Chinese bioscopen halen VS in als best verdienende ter wereld

De Chinese bioscopen verdienden dit jaar al 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) en doen het daarmee beter dan de Amerikaanse cinema’s. Die waren jarenlang de nummer één in de wereld.

De cijfers komen van het Aziatische consultancybureau Artisan Gateway. Volgens diezelfde cijfers gaven Amerikanen nog maar 1,94 miljard dollar uit aan bioscoopfilms.

China moet het vooral hebben van binnenlandse sterkhouders als ‘My People, My Homeland’ en de animatiefilm ‘Legend of Deification’. Beide films brachten eerder deze maand elk 150 miljoen dollar op in het weekend van de nationale feestdag.

Mulan

Amerikaanse films doen het dan weer veel minder in de Volksrepubliek. Van de live-actionremake van ‘Mulan’, over een Chinese vrouw die zich als man verkleed om in het leger te kunnen gaan, werd veel verwacht, maar hij brak geen potten. De film bracht sinds september nog maar 40 miljoen dollar op in China. ‘Tenet’, de nieuwe film van Christopher Nolan, deed het iets beter met 64 miljoen dollar, maar die bracht wereldwijd dan weer 334 miljoen op.

Alle Chinese bioscopen waren een half jaar lang gesloten door corona, en de inkomsten zijn nog altijd 32 procent lager dan vorig jaar, maar het is toch een sterke prestatie. In de VS zijn bijna alle cinema’s ondertussen ook weer open, maar daar is de heropleving veel minder sterk. Een belangrijke nuance is wel dat de bioscoopgigant Cineworld al zijn vestigingen in de VS gesloten heeft omdat een hoop films uitgesteld werden.

China staat dan ook weer helemaal op de sporen, in tegenstelling tot de rest van de wereld. Volgens de laatste cijfers van het Chinese statistiekbureau ging de economie van het Aziatische land er het voorbije kwartaal 5 procent op vooruit, nadat ze er een kwartaal eerder al eens 3,2 procent bij deed.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20