5 zaken die u moet weten over flirten

1. Flirtende werknemers zijn vaak minder tevreden met hun baan

Flirtende werknemers zijn vaak minder tevreden met hun baan. Tot die conclusie komen Chadi Moussa en Adrian Banks, twee bedrijfspsychologen aan de University van Surrey. Ze waarschuwen ervoor dat overdreven flirtgedrag als een signaal van verveling of professionele desinteresse zou kunnen worden opgevat. Het fenomeen gaat echter alleen op voor mannelijke werknemers. Bij vrouwelijke collega’s blijkt er geen correlatie teruggevonden te kunnen worden tussen het flirtgedrag en de jobtevredenheid. Een derde van de Vlaamse werknemers flirt regelmatig zelf op kantoor. Ook wie al een partner heeft, haalt zijn charmes boven op het werk, al vindt de helft van de werknemers met partners flirten met collega’s toch een slecht idee. 10% is uiteindelijk een vaste relatie begonnen of getrouwd met iemand van het werk, bleek in 2016 uit onderzoek van Bizreport. 25% geeft grif toe al wel eens geflirt te hebben met een medewerker.

2. Flirtende vrouwen behalen betere economische resultaten

Uit het onderzoek Feminine Charm: An Experimental Analysis of its Costs and Benefits in Negotiations  blijkt dat vrouwelijke onderhandelaars betere economische resultaten behalen wanneer ze in die mate flirten dat de tegenpartij hun houding als ‘meer dan vriendelijkheid’ percipieert.

Onderzoekers  concluderen dat vrouwen die flirten vooral uit zijn op eigenbelang en competitiviteit, twee zaken die niet spelen bij vriendelijkheid.

3. Flirten is van groot belang in het zakenleven

Flirten is van groot belang in het zakenleven. Niet minder dan 80% van de zakelijke beslissingen wordt genomen op basis van niet-zakelijke gronden. Namelijk op basis van een `klik’. Door zakelijk te flirten, vergroot men de kans op zo`n klik en kan men effectiever netwerken. Dat zegt Saskia Paulissen, trainer van de Universal Flirt Academy.

Zakelijk flirten draait om non-verbale communicatie, zoals oprechte aandacht, nieuwsgierigheid en het uitstralen van vertrouwen. Dat bereikt men door te blijven lachen en een open lichaamshouding te creëren. Dat kan door de armen langs het lichaam te houden. Maar ook door naar de gesprekspartner toe te buigen, een normale handdruk te geven, oogcontact te maken en tijdens het gesprek te blijven knikken.

Zakelijk flirten gaat er niet zozeer om dat we onze collega’s verleiden tot een liefdesdans. Wel dat we door onze spontane manier van doen een ontspannen ambiance creëren. Die draagt dan weer positief bij tot betere samenwerking en grotere productiviteit op het werk .

4. Flirten met een aantrekkelijke vrouw bezorgt mannen een goed gevoel en verhoogt hun hormoonspiegel

Flirten met een aantrekkelijke vrouw bezorgt mannen een goed gevoel. Het verhoogt ook hun hormoonspiegel, blijkt uit een studie van de universiteit van Californië. Wanneer een man 5 minuten met een mooie vrouw praat gaat zijn testosterongehalte 14% hoger. Gewoon in het gezelschap zijn van een mooi exemplaar van het andere geslacht zorgt al voor een tijdelijke stijging van de testosteron- en cortisolgehaltes; twee hormonen die worden geassocieerd met welzijn en alertheid. Gezelschap van andere mannen heeft dan weer net het tegenovergestelde effect- het niveau van beide hormonen in het lichaam gaat dalen

5. Het verband tussen het faken van orgasmes en het expliciet uiten van negatieve interseksuele aansporingen

Er bestaat een opmerkelijk verband tussen het faken van orgasmes en het expliciet uiten van negatieve interseksuele aansporingen (zoals het flirten met andere mannen in bijzijn van de eigen partner of het beledigen van andere vrouwen die met hun partner flirten in hun bijzijn).

De auteurs concluderen dat het faken van een orgasme deel uitmaakt van een bredere strategie. Vrouwen hanteren die wanneer ze denken dat de kans groot is dat hun partner hen ontrouw zal zijn. De strategie is er op gericht dat te voorkomen.

Meer