Starlink heeft al een klantenbestand van 150.000 gebruikers uitgebouwd

Starlink, het satellietnetwerk waarmee ondernemer Elon Musk breedband-internet over de hele wereld wil aanbieden, beschikt momenteel al over een klantenbestand van bijna 150.000 gebruikers. Dat heeft het ruimtevaartbedrijf SpaceX, eigenaar van Starlink, gemeld.

Het klantenbestand groeit volgens Starlink maandelijks met gemiddeld 11.000 nieuwe consumenten aan. De eerste satellieten van het netwerk werden ruim twee jaar geleden in een baan rond de aarde gebracht.

Groei

“Inmiddels heeft Starlink een klantenbestand van 145.000 gebruikers, verspreid over vijfentwintig landen uitgebouwd”, verklaarde Jessie Anderson, technicus bij SpaceX, ter gelegenheid van de eerste lancering van een nieuwe groep satellieten in het nieuwe jaar.

Starlink kan daarbij op een sterke groei terugvallen. In juli vorig jaar werden immers 90.000 gebruikers gemeld. Daarbij moest wel worden toegegeven dat sinds begin november slechts vijfduizend nieuwe gebruikers konden worden aangetrokken. Dat zou volgens Starlink echter vooral moeten worden toegeschreven aan een tekort aan halfgeleiders.

SpaceX lanceerde op Driekoningendag vanuit het Kennedy Space Center in Florida opnieuw 49 Starlink-satellieten. Elon Musk, topman van SpaceX, gaf daarbij aan dat de nieuwe satellieten van laserverbindingen gebruik zouden maken om hun onderlinge communicaties te versnellen.

Snelheid

De nieuwe reeks satellieten moeten ook helpen om de capaciteit van het netwerk op peil te houden en verder te verbeteren. Oorspronkelijk werd een snelheid van meer dan 200 megabits per seconde opgetekend. Naarmate meer klanten van de service gebruik begonnen te maken, bleek de kwaliteit van de service echter achteruit te gaan.

Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd nog een mediane snelheid van 97 megabits per seconde opgetekend. Het daaropvolgende kwartaal werd nog een mediaan van 87 megabits per seconde gemeld. Elon Musk hoopt uiteindelijk een snelheid van meer dan 300 megabits per seconde te kunnen aanbieden.

Starlink heeft tot nu toe al bijna tweeduizend satellieten gelanceerd. Op termijn zou dat netwerk verder tot 42.000 eenheden moeten worden uitgebouwd.

SpaceX heeft inmiddels al 134 succesvolle vluchten met de draagraket Falcon 9 uitgevoerd. Na de recente lancering maakte de draagraket een succesvolle landing op het droneschip genaamd A Shortfall of Gravitas. Daarmee kon SpaceX voor de 101ste keer na de lancering de eerste trap van de draagraket recupereren.

(bzg)

Meer