‘Mulan’ haalt 63 miljoen dollar binnen na release op Disney+ en in bioscopen

De live-actionremake van de Disney-klassieker ‘Mulan’ kwam de afgelopen weken uit op zowel Netflix als in de bioscoop. In totaal haalde de film al 62,7 miljoen dollar (52,8 miljoen euro) op.

Dat is niet overdreven veel in vergelijking met de spionagefilm ‘Tenet’, die in zijn eerste weekend 150 miljoen dollar kon binnenhalen. Zeker als u weet dat de film 200 miljoen dollar heeft gekost om te maken.

Een van de verklaringen daarvoor kan zijn dat ‘Mulan’ in de meeste landen niet in de bioscoop uitkwam, maar rechtstreeks op de streamingdienst Disney+ gereleased werd door de coronacrisis.

Dat hoeft niet per se voor minder kijkers te zorgen, maar het probleem is dat mensen bovenop hun abonnement nog 30 dollar moeten betalen voor ze de film kunnen zien. Dat kan mensen tegenhouden om de film te bekijken. In zijn eerste weekend op de streamingdienst verdiende ‘Mulan’ 33,5 miljoen dollar volgens databedrijf Samba TV.

Afgelopen weekend kwam hij uit in China, wat 23,2 miljoen opleverde. De internationale release, in de paar landen waar Disney+ niet uitkomt, kwam op 6 miljoen dollar.

Controverse

Een andere reden voor het magere succes is de controverse rond de film. Die begon al lang geleden, nog voor de coronacrisis. China kon er niet mee lachen dat Mulan, een vrouw die zich verkleedt als man om te kunnen meevechten in het leger, op een bepaald moment kust met de man waarop ze verliefd is. Daarom knipte Disney de kusscène uit de Chinese versie, wat het bedrijf wereldwijd heel wat commentaar opleverde.

Niet veel later ontstond er nog meer ophef. De Chinese hoofdrolspeelster Liu Yifei uitte zich openlijk als voorstander van het communistische regime in China. In het bijzonder steunde ze de Chinese onderdrukking van de protesten in Hongkong. Dat ligt internationaal erg gevoelig, want Hongkong staat sinds de jaren 90 de facto onder onafhankelijk zelfbestuur binnen de Chinese Volksrepubliek. China lijkt de jongste tijd zijn greep op de stadstaat te willen versterken, wat heel wat westerse landen tegen de borst stoot.

In België is ‘Mulan’ vanaf dinsdag ook te zien op Disney+. Als u naast uw abonnement een vip-pakket van 21,99 euro koopt, kunt u de film bekijken. Vanaf 4 december is hij overal gratis beschikbaar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20