9 van ‘s werelds 73 rijkste mensen hadden bij de start van hun carrière minder dan u

Om onmetelijk rijk te worden kan het helpen dat je in een rijke familie geboren werd of dat je met onderscheiding afstudeerde aan een topuniversiteit. Maar wist je dat het overgrote deel van ’s werelds 100 rijkste miljardairs uit ‘gewone’ families komt? En dat een niet onbelangrijk aantal onder hen niet eens een diploma middelbaar onderwijs heeft?

Enkele cijfers over de 100 rijkste mensen ter wereld aan de hand van gegevens uit de Bloomberg Millionaires Index.

27 werden rijk geboren

Van de 100 rijkste mensen ter wereld vielen er 27 om het zo te zeggen met ‘hun gat in de boter’; ze hadden het geluk gefortuneerde ouders te hebben.

De overgrote meerderheid of 73% komt dus uit gewone of zelfs arme families. Sergey Brin van Google was het kind van twee wiskundeleraars. Zelfs al waren ze van bescheiden afkomst, Brin moest zich dus niet afvragen of er ’s avonds eten op tafel zou staan. Hetzelfde geldt voor Facebookoprichter Mark Zuckerberg, wiens vader tandarts was.

18 haalden geen diploma middelbaar onderwijs

Van deze 73 selfmade-man zijn er in totaal 18 die geen diploma middelbaar onderwijs haalden. Maar dan komt de interessantste groep: 8 miljardairs werden niet enkel in een arm gezin geboren; ze haalden evenmin een diploma aan de middelbare school. Hun verhaal grenst dan ook vaak aan het onwaarschijnlijke… en toch Larry Ellison, Li Ka-Shing, Leonardo del Vecchio, Amancio Ortega, John Fredriksen, Sheldon Adelson, Ingvar Kamprad en François Pinault stampten uit het niets wereldbedrijven als Oracle, Zara, het Sands Casino-imperium, Samsung, Gucci en Ikea uit de grond.

Technisch gesproken zijn ze zelfs met 9, want de Russische miljardair Roman Abramovich (op de foto en bij ons vooral bekend als de eigenaar van FC Chelsea en een paar extravagante zeejachten) haalde zijn diploma op latere leeftijd via een postordercursus. Hij heeft dus een diploma, maar heeft alle kenmerken van een überachiever: hij komt uit een straatarm gezin en was vroeg wees.

Welke kenmerken delen deze 8?

Hoe slaagden deze 8 miljardairs erin fortuin te maken uit het niets? Als we kijken naar hoe ze hun bezittingen vergaarden zien we een aantal strategieën steeds terugkomen.

De snelste weg naar immense rijkdom blijkt het snel kunnen herkennen van bepaalde trends. Alle acht hebben ze op z’n minst een deel van hun rijkdom verzameld doordat ze een gat in de markt zagen of investeerden in een beginnende markt die nog helemaal moest openbreken.

De tweede meest succesvolle strategie is investeren in tijden van economische crisis. Vijf van onze acht miljardairs hebben dit minstens één keer met succes gedaan. Crisissen bieden kansen wordt weleens gezegd, en deze miljardairs hebben ze met beide handen gegrepen.

Tenslotte zijn er nog een aantal strategieën die slechts door enkele van deze acht miljardairs gevolgd werden maar die toch bijgedragen hebben aan hun succes:

– ze kopen bedrijven die op het randje van het failliet staan,- ze gingen verscheidene keren de mist in met hun investeringen, vooraleer ze de zaak oprichtten die hun leven zou veranderen.

– ze eten hun lunch samen met hun werknemers(!) en,

– ze doen aan micromanagement.

Combineer dat alles met de moed om af en toe grote risico’s te nemen en je hebt het recept om miljardair te worden. Wanneer begin jij er aan?

 

Meer