5 intelligente voorspellingen voor de tech-industrie tot 2023

Hoe zal de tech-industrie de komende vijf jaren evolueren? Het magazine The Takeaway doet vijf voorspellingen die tussen 2018 en 2023 realiteit kunnen worden in de technologie. Eén rode draad is de snelle groei van artificiële intelligentie.

Voorspelling 1: crypto breidt zich uit naar aandelen en vastgoed


© Unsplash

De voorbije jaren was de opkomst van cryptomunten één van de belangrijkste ontwikkelingen in de tech-industrie. Bitcoin en andere cryptomunten zijn intussen volwassen geworden en zullen de komende jaren verder uitbreiden. Een digitale munt zou het bijvoorbeeld mogelijk kunnen maken om een huis sneller te verkopen. Een groep investeerders zou kunnen toehappen, terwijl het nu soms lang duurt voor één koper met het hele bedrag over de vloer komt.

Vastgoed, aandelen, kunst, … Alles zal de komende vijf jaren een eigenaar via blockchain kunnen krijgen. Sommige bedrijven zijn intussen al bezig met cryptomunten die voldoen aan de eisen van de toezichthouders op de beurs. De verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor handel en opslag van deze munten zal hoe dan ook nieuwe mogelijkheden in de tech-industrie creëren.

Voorspelling 2: ruzies over privacy, regulering en vrijheid


© Unsplash

Onze privacy kwam de voorbije jaren al meermaals ter discussie te staan. De sociale media en de grote hoeveelheid data die we zelf verspreiden, hebben al vaak problemen veroorzaakt. Maar het ergste moet nog komen. Wie is eigenaar van de data die we zelf vrijgeven? Wat met de data die zelfrijdende wagens ooit zullen genereren?

Op dit moment is een handvol bedrijven in staat om voldoende gegevens over personen te verzamelen, opdat ze een profiel kunnen vormen. Op zo’n niveau hebben we dit nog nooit meegemaakt, maar we blijven desalniettemin te veel focussen op het verleden. Het wordt de komende jaren de uitdaging om strikte regels te vormen die dit soort kwesties kunnen aanpakken.

Voorspelling 3: Netflix en co worden opgekocht


© Unsplash

De komende vijf jaren zullen de enorme uitgaven van streamingsdiensten zoals Netflix, Hulu en Amazon niet duurzaam blijken. Netflix leent nu al meer dan één miljard dollar per jaar, en zal vermoedelijk worden opgekocht door een ander technologiebedrijf. De kans is groot dat Apple ondernemingen zoals Netflix zal opslorpen.

Intussen zullen er in de traditionele entertainmentindustrie meer fusies komen. Daardoor zal het aantal aanbieders van programma’s en films vooral krimpen. Op termijn zullen enkel grote spelers zoals Disney kunnen overleven. Al bestaat de kans wel dat er nieuwe initiatieven van andere belangrijke namen op de markt zullen komen.

Voorspelling 4: cloud wordt stevig en stabiel


© Unsplash

De voorbije jaren hebben steeds meer bedrijven zich gericht op de cloud om allerlei diensten zoals opslag en analytics aan te bieden. Maar de tech-industrie zit op dit vlak stilaan op een keerpunt, en de komende vijf jaren zullen verschillende spelers in de marge zich deels of volledig terugtrekken. IBM en Oracle zijn twee bedrijven die vermoedelijk de stap terug zullen zetten, aangezien ze toch niet kunnen opwegen tegen Amazon Web Services.

Een ander vraagteken is Google Cloud. Ondanks de ervaring van dat bedrijf is het niet duidelijk of Google zich op lange termijn in de cloud-sector wil blijven engageren. Met twee grote spelers, Amazon en Microsoft, zullen ook de prijzen zich uiteindelijk stabiliseren.

Enkele bedrijven hebben de cloud al de rug toegekeerd: Verizon, AT&T, Cisco Systems en het voormalige Hewlett Packard hadden te weinig klanten en ondervonden te veel concurrentie van Amazon Web Services. Bezorgde aandeelhouders gaven deze bedrijven uiteindelijk het laatste duwtje om eruit te stappen.

Voorspelling 5: elektrische voertuigen hertekenen grote steden


© Pexels

Automakers en andere bedrijven hebben veel geld geïnvesteerd in elektrische wagens, fietsen en scooters. De tech-industrie heeft immers een grote sprong voorwaarts gezet om batterijen met een langere levensduur te ontwikkelen. Maar nu zullen de infrastructuur en cultuur van steden bepalen hoe en waar die elektrische voertuigen zullen rijden.

Vooral in dichtbevolkte steden in Latijns-Amerika en Azië zullen kleine elektrische voertuigen waarschijnlijk populair worden. Vooral dan scooters en e-bikes die gedeeld kunnen worden. In landen waar auto’s erg geliefd zijn, zullen de elektrische wagens omarmd worden. En dat betekent dat er grote aanpassingen in de infrastructuur nodig zijn om laadpunten te installeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20