Banksy veilt kunstwerk om geld in te zamelen voor Britse NHS 2

De anonieme kunstenaar Banksy hoopt meer dan 3 miljoen pond (3,5 miljoen euro) op te halen voor de nationale gezondheidsdienst NHS met de veiling van een schilderij dat een eerbetoon brengt aan het personeel.

Afgelopen mei ontving het universiteitsziekenhuis van Southampton het werk, getiteld Game Changer, om de gezondheidswerkers van de NHS te eren. Het toont een jongen die speelt met een superheldenpop in de vorm van een Britse verpleegster en die zijn Batman- en ­Spiderman­pop links laat liggen. 

‘Beeld van hoop’

Het schilderij wordt eind deze maand geveild en de opbrengst gaat naar de gezondheidszorg. Verwacht wordt dat het schilderij, van 1 bij 1 meter, tussen de 2,5 en 3,5 miljoen pond (2,9 à 4 miljoen euro) zal opbrengen. Eerdere werken van Banksy gingen ook al voor miljoenen over de toonbank. 

Veilinghuis Christie’s geeft aan dat het schilderij ‘een beeld van hoop’ biedt en een ‘persoonlijk eerbetoon is aan hen die het tij van de pandemie blijven keren’. Katharine Arnold van Christie’s omschrijft Game Changer als ‘een universeel eerbetoon aan al diegenen die wereldwijd in de frontlinie van deze crisis vechten’.

‘Het werk is een eerbetoon aan de kracht en de veerkracht van degenen die tijdens de pandemie blijk hebben gegeven van echt leiderschap, het personeel van onze cruciale NHS’, voegt ze eraan toe.

Het werk wordt van 8 tot 15 maart tentoongesteld in het hoofdkantoor van Christie’s in Londen en wordt op 23 maart geveild. 

Oscar Wilde

Vorige week bevestigde Banksy dat hij achter een nieuw werk op de muur van een voormalige gevangenis in het Britse Reading zat. Daarop is een gevangene te zien die ontsnapt met behulp van een tot een touw omgevormd beddenlaken. Onderaan bungelt een typemachine, wat waarschijnlijk verwijst naar Oscar Wilde, de bekende schrijver die van 1895 tot 1897 in deze gevangenis verbleef. 

Op de locatie komen mogelijk nieuwe woningen, maar er wordt al enkele jaren campagne gevoerd om de voormalige gevangenis om te bouwen tot een kunstcentrum. Het pand staat sinds 2019 te koop. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20