoest, aanpakken. De klimaatverandering moet nu worden aangepakt. We hebben gewoon geen keus’, laat Friday For Future weten.

Perseverance

NASA’s rover Perseverance zal donderdagavond rond 20.55 uur (Belgische tijd) op Mars landen. De Marsrobot, die vanaf de aarde wordt geleid, zal op zoek gaan naar sporen van oude micro-organismen op de rode planeet. Het zal ook monsters nemen van de Martiaanse bodem om ze terug te brengen naar de aarde.

Elon Musk heeft al jaren de ambitie om via zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX een menselijke kolonie op Mars te stichten. In 2026 wil hij de eerste man naar de rode planeet sturen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20