Het huis van Larry Ellison (Oracle)

Oracle-baas Larry Ellison (Oracle) is de exponent van al wat ooit fout is kunnen gaan met de Amerikaanse vastgoedmarkt, schrijft The Times.

Ellison kocht tien jaar geleden een stuk grond van 9,3 hectare in Silicon Valley en zette er -onder leiding van een Zen-priester-  een huis neer dat omgerekend € 150 miljoen heeft gekost. Het landgoed -dat volledig gebouwd werd in functie van mogelijke aardbevingen-  omvat een handgegraven meer van 2,3 hectare, dat gevuld is met drinkbaar water. Het domein bevat tevens 2000 ton geïmporteerd Chinees graniet, een waterval met een ingebouwde mistinstallatie, een ondergronds tunnelnetwerk dat verschillende kilometers lang is en enkel dient om huispersoneel het leven makkelijker te maken, zonder een replica te vergeten van een 16e-eeuwse brug, die door Chinese ambachtslui werd gemaakt, ontmanteld en dan naar Californië verscheept.

Groot was dan ook de verbazing toen afgelopen week bleek dat ’s werelds 14e rijkste man een belastingsreductie van 60% op zijn landgoed heeft onderhandeld en hij binnenkort een cheque van 3 miljoen dollar in de brievenbus mag verwachten.

Omdat de belasting op vastgoed in Californië rechtstreeks in de kas van de lokale overheid belandt, die de inkomsten daarna herverdeelt, zal de plaatselijke school in het district Portola Valley, California, nu drie leraars moeten ontslaan om de belastingsteruggave te financieren. De school staat al 1 miljoen dollar in het rood en kampt met personeelstekort.

Susan George, de ambtenaar die het proces goedkeurde, ziet geen graten in de teruggave. ‘Larry Ellison maakte gebruik van een terugbetalingssysteem dat volledig wettelijk is,’ zegt ze in de San Francisco Chronicle. ‘Of hij rijk of arm is mag daarbij geen enkel verschil maken.’

Ellison kon de teruggave afdwingen door aan te geven dat het landgoed snel in onbruik raakt en daarom nog amper $ 64,7 miljoen waard is en niet de $ 166,3 miljoen die in de boeken staan (nog slechts een fractie van de $ 200 miljoen die de bouw van het domein heeft gekost). Er werd ook rekening gehouden met het feit dat het onderhoud van het domein de 63-jarige eigenaar van Oracle jaarlijks zo’n $ 4,2 miljoen kost.

Ellison – wiens onofficiële biografie de titel ‘Het verschil tussen God en Larry Ellison (God denkt niet dat hij Larry Ellison is)’ meekreeg- staat bekend om zijn extravagante levensstijl. Zo bezit hij niet enkel het zeiljacht Rising Sun (waarde $ 200 miljoen), maar ook verschillende wagens waaronder een McLaren F1, een Bentley Flying Spur en een Bentley Continental GT. Ellison is een gecertifieerd piloot, die verschillende privé-vliegtuigen bezit en ook nog over een dozijn eigendommen in Malibu beschikt.

Recent  bleek uit documenten die werden vrijgegeven in het kader van een rechtszaak tegen hem dat zijn financiële adviseurs er keer op keer bij hem op aandringen om zijn uitgavenpatroon te temperen. Ellison zou onderhand $ 1,2 miljard in het rood staan; geld dat wordt gewaarborgd via zijn aandelen in Oracle. [Foto: Google Maps]

Meer