We hebben nog 30 jaar; dan worden we vervangen door robots met een IQ van 10.000

Binnen dertig jaar zullen robots intelligenter zijn geworden dan het menselijk brein. Dat heeft Masayoshi Son, chief executive van de Japanse telecomgroep SoftBank, in een speech op het Mobile World Congress in Barcelona gezegd.

Hij wees erop dat een gemiddelde persoon een intelligentie-quotiënt van ongeveer 100 punten heeft. Bij een genie zoals Albert Einstein liep dat mogelijk op tot 200 punten, maar superintelligente computers zullen volgens Son scores tot mogelijk 10.000 punten laten registreren. Volgens hem zal de toekomstige populatie robots ook veel groter worden dan de wereldbevolking.

“Er zullen massaal robots met intelligente capaciteiten worden geproduceerd. Er zullen miljarden alledaagse voorwerpen met intelligente chips worden uitgerust. Eén chip in onze schoenen zal intelligenter zijn dan onze hersenen. De toekomst die nu wordt voorspeld, zal over dertig jaar een realiteit zijn. Er mag dan ook niet getreuzeld worden.”

Investeringen

Om op die evolutie optimaal te kunnen inspelen, zal SoftBank volgens de chief executive belangrijke investeringen blijven doen. De interesse van Son is naar eigen zeggen vooral toegespitst op artificiële intelligentie, het internet-of-things en intelligente robots. Masayoshi Son is initiatiefnemer van het SoftBank Vision Fund, opgericht in samenwerking met het Public Investment Fund (PIF) van Saudi-Arabië. Dat fonds heeft een reserve van 100 miljard dollar voor investeringen in innoverende technologieën. Inmiddels werd al de Britse onderneming ARM Holdings, ontwerper van microprocessoren, overgenomen voor een bedrag van 32 miljard dollar. Daarnaast was er ook de aankoop van de Amerikaanse investeerder Fortress Investment Group voor een bedrag van 3,3 miljard dollar. Fortress beschikt over een portefeuille van ongeveer 70 miljard dollar aan belangen, waardoor de fusiegroep over een portfolio van bijna 200 miljard dollar zou kunnen beschikken. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20