Chinese economie krimpt veel forser dan gedacht

In China zijn maandag verschillende indicatoren gepubliceerd die weinig twijfels laten bestaan over de impact van het coronavirus heeft op de economie. De Chinese industrie krimpt voor het eerst in dertig jaar, en veel heviger dan aangenomen.

De industriële productie in januari en februari lag 13,5 procent lager dan een jaar eerder, meldt de Chinese statistiekdienst. In december was er nog een groei van 6,9 procent. De omzet in de detailhandel, die iets zegt over de consumptie in het land, lag 20,5 procent lager dan begin vorig jaar.

De indicatoren waren een pak slechter dan analisten hadden verwacht. Zij voorspelden wel een krimp, maar gingen uit van slechts -3 procent voor de industriële productie en -4 procent voor de detailhandel.

De Chinese overheid sust en zegt dat het ergste achter de rug is. ‘De epidemie van het nieuwe coronavirus heeft de economische activiteit tijdens de eerste twee maanden van het jaar aangetast’, aldus de statistiekdienst. ‘Maar over het algemeen zijn de gevolgen op korte termijn beheersbaar.’

Piek voorbij

Terwijl Europa en de VS in lockdown-modus zijn, is China al een fase verder. Het coronavirus Covid-19 brak door in China, alvorens uit te groeien tot een wereldwijde pandemie. Intussen lijkt het virus in China wel op de terugweg, de gezondheidsdiensten verklaarden al de piek voorbij is. Sinds de uitbraak hebben meer dan 80.000 mensen in China het longvirus gekregen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20