Poetin slachtoffert Wagner Groep om eigen presidentschap te redden

De Russische dictator Vladimir Poetin heeft beslist om de privémilitie Wagner Groep weg te halen uit Oekraïne. Hij vreest voor een staatsgreep, als de organisatie en diens leider Jevgeni Prigozjin, te veel macht krijgen in Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

De Wagner Groep is een privémilitie, in handen van de Russische oligarch Jevgeni Prigozjin. Die is ook eigenaar van verschillende restaurants, waar Poetin hooggeplaatst buitenlands gezelschap mee uit eten neemt. Dit leverde hem de bijnaam "Poetin's kok" op. De laatste maanden is de vriendschap tussen beiden echter serieus bekoeld: Prigozjin zou op zoek zijn naar meer macht, dik tegen de zin van de Russische dictator.

In het nieuws: De Wagner Groep, het breekijzer aan het front, wordt door Poetin naar huis gestuurd.

  • De privémilitie speelde een grote rol in de strijd rond Bachmoet, en slaagde erin om Soledar te veroveren op Oekraïne. De huurlingen worden gezien als het breekijzer aan het front. De militie lanceert mensengolf na mensengolf op de verdedigende stellingen, zonder al te veel rekening te houden met menselijk leed. Een duurbetaalde, maar relatief effectieve manier van werken.
  • Tot nu: Poe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer