Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 05 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Terwijl rest van de wereld spartelt, groeit Chinese economie met bijna 5 procent

Logo Business AM
Economie

19/10/2020 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Keith Tsuji/Sipa Press

China zit weer helemaal op het goede spoor. De economie van het Aziatische land groeit in het derde kwartaal 4,9 procent nadat ze vorig kwartaal al 3,2 procent vooruitgegaan was.

Niets meer te merken van een coronaviruspandemie in de Volksrepubliek. Er komen nog tussen 10 en 20 gevallen per dag bij, maar dat is verwaarloosbaar in een land van 1 miljard inwoners.

Het coronavirus ontstond in de Chinese stad Wuhan en verspreidde zich vandaaruit snel over de rest van de wereld, maar door meteen naar strenge lockdowns te grijpen heeft China zich kunnen redden.

Geen recessie

Al zag dat er in het begin van het jaar niet naar uit. In de eerste drie maanden van 2020 ging het Chinese bruto binnenlands product (bbp), de meest gebruikte maatstaf voor de economie van een land, onderuit met 6,8 procent, de eerste krimp in dertig jaar en veel erger dan voorspeld.

Waarnemers vreesden het ergste, maar vanaf het tweede kwartaal heropende China zijn bedrijven en fabrieken. Dat kon voorkomen dat het land in een recessie, of twee kwartalen van dalende groei op rij, terechtkwam.

‘Nog steeds in herstel’

In het tweede kwartaal deed het bbp er 3,2 procent bij, meer dan verwacht, en nu gaat dat bbp nog eens 4,9 procent hoger. Economen hadden echter gerekend op 5,2 procent. ‘Dit zijn goede resultaten, maar we moeten er rekening mee houden dat de internationale situatie nog steeds ingewikkeld is met veel onzekerheden en instabiliteiten’, zegt het Chinese statistiekbureau in een mededeling. ‘De economie is nog steeds in herstel.’

De Chinese economie staat nu 0,7 procent in het groen voor de eerste drie kwartalen van dit jaar. De financiële instelling IMF verwacht dat China het enige grote land is dat zal groeien dit jaar. Ze verwacht 1,9 procent groei.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.520.350
 • Aantal
  doden
  1.493.624
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  584.857
 • Aantal
  doden
  17.033
Logo Business AM

Business AM | Stocks