Reeds 20 Belgische bedrijven verkopen hun producten op Alibaba

Steeds meer Belgische bedrijven zoeken een samenwerking met het Chinese ecommerce-concern Alibaba. Op die manier kan immers op een relatief eenvoudige manier een aanwezigheid op de Chinese markt worden uitgebouwd.

Dat heeft Roland Palmer, chief executive van Alibaba Benelux, tegenover de krant De Tijd bevestigd naar aanleiding van berichten dat de producten van de Belgische chocoladefabrikanten Leonidas en Ickx voortaan in de online winkel Tmall, een dochter van Alibaba, te koop zullen worden aangeboden. Inmiddels zijn volgens Palmer al een twintigtal Belgische bedrijven op Alibaba actief.

Omzetgroei

Op Tmall kunnen de verkopers over een eigen pagina beschikken. Inmiddels kunnen daarop de namen worden teruggevonden van Belgische ondernemingen zoals Lotus, InBev, Kipling, Guylian of Godiva. “Dit is een trend die de volgende jaren alleen nog maar een verdere groei zal tonen,” benadrukt Roland Palmer. “Men moet er immers rekening mee houden dat een introductie op de Chinese markt de omzet van een verkoper gevoelig kan doen toenemen.”

Gebleken is volgens Palmer dat de ondernemingen door hun aanwezigheid op de online Chinese markt de voorbije twaalf maanden hun omzet met één derde hebben kunnen opdrijven tegenover dezelfde periode voordien.

Er wordt wel op gewezen dat niet alle Belgische bedrijven op Tmall een eigen pagina hebben. Een aantal partijen heeft immers een samenwerking met zusterbedrijven om een aanwezigheid op de Chinese online markt uit te bouwen. Daarbij wordt onder meer naar namen zoals Callebaut, Delvaux, JBC of Colruyt gewezen.

Middenklasse

Verwacht wordt dat de Chinese markt voor de Belgische bedrijven een belangrijke meerwaarde zal blijken. De Chinese consument toont immers een grote belangstelling in westerse producten. Bovendien kent de Chinese vraag, onder meer gedragen door een sterke uitbreiding van de middenklasse, een belangrijke groei.

Volgens McKinsey zal de Chinese middenklasse tegen eind dit decennium minstens 550 miljoen personen omvatten. Alibaba realiseerde vorig jaar een omzet van 547 miljard dollar. Op Tmall worden inmiddels producten van achttienduizend merken uit vierenzeventig verschillende landen aangeboden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20