Starlink heeft al een half miljoen inschrijvingen geregistreerd

Het Amerikaanse bedrijf Starlink, beheerder van een netwerk satellieten dat overal op aarde toegang tot internet mogelijk moet maken, heeft momenteel al een half miljoen potentiële klanten kunnen registreren. Dat heeft Starlink, onderdeel van het ruimtevaartconcern SpaceX, bij de recente lancering van zestig bijkomende satellieten gemeld. Tegen eind dit jaar zou het netwerk een wereldwijde dekking moeten bereiken.

Sinds februari dit jaar kunnen geïnteresseerden zich bij Starlink als een potentiële klant voor de internetdienst aanmelden. Daarbij wordt een aanbetaling van 99 euro gevraagd.

De service kan echter nog altijd door zowel SpaceX als de toekomstige klant worden geannuleerd. In dat geval krijgt de consument zijn inleg teruggestort. Starlink doet voor zijn lanceringen beroep op de draagraket Falcon-9 van moederbedrijf SpaceX.

Verbeterde prestaties

Inmiddels heeft Starlink al 26 lanceringen achter de rug. Uiteindelijk moet het bedrijf in de ruimte een netwerk van ongeveer 12.000 satellieten uitbouwen. Daarmee wil Starlink overal ter wereld toegang tot snel en betaalbaar internet mogelijk maken. Vooral wordt gemikt op het aanbieden van diensten in afgelegen gebieden, waar het minder evident is om op een andere manier online communicatie aan te bieden.

Met elke nieuwe lancering worden de prestaties van het netwerk verbeterd. Momenteel zou Starlink een service met snelheden tussen 50 megabits per seconde en 150 megabits per seconde kunnen aanbieden. Elon Musk, topman van SpaceX, heeft echter al wel beloofd die snelheid op korte termijn tot 300 megabits per seconde te zullen opvoeren.

De service van Starlink wordt momenteel aangeboden in Australië, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Daar hebben klanten toegang tot een beta-versie van de dienst. Starlink heeft tot nu toe al bijna 1.600 satellieten gelanceerd. Een aantal exemplaren is echter niet langer operationeel. 

Steden

Het bedrijf heeft in de loop van dit jaar echter nog meer lanceringen gepland. Daardoor zou de dienst tegen het einde van dit jaar nagenoeg de hele wereld moeten kunnen dekken.

Elon Musk waarschuwde wel dat het aanbod van de diensten in dichtbevolkte stedelijke gebieden nog een uitdaging zou kunnen worden. De activiteit van een groot aantal klanten in een dergelijk gebied zou immers een zware druk op de capaciteit van het netwerk kunnen zetten.

Inmiddels heeft Starlink van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) de toestemming gekregen om een gedeelte van zijn vloot satellieten in een langere baan rond de aarde te laten vliegen. Daardoor zouden de prestaties van het netwerk nog verder moeten kunnen worden verbeterd.

Twee jaar geleden had Starlink al de toelating gekregen om 1.584 satellieten in een baan tussen 540 kilometer en 570 kilometer hoogte rond de aarde te laten draaien. Die vergunning is nu voor nog eens 2.825 exemplaren verder uitgebreid.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20