Chinezen komen met alternatief voor UEFA Champions League

Wang Jianlin, de rijkste man van China, wil een concurrent voor de UEFA Champions League oprichten, een competitie die enkel de allerbeste Europese voetbalclubs zou toelaten.

Dalian Wanda Group, het vastgoed- en entertainmentconglomeraat van de miljardair, zegt onderhandelingen te voeren om de Europese topteams te verzamelen in een nevencompetitie voor wat vandaag de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld blijft.

Dalian Wanda probeert daarmee in te spelen op de ontevredenheid bij voornamelijk Spaanse en Italiaanse clubs, voor wie de inkomsten uit de Champions League onmogelijk het gebrek aan inkomsten compenseren die ze uit hun eigen nationale competities halen.

Big Five Revenues

Verder is het huidige Champions League-systeem nefast voor topclubs die een slecht seizoen achter de rug hebben. Beste voorbeelden daarvan zijn Manchester United en FC Chelsea, die zich komend seizoen respectievelijk tevreden moeten stellen met een plek in de UEFA-league of zelfs helemaal niets.

Een exclusieve competitie voor topclubs

Wanda’s formule is simpel: geen Bate Borisov, noch Apoel A Gent, maar een exclusieve competitie voor topteams en en meer inkomsten vanuit tv-rechten. De vijf grote Europese competities -Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk – zouden elk zes teams mogen inschrijven, tegen respectievelijk vier en drie vandaag. Kleinere landen zouden het met minder clubs dan vandaag moeten doen. De competitie zou met meer dan 32, maar met minder dan 64 teams van start gaan. De Chinezen beloven zo niet enkel meer spektakel, maar ook 35% meer inkomsten uit tv-geld.

Het zijn vooral de Spaanse, Italiaanse en Franse clubs die in de nieuwe formule geïnteresseerd lijken, omdat ze in vergelijking tot Duitsland en Engeland veel minder incasseren uit de verkoop van tickets en tv-rechten.

Niet onbelangrijk is dat InFront – een sportagentschap dat specialiseert in sportmarketing – nu in handen is van Wanda Dailin, maar de rechten van de UEFA Champions League aan het Zwitserse Team Marketing AG moet laten.

China wil wereldvoetbal gaan domineren

De plannen van Wanda Dailin zijn onderdeel van een ambitieus plan van de Chinese premier Xi Jinping, die op termijn het wereldvoetbal wil gaan domineren.

De Chinese miljardairs voelen zich gedwongen om Xi Jinping te volgen en hebben tijdens de wintertransfers dan ook meer geld gespendeerd dan de Russische oliegarchen die een aantal grote Engelse voetbalclubs bezitten

De beweging is zo opvallend dat Arsène Wenger, manager van de Londense voetbalclub Arsenal, waarschuwt voor een dreigende massale exodus van talent naar China, gevoed door gigantisch hoge transferbedragen en salarissen. 

Chinese bedrijven kochten zich de voorbije maanden ook in bij clubs als AC Milan, Inter Milan en Atletico Madrid.

Inter Milan's midfielder from Montenegro Stevan Jovetic (R) celebrates after scoring a goal with Inter Milan's forward from Argentina Mauro Icardi and Inter Milan's midfielder from Croatia Marcelo Brozovic (L) during the Italian Serie A football match Inter Milan vs Udinese at the "San Siro" Stadium in Milan on April 23, 2016. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
[/media-credit] Inter Milan’s midfielder from Montenegro Stevan Jovetic (R) celebrates after scoring a goal with Inter Milan’s forward from Argentina Mauro Icardi and Inter Milan’s midfielder from Croatia Marcelo Brozovic (L) during the Italian Serie A football match Inter Milan vs Udinese at the “San Siro” Stadium in Milan on April 23, 2016. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20